Çerkezköy Bakış - SS Çerkezköy Sanayi Sitesi Yapı Kooperatif Olağan Mali Genel Kurulu’na Kooperatif Başkanı Aydın Kırıklar’ın daveti ile katılan Belediye Başkanız Vahap Akay, en büyük hedeflerinin Küçük Sanayi Sitesi, Güveniş ve Hayri Batur Caddelerinde bulunan, tespitleri yapılan yaklaşık 480 esnafın hiç birini mağdur etmeden bulundukları alandan çıkararak yeni alana taşımak olduğunu açıkladı.

“YENİ KÜÇÜK SANAYİ SİTESİ ARTIK İHTİYAÇ”

Hayri Batur ve Güveniş Caddeleri ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi’nde bulunan yaklaşık 476-480 esnafın hem bu alanda, hem de apartman altlarında hizmet etmeye çalıştığını belirten Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy’ün büyümesi ile beraber bu alan dahil olmak üzere, Hayri Batur ve Güveniş Caddelerinin apartman altlarında kalan iş yerlerinin buralardan çıkartılarak yeni bir alanda konuşlandırılmasına ihtiyaç olduğunu ifade etti.

“KONUŞULANLARA CEVAP VERMEK İÇİN GELDİM”

Küçük Sanayi Sitesi yapılması için Pınarça Yolu üzerinde bulunan Cezaevi’nin arkasındaki alanın 1/25.000’lik planlarda Küçük Sanayi Sitesi olarak işaretlendiğini kaydeden Belediye Başkanı Vahap Akay, “Ancak bu planın ilerleyebilmesi için 1/5000’lik, küçük ölçekli planların yapılması, Küçük Sanayi Sitesi yapılması için plan hazırlıklarının tamamlanması gerekiyor. Ben seçim döneminde de buralarda konuştum, yine aynı şeyi konuşuyorum. Bakın önce planları tamamlamamız lazım. Bugün buraya bugün konuşulanlara kısmen cevap vermek için geldim.” ifadelerini kulandı.

“SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE TAŞINMAYI PLANLIYORUZ”

Bizim derdimiz bu bölgede bulunan Küçük Sanayi Sitesi esnafını sağlıklı bir şekilde buradan alıp, o bölgeye taşımak ve bu alanları da yeni plan bakışıyla Çerkezköy’e başka şekilde kıymetlendirerek kazandırmak olmalı. Çıkış noktamız bu. Biz bu çıkışımızla 1/25.000’lik planlarda var olan yerlerle ilgili plan hazırlığına başladık. Başlangıç tarihimiz 20220’nin Ocak-Şubat ayları” dedi.

“YAKLAŞIK 15 AYDIR ANKARA’DAN ‘KAMU YARARI’ KARARINI BEKLİYORUZ”

2020’nin başında Çerkezköy Belediyesi olarak Küçük Sanayi Sitesi’nin yapılacağı alan ile ilgili kurum görüşlerinin alınmaya başladığını belirten Belediye Başkanı Vahap Akay, ”Kurum görüşlerini tamamladık. Mayıs veya Nisan 2020 tarihinde Tekirdağ Valiliği Çevre İl Müdürlüğü’ne gönderdik. Haziran 2020’de Tekirdağ Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Çevre Bakanlığı’na ‘Kamu yararı’ bulunduğu ile ilgili olumlu görüşünü bildirdi. Şuanda Kasım 2021’deyiz. Yaklaşık 15 aydır Ankara’dan ‘Kamu yararı’ kararını bekliyoruz. Bunu Kooperatif Başkanlarımla paylaştım. Biz Ankara’dan kararın gelmesini bekliyoruz. Burada kamu yararı açıktır, bellidir. Biz bu talebimizi ilettik yazılı olarak. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü de olumlu görüşünü bildirdi. Her Ankara ziyaretimde bu ‘Kamu yararı’ kararını beklediğimizi ilettim ama hala dönüş alamadım. Bakanlıktan olumlu onay geldiği gibi biz 1/5000’lik ve 1/1000’lik planları yapmak,18. Madde uygulamasını yapmak olacak. Daha sonra yeniden sizlerle bir araya gelerek yeni alanda nasıl bir birliktelik yapacağız bunu konuşacağız” diye konuştu.

“GÜNÜ BİRLİK SİYASETE ALET EDİLMEYECEK KONULAR”

 “Çerkezköy Belediyesi’nin bu olaya bakışı geçmişte ne, bugün ne?” gibi konuların günü birlik siyasete alet edilemeyeceğini vurgulayan Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bu konular herhangi bir oda seçiminde alet edilmeyecek konular. Biz burada Çerkezköy’ün geleceği için, burada bulunan esnafın birlikteliği için, Çerkezköy’e daha iyi hizmet verebilmeleri için mücadele ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Bizim bakışımız şu. Bugün burada bir Kooperatif var. Yeni bir Kooperatif daha kurulmuş, bir Kooperatif daha da kurulabilir. Ancak Çerkezköy Belediyesi 2020 yılının sonunda, 2021 yılının Mart ayında bu alanlarda kaç esnaf var hepsi kayıtlı. Bizim elimizde 476 ya da 480 esnafın bulunduğu bir dosya var. Bizim muhataplarımız bu esnaflar. O Kooperatifler 480 esnafın dışında kayıt alırsa bizim muhatabımız olmayacak. Burası bir rant düzenleme alanı olmayacak. Bizim derdimiz burada çalışan esnafı (Dükkan sahibi olabilir, kiracı olabilir) mağdur etmemek. Yarın şartlar oluştuğunda bizim muhatabımız 476 veya 480 esnaftır. Dolayısı ile bu konuda panik ve telaş yapmaya gerek yok diye düşünüyorum. Biz elimizdeki hali hazır kayıtlar üzerinden yola çıkacağız. Belediye ile Kooperatif mevzuatının ön gördüğü şekilde iş yapabilme kabiliyetimizi ortaya koyacağız. 480 esnafımızı buradan yeni kurulması planlanan alana nasıl taşırız bunun çalışmasını hep beraber yapacağız” açıklamasında bulundu.

“TOKİ’NİN BAŞIMIN ÜZERİNDE YERİ VAR ANCAK!”

Bugünlerde bu bölgede TOKİ eli ile iş yapmaya çalışanların olduğu duyumlarının geldiğini de ifade eden Belediye Başkanı Vahap Akay, “Eğer TOKİ 580 esnafla ‘Ben buradaki sanayi çalışanlarını mağdur etmeden taşıyacağım’ diyorsa başımın üzerinde yeri var. Ama TOKİ’nin yarın yapacağı herhangi proje sonrası açık ihaleye çıkacaksa, açık ihalede o alandan kim ne alırsa alacaksa, bizim esnaflarımız da buradaki alanda çalışmaya devam etmek zorunda kalacaksa ben bu işin karşısında olacağım. Bunu herkese söylüyorum. Bizim derdimiz, tasamız burada bulunan esnafın tamamını bu alanlardan ve apartman altlarından kaldırarak Çerkezköy’ün bu alanlarını daha yaşanabilir alanlar haline getirmek. Burada bulunan esnaflarımızı da o bölgeye taşıyarak daha güzel imkanlarla hizmet edebilmelerini sağlamak. Bizim mücadelemiz budur. Bakanlıktan onay geldiği gibi plan hazırlıklarımız başlayacak ve bu konunun detaylarını konuşma safhasına geçeceğiz. Konuştuğumuz ilan mülkiyetli alandır, Hazine arazisi değildir. Vatandaş mülkiyetli alanlardır. Bir kamulaştırma ve yapım sürecini de el birliği ile azami noktada birlikte ne yapacaksak, kimseye kar ettirmeden, rant sağlamadan bu dükkanları oraya yapmak ve buradaki esnaflarımızı oraya taşımak” diyerek sözlerini tamamladı.

Editör: TE Bilisim