Çerkezköy Bakış- Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Trakya Kalkınma ajansı ile “2019 yılı İmalat Sanayinde Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı” kapsamında yürüttüğü “İşimiz İş” projesinin kapanış töreni düzenlendi.
Törene Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Yılancı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Necmi Akman, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.


“2020 YILINDA YAKLAŞIK 4 MİLYON CİROYA ULAŞTI”


Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan tören Çerkezköy Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Güldez’in proje hakkında bilgi vermesiyle devam etti. Güldez; “Okulumuzun Trakya Kalkınma Ajansına sunmuş olduğu 2019 yılı İmalat Sanayinde Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında yapmış olduğu “İşimiz İş” adlı projemiz Ajans tarafından desteklendi ve kabul edildi. Projenin toplam mali destek tutarı 386 bin 64 TL olup 347 bin 457 TL’lik kısmı ajans tarafından 38 bin 606 TL’lik kısmı ise yerel imkanlarla karşılandı. Proje kapsamında okulumuzun Kimya Teknolojisi ve Motorlu Araç Teknolojisi Alanlarımızın Atölyelerindeki makine parkurları imalata dayalı olarak yenilenmiş ve öğrencilerimizin yeni teknoloji ile yetişmeleri sağlanmaktadır. Bölgemizde gelişen imalat sanayinin ihtiyaçlarını karşılayacak güvenli, verimli, etkili ve Milli Eğitim Bakanlığının standartları ile uyumlu profesyonel eğitim sağlayarak ilçemiz sanayisinin kalifiye eleman gücünün arttırılmasına katkıda bulunulmuş olacak. Atölyelerimiz, edinmiş oldukları bu donanım sayesinde eğitim ve üretimim bir arada sunarak bir yıl içerisinde 242 öğrenci ve kursiyerin yetiştirilmesi sağlanmış ve üretime dayalı eğitim modeli ile döner sermaye çalışmaları kapsamında 2020 yılında yaklaşık 4 milyon ciroya ulaştı.  2019 yılında başvurusunu yapmış olduğumuz projenin, binalarımızın depremsellik nedeniyle yıkılması, pandemi sürecinin olumsuz etkileri nedeniyle geçici olarak durdurulmuş, şu an önünde bulunmuş olduğumuz binanın 3 ay içinde tamamlanması ile proje yeniden faaliyete geçti. Bizlere bu makineleri temin eden firmaların çok ciddi özverileri ile projemiz sonuçlandı. Bu süreçte bizlere desteklerini esirgemeyen ve projenin başarılı bir şekilde sonuçlanmasında katkısı bulunan emekli olarak ilçemizden ayrılan Kaymakamımız Sayın Atilla Selami Abban’a, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Mahmut Şahin’e, İl Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Ersan Ulusan’a, İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Hüseyin Gümüş’e, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odasına, proje iştirakçisi firmalarımıza, proje yürütme ekibinde bulunan çok değerli idareci ve öğretmenlerimize, Trakya Kalkınma ajansının çok değerli ekibine katkıları için teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.” dedi.


 

“BAŞARIYA ULAŞMIŞ OLDUK”


 Güldez’in ardından konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, “Bugün burada bulunmamızın nedeni Trakya malum sanayisiyle çok gelişiyor. Çerkezköy, Çorlu, Ergene doğu hattında makine, elektrik sanayi, diğer batı tarafında İpsala, Kırklareli tarafı ve diğer taraflar da tarım ve hayvancılığa dayalı sanayi de çok gelişiyor. Tabii bu gelişmeler neticesinde kalifiyeli eleman istihdamı, işgücü istihdamı noktasında aranan eleman ki bizim mottomuz buydu. Ara eleman değil de aranan eleman noktasında o dönemde arkadaşlarla beraber Trakya’yı planlarken, gelişen ve büyüyen Türkiye’yi tabii ki sadece Trakya değil Türkiye büyüyor.  Savunma sanayinden gıda sanayine, tarım ve hayvancılık sanayisinden mekanik, elektrik sanayisine bunun da en büyük katkıyı Çerkezköy, Çorlu ve Trakya’da ciddi anlamda katkı sağlıyor Türkiye’nin ihracatında. Bu noktada hızlı bir şekilde gelişen, büyüyen sanayiye aranan eleman noktasında nasıl yardımcı olabiliriz diye 3 ilin il milli eğitim müdürleri, kaymakamlarımız, valilerimiz ile beraber istişare ettik. Ve dedik ki bazı noktalarda evet yapılması gerekenler var. Bunlardan bir tanesi çocuklarımızın eğitim gördüğü makine ekipman parkurunun mümkün olduğu kadar yenilenmesi. Teknolojik olarak bu çağın özellikle yeni kurulan fabrikaların kullandığı teknolojiyi getirsek olur mu? İkincisi getirdik de tabii bunların sadece burada öğrencilerimizi makine ile beraber sanayi ile entegre edebilir miyiz? Onlara bir partner bulalım, fabrikalara diyelim ki gel kardeşim bu makine ekipmanı alıyoruz, unlar senin teknolojin daha sonrasında sen bunlara sahip çık. Bu makine ekipmanlar üretirken sen buradan ürün al veya staj vererek çocuklara imkan sağla. Ya da ihtiyacı olduğunda buraya usta gönder. Burada çocuklar senin fabrikanda staj yapma imkanı bulsun. Yani birlikte olalım. Burada okullar var dibimizde fabrika var gelin her biriniz 3-5-10 tane fabrika her bir okula sahip çıksın dedik. Sağ olsun onlar da kırmadılar. Ticaret ve sanayi odalarımız ciddi destek verdi. Çünkü onlar bu işin hamisi. Dedik ki onlara siz de ilçenizde bulunan Milli Eğitime bağlı mesleki eğitim ile ilgili okulda çalışma yapıyoruz, siz de bunlara hamilik yapın, ihtiyaç olan noktada hem maddi hem manevi destek verin. Sağ olsun onlar da kırmadılar. Böylece bir yandan çocuklarımızın eğitim materyalleri anlamında teknolojisini yenilerken bir yandan sanayiciyi buraya çekerek sahiplendirme mevzusunu ortaya çıkardık. Bu işin sahibi olan yine ticaret odalarını işin içine çektik. Böylece tüm Trakya çapında yaklaşık 40-50 tane okulumuza imkan vermiş olduk. Teknolojiyi yenilemiş olduk. Hatta bazı alanlarda da farklı programların yenilenmesi noktasında da istişaremiz neticesinde bugünün şartlarına uygun programların açılmasına imkan sağlamış olduk. Çok şükür bu günlere geldik. Pandemi süreci yaşadık. Okulumuzun bir depremsellik sorunu yaşanmıştı. Ama bunların hepsini sağ olsun müdür beyler ekibi ile beraber halletti. Biz de destek verdik ve bu başarıya ulaşmış olduk.” dedi.


“BURASI TEORİ İLE PRATİĞİN BULUŞTUĞU YER”


Son konuşmayı Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru yaptı. Trakya’yı sevdiğini ifade eden Duru, “Daha önce Trakya’da bir ilçemizde 2 yıl görev yaptım. Çerkezköy’e de isteyerek geldim. Vatanımızın her bir tarafı ayrı bir güzelliği taşıyor. Çerkezköy görev yaptığım 9. ilçe olmasına rağmen hiçbir ilçede ben bu ilçede sıkıldım demedim. Ülkemin her bir karış toprağını yüce yaratan bize adeta güzellikler içinde sunmuş. Bu vatanı bizlere sunan yüce yaratana binlerce şükürler olsun. Trakya’nın da ayrı bir güzelliği var. Biz bu güzelliklere daha fazla güzellik katabilmek için bizlere çok görevler düşüyor. Bunun için bizler birlik ve beraberlik içinde çalışmamız gerekiyor. Bu bir ve beraber olmanın sonuçlarını biz burada şimdi görüyoruz. Burası teori ile pratiğin buluştuğu yer. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Burada öğrencimiz var, öğretmenimiz var, kalkınma ajansımız var, fabrikalarımız var üretim var, bilgi var, kalifiyeli eleman üretimi var.” şeklinde konuştu. 
Konuşmaların ardından kurdele kesimi gerçekleştirildi. Daha sonra Kaymakam Duru ve protokol üyeleri kimya teknolojisi alanı üretim atölyesini gezerek, incelemelerde bulundu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Editör: TE Bilisim