Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, mesajında şu ifadelere yer verdi: Her yıl 12 Mart tarihi İstiklal Marşı’nın kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü olarak kutlanır. İstiklal Marşı'nı anlamak için onun hangi şartlarda yazıldığını bilmemiz ve o çerçevede değerlendirmemiz gerekmektedir.
Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar, kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri, millet hayatında yeni değerlerin ortaya çıkabilmesi ve milli şuurun ayakta kalabilmesi için bunları hatırlamak gerekir.
İşte kara günlerimizin göstergesi, kahramanlık destanımız, heybetli kimliğimiz, yurt severlik ve özgürlük aşkımız İstiklal Marşı ve milletimizin sinesinden çıkarak onun acılarını, umutlarını kararlılığını abideleştiren Mehmet Akif... İstiklal Savaşının elemli ve buhranlı günlerindeyiz. İzmir gitmiş, Bursa düşmüş, Afyon kaybedilmiş. Düşman orduları, Türk yurdunun her yanına sokulmuş, Türk milleti tarihinin en karanlık günlerini yaşamaktadır. Anadolu iç isyanlarla karşı karşıyadır.

İSTİKLAL MARŞI "KORKMA!" SESLENİŞİ İLE BAŞLAR

Kurtuluş Savaşı sürmektedir. Milli ve manevi değerlerimiz tehlikededir. İstiklal Marşı "Korkma!" seslenişi ile başlar. Buradaki korku ifadesi sıradan bir korku olmayıp her karış toprağı şehit kanları ile yoğrulmuş aziz vatanımızın kaybedilme endişesinin dillendirilmesidir. Bu en olumsuz durumlarda dahi ümitli kalabilmenin bir ifadesidir. Çünkü esaret de ümitsizlik de Türk milletine yakışmayacaktır. Vatanın korunması, bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen, bu topraklar altında kefensiz olarak yatan şehit dedelerini unutmayan vefalı bir gençliğin eliyle olacaktır. Öyle de olmuştur. Milletimizin hür yaşama azmi ve aşkı, Mustafa Kemal gibi eşsiz bir liderin başkalığında bizlere yeni ufuklar açmıştır. Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da yaşayacak olan milletimiz vatanına ve istiklaline yönelmiş olan bu çılgınca ve hayasızca saldırılara elbette boyun eğmemiştir.
İstiklal Marşını sevmek, ülkemizi sevmektir. İstiklal Marşı’nı anlamak ve coşkuyla söylemek; ülkemize, bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır. Bağımsızlığınıza sahip çıkmak ise, onurumuza sahip çıkmaktır. İstiklal Marşı’na göstereceğimiz hassasiyet, ciddiyet ve coşkunun derecesi bize bırakılan yüce mirasa ne denli sahip çıktığımızın göstergesidir. Ona sahip çıkmak, ona karşı duyarlı olmak, bağımsızlık sevdası ile bu toprağa düşmüş şehitlerimize karşı boynumuzun borcu olmalıdır. Ancak o zaman İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif Ersoy'un "Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın" duası gerçekleşir.
12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü’nde hem yüce destanı yazan ustayı hem de yazdıran sayısız kahramanı rahmetle anarken son sözü yine üstadın dizelerine bırakıyorum: " Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın." Ama Mehmet Akif Ersoylar hep olsun.

Editör: TE Bilisim