Çerkezköy Bakış - Havalar soğumaya başlamasıyla birlikte çok sayıda sürücü 1 Aralık tarihini beklemeden lastikçilerin yolunu tutmaya başladı. Lastikçilerde de vatandaşların talepleriyle birlikte erken mesaiye başladı.

LASTİK DEĞİŞİMİ SÜRÜYOR

Çerkezli Oto Lastik ve Jant Servisi İşletme Sahibi Erkan Zümbül, sürücüleri kış lastiği uygulaması konusunda uyardı. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte araçlardaki yaz lastiklerinin çıkarılarak kış lastiklerinin takılma zamanının geldiğini ifade eden Zümbül, “1 Aralık’ta başlayacak olan kış lastiği uygulamasından önce lastik değişimleri tüm Türkiye’de olduğu gibi Çerkezköy’de de başlamış durumda. Bilinçli şirketler kasım ayı itibariyle lastik değişimlerine başladı. Şu ana kadar lastiklerin çoğunu biz değiştirdik.” dedi.

“LASTİK FİYATLARI YÜZDE 50 ZAMLANDI”

Lastik fiyatlarının geçen seneye oranla yüzde 50 zamlandığını ifade eden Zümbül, “Örneğin 500 TL’lik lastik 750 TL oldu. Pandemiden dolayı ülkeye lastik girişinde sıkıntılar oldu. Tüm sektörler de olduğu gibi bizim sektörde de ham madde sıkıntısı yaşanıyor. Şuan ticari grup dediğimiz zaman kamyonlar, kamyonetler gibi araçların lastiklerini bulmakta zorlanıyoruz. Bu da vatandaşın lastik bulmasını zorlaştırıyor. Bulduğumuz lastik de, normalde bin TL olan lastik bin 200- bin 300 TL’ye kadar çıkıyor. Bu da hem insanların cebine dokunuyor hem de bizim cebimize dokunuyor. Bu lastik işi 999 kalem. Kamyonu, minibüsü, kamyoneti, forklifti var, hepsi bir çeşit. Bundan dolayı bütçe sıkıntısı yaşıyoruz. Çünkü insanların alım gücü düştü.” dedi. 

“LASTİK DEĞİŞİMLERİNE KASIM AYI İTİBARİYLE BAŞLANDI”

Ticari gruplarda kış lastiklerinin takılmasına kasım ayı itibariyle başlandığını ifade eden Zümbül, “Ticari araçlarda kış lastiklerinin 1 Aralık’ta takılı olması gerekiyor. Çünkü kanun o gün resmileşiyor ticari gruplarda. Ticari grup dediğimiz zaman taksi de bunun içinde, ruhsatında kamyon, kamyonet yazan araçlarda, iş makinesi yazan araçlarda kış lastiği takılı olması gerekiyor. Bunda örnek veriyorum kış lastiğinin ön tarafta değil de sadece arka tarafta olsa olur mu diye sorunlar oluyor. Maalesef öyle olmuyor. Çünkü araçların 4 tekerleği olan da yere basıyor, 6-10 tekerleği olan da yere basıyor. Bunların ikisi veya biri olduğu zaman uyum sağlamaz. Kaydırma yapar. Örneğin kış lastiğini ön tarafa takıyorsun arka tarafa takmıyorsun, bu sefer arabanın ön tarafına hakim olurken arka tarafına hakim olamıyorsun. Kar yağdığı zaman yollarda görüyoruz. Vatandaş rampa aşağıya inerken veya rampa yukarıya çıkarken arabanın arkası önüne geçiyor. Çünkü ön taraftaki lastikler tutunmaya çalışırken, arka taraf, ön tarafa geçtiği zaman hakimiyetini kaybediyor bir yere çarpıyor.” dedi.

VATANDAŞLARA UYARIDA BULUNDU

Vatandaşlara uyarıda bulunan Zümbül, “Vatandaşlar ceza yer miyim diye düşünerek, kış lastiklerini  taktırmakta kararsız kalıyor. Emniyet kemerini neden takarsınız? Kendi güvenliğiniz için. Ben ceza yiyeceğim diye emniyet kemerini takıyorsan, lastik de aynı şey. Bu sürücünün can güvenliği için, diğer sürücülerin can güvenliği için takılması gereken bir aksam. Araçların önemli aksamları vardır. En önemli aksamı lastiktir. Daha sonra fren gelir. Çünkü lastik candır, insanların direksiyon hakimiyetidir, fren hakimiyetidir. Yani kış lastiklerine bir an önce geçilmeli.” dedi.

CEZASI 835 TL

Kış lastiği uygulaması her yıl olduğu gibi bu yıl da 1 Aralık 2020 tarihinde başlayıp 1 Nisan 2021 tarihinde sona erecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 835 TL ceza kesilecek.


 

Editör: TE Bilisim