Çerkezköy Bakış- CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, 2021-2022 eğitim ve öğretim yılı açılışı nedeniyle yazılı açıklamada bulundu.


“EĞİTİMİN YÜZ YÜZE OLMASI VE OKULLARIN AÇILMASI SEVİNDİRİCİDİR”


Dönmez, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:  Bildiğiniz gibi 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılı 6 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Koronavirüs salgını dolayısı ile çocuklarımız yaklaşık 3 dönemdir okuldan uzaktalar. Uzaktan eğitim alarak bu süreci geçirdiler. Son 1,5- 2 yıldır eğitimde yaşanan zorlu süreçten dolayı, artık eğitimin yüz yüze olması ve okulların açılması sevindiricidir. Ancak bu sürecin sağlıklı yürütülmesi için gerekli tedbirlerin alınıp alınmadığı konusunda birçok soru işareti vardır. Normalleşmenin yaşandığı koca bir yaz geçmesine rağmen Milli Eğitim Bakanının da katıldığı Bilim Kurulu okulların açılmasına 3 gün kala toplandı.


“AYLARDIR NE GİBİ PLANLAMALAR YAPILDI”

Bizler buradan soruyoruz; Eğitim-öğretim yılının Eylül’de başlayacağı aylar öncesinden konuşulurken, aylardır ne gibi planlamalar yapıldı? Sınıflardaki öğrenci sayısı pandemi koşullarına göre azaltıldı mı? Sıralar arasında mesafe var mı? Sınıflar bölündüyse yeteri kadar öğretmen var mı? En önemlisi de sürekli göç alarak nüfusu artan Çerkezköy’de okullar yeterli mi? 2016 yılından beri Çerkezköy’de hizmete başlayan Sayın kaymakamımız Atilla Selami Abban’ın yoğun çabaları sayesinde üçlü eğitime doğru giden Çerkezköy’de eğitim seferberliği başlatarak devlet-hayırsever işbirliği ile 30’a yakın okulu ilçemize kazandırmıştır. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür ederiz. Ancak ilçemizde her geçen gün artan nüfus yoğunluğuna göre her yıl en az iki- üç yeni okul açılması gerekiyor.


“AŞI OLMALARI KONUSUNDA İKNA ÇALIŞMALARI YAPILMALIDIR”

Yıllardır eğitime ayrılan kaynaklar sadece rakamsal olarak artmakta, doğrudan eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlar açısından bütçelerde gerçek anlamda bir artışın yapılmadığı görülmektedir. 2020 yılında 125 milyar 397 milyon TL olan MEB bütçesi, 2021 yılında 146 milyar 920 milyon TL’ye yükselmiştir. MEB bütçesinin her yıl olduğu gibi rakamsal olarak arttığı görülse de, merkezi yönetim bütçesine oranı 2020 yılında yüzde 11,45 iken, 2021’de bu oran yüzde 10,69’a gerilemiştir. MEB bütçesinin milli gelire oranında ise kayda değer bir artış görülmemektedir. Biliyoruz ki öğretmenlerimiz ve diğer eğitim çalışanları özveri ile çalışarak görevlerini yerine getiriyorlar. Ancak bunun yanında aşı olmayı reddeden öğretmenlerimiz ve eğitim çalışanları için de çaba sarf edilmelidir. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimiz ve diğer çalışanlara, bilimsel veriler doğrultusunda aşı olmaları konusunda ikna çalışmaları yapılmalıdır. Eğitim-öğretimin bu yıl da aksamaması için MEB’in, geçen sene yaşanan mağduriyetlerden ders çıkartarak bütün önlemleri alması gerekmektedir. Ülkemizin geleceği olan çocuklarımızın en temel hakkı olan eğitim daha fazla heba edilmemeli ve çocuklarımızın bu süreçte içine düştükleri umutsuzluk duyguları yeniden yeşertilmelidir.

Editör: TE Bilisim