Çerkezköy Bakış - 2020-2021 yılı yeni eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte öğrenciler okula gitmenin sevincini yaşarken, veliler ise çanta, beslenme çantası, suluk gibi malzemelerin yanı sıra kırtasiye malzemesi  almak için kırtasiyecilerin yolunu tutuyor.

“KIRTASİYE MALZEMELERİ ZAMLANDI”

Pandemi nedeniyle yüz yüze eğitime verilen 1,5 aylık zorunlu aranın ardından okulların yeniden açılmasıyla kırtasiyelerde de yoğunluk yaşanmaya başladı. Geçtiğimiz yıllara göre kırtasiye ürünlerinin yüzde 30-35 zamlandığını ifade eden Sever Kırtasiye Sahibi Aykut Sever,  “Bazen ayda 2 kere fiyat değişikliği oluyor. Kırtasiye firmaları okulların açılmasına bir hafta kala hep listeleri değiştirirler yeni fiyata geçiş yaparlar. Yani yıl içinde en az yüzde 30 ya da 35 fiyat artışı var.” dedi.

“MÜŞTERİ KALİTE ARIYOR”

Marka ve kaliteye göre kırtasiye malzemelerinde fiyat değişikliği olduğunu ve buna bağlı olarak bir öğrencinin kırtasiye maliyetinin değiştiğini ifade eden Sever, “Lise ve ortaokul öğrencileri kendi kafalarına göre alıyorlar. Onlarda liste yok bir çanta, defter alıyor. Birinci sınıfa başlayacak bir öğrencinin masrafı alıma göre değişiyor. 300 TL’ye de çıkan var 500 TL’ye de. Mesela kalem kutusu var 15 lira, kalem kutusu var 80 lira. O müşterinin tercihine kalan bir şey. Ortalama 200-350 TL arası bir maliyet oluyor.  Anaokulu için 300- 350 TL den başlıyor 1000 TL’ye kadar çıkıyor. 300 TL sadece kırtasiye malzemeleri bunun yanına çanta, beslenme kutusu, kalem kutusu alıyor. Zaten iyi çanta iyi belenme kutusu 400 – 500 TL tutuyor. Öğretmenler bu sene marka yazmamışlar pastel boya yazmışlar. Müşteri de cebindeki paraya göre alıyor. Pastel boya 10 liraya da 15 liraya da var ona göre alıyorlar. Beslenme çantası 90 TL’ye de var 19 TL’ye de var. Müşterinin tercihine göre değişir. Ama bu sene müşteri kesinlikle ve kesinlikle kalemlerde, beslenme çantalarında ve suluklarda daha sağlıklı ürünler arıyorlar. Mesela suluklar 110 TL müşteri buna bakmıyor markası belli zaten hiç aramıyor. 10 TL’lik plastik suluk satamıyoruz. Müşteri kalite arıyor. Satışlarımız biraz daha fazla çünkü bir buçuk senedir okullar olmadığı için evde hiçbir şey kalmamış. Önceden müşteri geliyordu evde şu var bu var diyerek onu almıyordu ama şimdi hepsini alıyor.” dedi.

“STOKLAR SINIRLI”

Kırtasiye ürünlerinde stok sorunu yaşandığını da belirten Sever, “Bütün firmalar okullar açılacak mı açılmayacak mı derken fazla ürün stoku yapmadılar bu yüzden şuan piyasada ürün sıkıntısı var. Yani en basit bir şeyi bile koskoca İSTOÇ’ta bulamadığımız zamanlar oluyor. O yüzden genel bir ürün yokluğu var.” dedi.

“SINIFLARA GÖRE DEĞİŞİKLİK GÖSTERİYOR”

Ensar AVM sahibi Tuğba Çalin de “Okul çanta fiyatları 50 TL den başlıyor 160 TL’ye kadar çıkıyor. Sınıflara göre değişiklik gösteriyor. Birinci sınıflarda defter sayısı az, boya grubu fazla olduğu için 150- 200 TL arası oluyor. Anaokulu listeleri ücreti 400 TL’ye kadar çıkıyor. Daha doğrusu bu öğretmenlerin tercihine göre değişiyor. Örneğin boya istiyor ve bunun içinde ne kadar olacağını hangi marka olacağını belirtiyor ve buna göre alınmasını istiyor. Boya kalemi ücreti de 6 TL den başlıyor, 50 TL’ye kadar çıkıyor. Ortaokul öğrencileri alışveriş ücreti ortalama 100-150 TL arasında oluyor. Ortaokul için resim dersi ihtiyaçları da ekstra 100 TL tutuyor. Anaokulu alışverişine geçen hafta başlayan veliler hala daha alışverişini bitiremediler çünkü istenilen ürünler oldukça fazla” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim