Çerkezköy Bakış - Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri devam ediyor. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirlemek üzere üçüncü kez toplandı. Tarihi açıklanmayan ancak en kısa sürede yapılması beklenen dördüncü toplantıda asgari ücretin kamuoyu ile paylaşılması bekleniyor.
Kritik süreç devam ederken, Çerkezköy Bakış Gazetesi muhabirleri Çerkezköylü vatandaşlara asgari ücretin ne kadar olması gerektiğini sorarak halkın nabzını tuttu.

“BİZE VERİLEN ZAM ERİYİP BİTECEK”

Asgarin ücretin en az 4 bin TL olması gerektiğini ifade eden Mehmet Narlıoğlu, “Şu anki hayat pahalılığına göre asgari ücret en az 4 bin TL’den aşağı olmaması gerekir. Asgari Geçim İndirimin (AGİ) artı olması gerekir. AGİ’yi asgari ücretin içine katmamaları gerekir. Açıklanacak olan asgari ücretin şu anki hayat şartlarına göre zamları karşılayacağını düşünmüyorum. Bugün 5 verirler yarın 10 alıyorlar. Yılbaşından sonra gelecek diğer zamları da düşündüğümüz zaman bize verilen zam eriyip bitecek” dedi. 

“ELDE AVUÇTA SIFIR”

Açıklanacak olan asgari ücretin gelecek zamları karşılamayacağını söyleyen Ferhat Yenier, “Şu an rahat bir nefes almak için en az 4 bin 500 TL olması gerekir. Şu an bir işçi 3 bin TL alıyor ortalama. Bin 500 TL kira veriyor. Bir de bu adam 2 tane çocuk okutuyor. Bin TL de eğitim masraflarına gidiyor. Adamın eline 500 TL kalıyor. Elektrik, doğalgaz, evin geçimi, bu adam ne yiyip ne içecek? 500 TL ile ayın sonunu getiremiyor. Bir elinle çektiği para diğer elinden gidiyor. Elde avuçta sıfır. Sonra evde geçimsizlik oluyor. Adam pazara gidecek hiçbir şey alamıyor. Marketin önünden geçerken adam kafasını çeviriyor. Niye? Bu adam akşama kadar çalışıyor. Bir ay boyunca maaşı bekliyor. Daha maaşı görmeden gidiyor. Ben de çalışan bir adamım. Kira vermiyorum ama kredi ödüyorum. 3 bin 200 TL maaş alıyorum. Bin 800 TL kredi ödüyorum. Faturaları da 500 TL de. Hanım pazara gidiyor. Çocukların eğitim masrafları var. Ben 100 TL ile ayın sonunu getirdiğimi biliyorum. O bile kalmıyor bazen. Açıklanacak olan asgari ücret gelecek zamları da karşılamayacak. Daha şimdiden zamlar gelmeye başladı. Bir teneke yağ olmuş 90 TL. Asgari ücrete zam yapıyorsun diğer taraftan ürüne de zam yapıyorsun. Yapılan zammın hiçbir anlamı yok” dedi.

“BABASINA SEN KIZI EVE GÖTÜR DEDİM”

Emine Şahbudak da, “Pazara gittim bir şey almadan eve elim boş döndüm. Kiracıyım, bir tek eşim çalışıyor. Kredi borçlarımız var. Asgari ücret en az 5 bin TL olması gerekir. 2 çocuğum var, ikisi de okuyor. Eşim gerçekten yetişemiyor. Çok sıkıntıdayız. İyi bir yola gitmiyoruz. Pazara gittiğimde kızım muz muz diye ağladı. Sadece 1 tane aldım ona. Babasına sen kızı eve götür dedim. Çünkü kızım küçük olduğu için isteği oluyor. Alamam diye eve gönderdim.” dedi.    
“ORTADA OLAN PAHALILIK BELLİ”
Aysel Kaygısız ise “Ortada olan pahalılık belli zaten. En azından 4 bin- 4 bin 500 olması gerekir. Zamlara bir engel olsunlar. Belki o zamanlar insanlar biraz rahatlayacak. Bu şekilde zaten gitmez. Bir çare bulacaklar. Allah herkesin yardımcısı olsun.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim