Çerkezköy Bakış - TMS Çerkezköy Şubesi’nde düzenlenen ve moderatörlüğünü TMS Kadın Kolları Trakya Bölge Temsilcisi Nurten Yüksek’in yaptığı “Kadına yönelik şiddetle mücadele etme yolları” konferansına konuşmacı ve eğitmenler Avukat Didem Boz, Eğitmen Yaşa Koçu Ayla Uçkun ve Psikolog Özge İsmihan yer aldı. Konferansa ise TMS Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, TMS Kapaklı İlçe Başkanı Günay Özden ve çok sayıda sendika üyesi katıldı. 

“KADINA YÖNELİK HER TÜRLÜ ŞİDDETİN SONUNA KADAR KARŞISINDAYIZ”

Konferansın ardından sendika binası 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. İlk olarak konuşma yapan TMS Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, “Kadına yönelik her türlü şiddetin temel bir insan hakkı ihlali olduğu tartışılmaz bir gerçektir. Kadına yönelik şiddetin katı töre, gelenek gibi hiçbir gerekçe ile asla meşrulaştırılamaz. Kadına yönelik şiddete son vermek için hepimiz bir olalım. Kadına karşı şiddetle mücadelede, üzerimize düşen görevi yapmak üzere Türk-İş Konfederasyonu olarak 1 milyon üyemizle ve Türk Metal Sendikası olarak 210 bin üyemizle bu mücadelede biz de varız. Kadına yönelik her türlü şiddetin sonuna kadar karşısındayız.” dedi.

“KADINA ŞİDDET BİR İNSAN HAKKI İHLALİDİR”

TMS Kapaklı İlçe Başkanı Günay Özden ise yaptığı açıklamada, “Hayatının her alanında mücadele veren, doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, bizi biz yapan değerli kadınlarımızı sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Kadına şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Kadına yönelik şiddet sorununun çözümü için sadece kadının değil, kadınla birlikte erkeklerinde bu mücadele içinde olması ve herhangi bir ayrım olmaksızın çözümü için birlikte hareket etmelidirler. Türk Metal Sendikası olarak kadına şiddetin her türlüsüne karşı olan ve bunun önlenmesi için mücadele veren bir kurum olduğumuzu belirtmek isterim. Kadınlarımız, bugün ve her gün daha güvenli bir dünyada insan onuruna yakışır, şiddetten uzak ve eşit bir hayatı sonuna kadar hak ediyor. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nün Dünya’da ve Ülkemizde kadına yönelik şiddetin önlenmesi, kadın haklarının korunması ve geliştirilmesine katkı sağlayacak çalışmalara vesile olması temennisi ile tüm kadınlarımızın şiddetten uzak, sağlıklı ve huzurlu bir ömür geçirmesini diliyorum.” diye konuştu.

“ÜLKEMİZDE HER ÜÇ KADINDAN BİRİ ŞİDDETE MARUZ KALIYOR”

Programda son olarak konuşma yapan TMS Kadın Kolları Trakya Bölge Temsilcisi Nurten Yüksek, “Bugün 25 Kasım; Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma günümüz. Kadına yönelik şiddet bir insan hakkı ihlalidir. Şiddet; ister kamusal isterse özel yaşamda meydana gelsin, kadınlara fiziksel, cinsel, psikolojik acı veya ıstırap veren ya da verebilecek olan cinsiyete dayalı bir eylem uygulama, ya da bu tür eylemlerle tehdit etme, zorlama veya keyfi olarak özgürlükten yoksun bırakmadır. Ülkemizde her üç kadından biri fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddete maruz kalmakta ve her geçen gün sayıları artarak çoğalan kadın cinayetleri meydana gelmektedir. Bir birey olan kadını korumak devletin en asli görevlerinden biridir. Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı Uluslararası İstanbul Sözleşmesi gereği 2012 yılında çıkarılan 6284 sayılı kanunun kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla etkin olarak işletilmesi gerekmektedir. Bu sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olmak maalesef kadınlarımızı korumaya yetmiyor. Bu ülkenin siyasetçisi, gazetecisi, eğitimcisi, yargısı ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte topyekûn mücadele edersek ancak kadına karşı şiddeti, ayrımcılığı ve istismarı bu topraklardan söküp atabiliriz. Biz kadınlar, buna sessiz kalmıyoruz, kalmayacağız! Evlerimizde, iş yerlerimizde, sokaklarda, mekânlarda var olma hakkımızı istiyoruz! Biz Türk Metalli kadınlar, yıllardır emek ve demokrasi mücadelesi ile kadın özgürlük mücadelesinin birbirinden ayrılamaz olduğunun bilinciyle, kadına yönelik her türlü ayrımcılığa ve şiddete karşı mücadelemize devam ediyoruz. Türk Metal Sendikası olarak bu yıl 2019-2021 Toplu İş Sözleşmesi Taslağımızda Kadın İşçiler Kurulu kurulmasını talep ettik. Bu kurullarla kadın işçilerin sorunlarının çözümü, her türlü şiddet ve ayrımcılığın önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınmasını hedefliyoruz. Biliyoruz ki, kadına yönelik şiddetin kaynağı, erkek egemen zihniyet ve onun ördüğü yaşam sistemidir. İnanıyoruz ki, toplumlara barışı, gerçek demokrasiyi ve özgürlüğü kadının örgütlü gücü ve dayanışması getirecektir. Türk Metal Sendikası Kadın Kolları olarak Türkiye’de ve dünyada kadının insan haklarını koruma ve geliştirme gayretiyle mücadele eden tüm kadınları ve kadın kuruluşlarını en içten duygularla selamlıyoruz, Kadına yönelik şiddete karşı ellerimizin ve yüreklerimizin birleşmesi dileğimizle” dedi. 
Konuşmaların ardından katılımcılar ellerindeki mor balonları havaya bıraktı.


 

Editör: TE Bilisim