Çerkezköy Bakış - Her yıl 3 Aralıkta kutlanan Dünya Engelliler Haftası kapsamında Çerkezköy’de tüm protokol üyeleri tekerlekli sandalyeye oturarak bir gün herkesin engelli olabileceği konusunda farkındalık oluşturmuştu. Henüz daha 1 ay gibi kısa bir süre sonra TSD Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar ve beraberindeki dernek üyeleri Çerkezköy’deki kısa bir tur atarak engelli rampalarının kullanılabilirliğini test ettiler.

ASIL ENGEL SİZSİNİZ!

Başkan Kocaçınar, Çerkezköy Belediye Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş ile beraber ilk önce Özcan Sokaktaki rampaları kontrol ettiler. Henüz daha ilk rampa önüne yapılan otomobil parkı asıl engelin düşüncesiz vatandaşlar olduğunu gösterdi. Bir otomobil engelli rampası önüne yaptığı parkla tekerlekli sandalyeleri ile rampayı kullanmak isteyen engelli bireylere güçlük çıkardı. Hemen akabinde Öztrak Caddesi üzerindeki esnafı ziyaret eden Kocaçınar birçok iş yerinin engelli rampası olmadığını görünce iş yeri sahiplerine “Neden rampa kullanmıyorsunuz. Engelli vatandaşlar buradan nasıl gelip alışveriş yapacaklar.” gibi sorular yöneltti. Bir bankada da durum farklı değildi. Bankaya çıkış merdivenlerinin bulunduğu alanda rampa olduğu, ancak bankaya giriş kısmında rampa olmadığı tespit edildi. Ayrıca banka ATM’lerinin de yüksekte olması engelli bireylerin ATM kullanmasına engel oldu. Cambazlar sokakta ise, bir kafenin survivor parkurlarını anımsatan parkur dernek üyelerine pes dedirtti. Eğimi dik olan ve son derece kullanışsız durumda bulunan engelli rampası, engelli bireylere daha çok engel oldu. Kaldırım üzerinde bulunan rampaların önüne konulan çöp konteynerleri de engelli bireylerin yaşam standartlarını kısıtlar nitelikteydi.

“ÖNLEMLER ALACAĞIZ”

Çerkezköy Belediyesi Fen İşleri Müdürü Kemal Gümüş, denetimin ardından yaptığı açıklamada, “Derneğimiz ile bir araya gelerek Çerkezköy Belediyesi Engelliler Eylem Planı’nı hazırlamaya başladık. Birlikte çalışacağız. Önceliğimiz Dernek Binası’nın bakım onarımı ve temizliği oldu. Daha sonra orada bir personelimizi görevlendirdik. Şimdi de cadde ve sokaklarımızda, dükkanlarda ve binalarda erişilebilirliğin sağlanması için adımlar atmaya başlayacağız. Her ne kadar kaldırımlarımızda engelli rampaları olsa da araçların hatalı parkları nedeniyle engellilerimiz geçemiyor. Bazı dükkan ve bina girişlerinde engelli rampalarının olmadığını, varsa da uygunsuzluğunu tespit ettik. Engelli vatandaşlarımızın bu dükkan ve binalara giremediklerini hep birlikte gördük. Biz de buna göre önlemler alacağız. Teknik ekibimizle birlikte notlarımızı alıyoruz, gerekli tespitlerimizi yapıyoruz. Dükkan sahiplerine gerekli uyarıları Zabıta Müdürlüğümüz aracılığı ile yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Bu işin üzerine daha ciddi gideceğiz. Önümüzdeki günlerde de benze bir tespit çalışmasını görme engelli vatandaşlarımız ile birlikte gerçekleştireceğiz.” dedi. 

DİREKT EYLEME GEÇİYORUZ

Söylemleri bırakıp, eylemlerle hareket etmeye başladıklarını belirten Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, “Zamanımız kısıtlı. Direkt eyleme geçiyoruz. Bu konuda Çerkezköy Belediyesi’nin destekleri bizim için çok kıymetlidir. Umarım çok daha güzel işlere birlikte imza atacağız. Amacımız engelliyi normal hayata entegre etmek ve engelsiz bir hayat yaşamalarını sağlamak” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim