Çerkezköy Bakış - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 2022 Yılı Bütçe Kanun Teklifi üzerindeki görüşmelerde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz alan CHP PM Üyesi ve Tekirdağ Milletvekili Dr. Candan Yüceer, “AKP iktidarının başından bu yana 8 Sayın Bakan bu görevi ifa etti, siz sekizincisiniz yanılmıyorsam. Son olarak, bakanlığın adına "iklim değişikliği" de eklendi ama 19 yıldan bu yana değişikliğe uğramayan, değişmeyen bir şey var: Ergene'nin durumu” dedi.

“ERGENE NEHRİ’Nİ TEMİZLEYECEĞİZ DİYE SÖZLER VERİLDİ AMA SONUÇ SIFIR”

Dr. Yüceer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Milletvekili olduğum yıldan bu yana birçok defa araştırma önergeleriyle, gündem dışı konuşmalarla, sorularla bu konuyu gündeme getirdim. Sürekli sözler verildi, Ergene'yle ilgili çalışmaların 2007 yılından itibaren çok yönlü bir plan dâhilinde yürütülmeye başlandığı ifade edildi, sözde koruma planları yapıldı, Ergene Nehri'nin içilebilir hâle geleceği, yüzülebileceği söylendi ‘Temizlendiğinde 22 çeşit balık tutulabilecek’ denildi, ‘Haliç'i nasıl temizlediysek Ergene Nehri'ni de öyle temizleyeceğiz’ diye 10 yıl önce en üst makamdan söz verildi. Sonuç, elde var sıfır. Bakanlıklar değişti, dediğim gibi birçok şey oldu ama maalesef, iyiye giden bir şey olmadı Ergene'de, Ergene hâlâ kapkara akmaya, kanser saçmaya devam ediyor

“KANSER VAKALARINDA PATLAMA YAŞIYORUZ”

Ergene'nin geçtiği Tekirdağ, Kırklareli, Edirne içerisindeki nehir havzasında 1,5 milyondan fazla insan yaşıyor. Bunlar yalnızca bu havzada yaşayan nüfus, yani doğrudan tehdit altındalar. 3 bin 409 sanayi tesisinin tüm atık suları maalesef Ergene'ye veriliyor. Kirlilik öyle bir boyuta ulaştı ki bölgedeki kanser vakalarında şu an patlama yaşıyoruz. Sayın Bakan, size sormak istiyorum, bunlar makul mü? 19 yılda kirliliğin azaltılamamasına ne demeli? Yani başarısızlık mı diyelim, basiretsizlik mi diyelim, isteksizlik mi diyelim? Sanıyorum, hepsi birden.

“AKP İKTİDARININ ÇEVRE İLE RANT ARASINDAKİ TERCİHİ HEP BELLİ”

AKP iktidarının çevre karnesi hep kötü olageldi ama özellikle ekoloji ve ekonomi, çevre ile rant arasında AKP'nin tercihi hep belli. Bunu her alanda görmek mümkün; zeytinliklerin talanında gördük, ÇED kararlarında, maden ruhsatlarında, HES'lerde, termik santrallerde, nükleerlerde, çarpık şehirleşmede, nereye baksanız bir çevre katliamına, bir ekolojik kıyıma tanık oluyorsunuz.

“BİRİNCİ SINIF TARIM TOPRAKLARINA PLASTİK SANAYİ TESİSİ YAPMAK İSTENİYOR”

Trakya açısından bunun en bariz örneklerinden biri Ergene ise bir diğeri de Ergene ilçemizde Karamehmet Mahallesi, Marmaracık mevkiinde 2 bin 800 dekara, birinci sınıf tarım topraklarına yapılmak istenen plastik sanayi tesisi PAKOP. Hemşerilerimiz, ‘Buğdayın üzerine beton dökecekler vekilim’ diyorlar. ‘Bölgedeki diğer OSB'ler dolmadan birinci sınıf tarım arazisi, böyle bir tesisin kurulması mevzuata da hukuka da aykırı’ diyor, odalar, STK'lar. İnsan sormadan edemiyor, Trakya insanına bu gareziniz niye Sayın Bakan? Maden ocaklarına, taş ocaklarına verilen izinlerinde de durum farklı değil. Trakya'da gerçekten nereye baksanız bir doğa katliamı, bir talan görüyorsunuz. En son Yale Üniversitesi girişimiyle hazırlanan çevre performansı endeksinde Türkiye genel sıralamada 169 ülke arasında 99'uncu sırada. Ben iddia ediyorum, bu araştırmayı yapanlar Trakya'ya, Tekirdağ'a yapılanları ve yapılmak istenenleri görseler, Türkiye bu sıralamada sonuncu olurdu.”

Editör: TE Bilisim