Çerkezköy Bakış - Çerkezköy’de geçtiğimiz 3 Aralık günü 2 araç kavşakta çarpışmış, kazada sürücüler yaralanırken, çevredekilerin haber vermesiyle gelen 112 Hızır Acil Servisinde görevli bir personel, yaralıya müdahale etmek yerine, tek görevi kamuoyunu bilgilendirmek olan gazetecilere sataşmayı tercih etmişti. Bu yaşanan olayı ise Bakış Gazetesi “Hadsiz Sağlıkçı” başlığı ile haber yapmış, Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü ise habere “tekzip” metni yayınlayarak haberin kaldırılmasını istemişti. Çerkezköy Bakış Gazetesi Yazı İşleri ise haberde bir yanlışlık olmadığı için bu tekzip metnini yayınlamayı reddetmişti.
Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya, Çerkezköy Bakış Gazetesinin de üye olduğu Çorlu Gazeteciler Derneği tepki gösterdi ve kınama mesajı yayınladı. 
Derneğin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: Çorlu Gazeteciler Derneği olarak 3 Aralık tarihinde Çerkezköy İlçesinde meydana gelen trafik kazasında derneğin üyesi de olan Çerkezköy Bakış Gazetesi`nin muhabirlerine 112 ambulans sağlık görevlisinin “Video çekeceğiniz hiçbir şey yok” şeklindeki sataşması sonrası gazetenin “Hadsiz Sağlıkçı” başlıklı haberine tekzip isteyen Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü`nün talebine ilişin yanıtımızı kamuoyuyla paylaşıyoruz. 

ANAYASAMIZDAKİ 5187 SAYILI BASIN KANUNUNU OKUMAYA DAVET EDİYORUZ

3 Aralık tarihinde görev ve sorumlulukları gereği Çerkezköy İlçesinde yaşanan bir trafik kazasına giden gazeteci meslektaşlarımıza 112 sağlık personelince “Video çekeceğiniz hiçbir şey yok” şeklinde ki sözlü müdahalesini haberleştiren Çerkezköy Bakış Gazetesi`ne yetkileri olduğunu varsayarak tekzip metni gönderen Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü kendi personelinin hadsizliğini unutup aynı doğrultuda bir uygulamaya imza atmıştır. Öncelikle Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü`nü Anayasamızda 5187 sayılı Basın Kanunu ile belirtilen gazetecinin hak ve sorumluluklarını okumaya davet ediyoruz. Kamuya açık yolda, meydana gelen trafik kazasında hasta mahremiyetine dem vurmanıza karşın siyasilerin hastane ziyaretlerinde boy boy fotoğraf vererek hasta mahremiyetini ihlal ettiğinizi unutmanızı hatırlatmakta yarar görüyoruz. Altını çizmek gerekirse kamuya ait bir yolda meydana gelen trafik kazasında hasta mahremiyetinden bahsetmeniz en basit tabirle abesle iştigaldir. Personelinizi koruma içgüdüsüyle imza attığınız tekzip metnine istinaden Çorlu Gazeteciler Derneği olarak dernek üyemizi savunmak ve haklılığını daha gür sesle duyurmak en doğal hakkımızdır. 

SAĞLIK PERSONELİNİN TAVRI HABERİN SEYRİNİ DEĞİŞTİRMİŞTİR 

Kamuoyunun haber alma hakkını sağlayan gazeteciler, trafik kazası bilgisine istinaden kaza bölgesine ulaşmış ve görüntü almaya başlamışlardır, ancak sağlık personelinin kamu adına görevini yapan gazeteciye sözlü müdahalesinin ardından habercilik refleksinin doğası gereği haberin seyri değişmiş ve sağlık personelinin tutumu haberleştirilmiştir. 

TEŞBİHTE HATA OLMAZ

Meslektaşlarımızın video çekip çekmeyeceği kararının personelinizin ya da kurumunuzun yetkisinde olduğunu düşünmenizi derneğimiz üyesi gazeteci arkadaşımız hadsizlik olarak nitelendirmiş ve bir teşbihte bulunmuştur. Teşbihte hata olmayacağı noktasından hareketle gazetecinin görevi sırasında çekmiş olduğu fotoğraf ve video görüntüsünü kanunlar çerçevesinde hangi mecrada, nasıl ve ne şekilde kullanacağına karar verme hakkına sahip olduğunu da anımsatmak istiyoruz. İnsan hayatının kurtarılmasında önemli bir rol üstlenen ve zaman zaman saniyelerin bile önemli bir hal aldığı durumlarda emek harcayan çok değerli 112 personelinin yüzünün mozaiklenmesinin istenmesi de abes bir durumdur. Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü`nün böyle bir talepte bulunmasını da manasız ve gereksiz bulduğumuzu da belirtmek isteriz. Yaşanan olayda 112 personelince hedef haline getirildiği aşikar olan meslektaşlarımızın yaşayacağı olası sıkıntıyı normal karşılayıp sağlıkta yaşanan şiddet konularına yayın organlarında yer vererek sağlık personellerinin yaşadığı sıkıntıları gündeme getiren gazetecilerin hedef haline getirilmesini görmezden gelmek büyük bir çelişkidir. Asıl görevi yaralıya en doğru ve en hızlı şekilde müdahale ederek en yakın sağlık kuruluşuna nakil etmek olan 112 personelinin kendi görevini yapmak yerine bundan öncede defalarca kez karşılaştığımız gazetecilere müdahale etmesini, kurumunuzun bu durumu görmezden gelmesini bir kez daha dikkatinize sunuyoruz. Sonuç olarak emrinizde çalışan personellerinizi eğitmek yerine gazetecileri eğitmeye çalışmanızı kamuoyunun takdirine bırakıyor, zaman kavramı gözetmeksizin vatandaşlarımızın hızlı ve doğru haber alması için 24 saat çalışan meslektaşlarımıza tarafınızca gönderilen tekzip metnini bir kez daha gözden geçirmeye, taleplerinizi yeniden değerlendirmeye davet ediyoruz. 
 

Editör: TE Bilisim