Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan anma programında açılış konuşmasını yapan Çözüm Akademi Okulları Kampüs Müdürü Demet Kurucu, “Bugün, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, haksız düşman saldırılarına binlerce askerimizi şehit verdiğimiz, ancak tarihe altın harflerle "Çanakkale Geçilmez" sözünü yazdığımız "Çanakkale Zaferi’mizin 107. yılını kutlamak üzere toplandık. Her siperde ayrı bir destan başlatan askerlerimiz, düşmana karşı verdiği mukaddes mücadeleyi zaferle sonuçlandırıp, dünya tarihinin zirve sayfalarına da “Çanakkale Geçilemez!" ilkesini bir daha silinmemek üzere yazdırmıştır. Selam olsun, Çanakkale'de vatanı ve namusu için can veren şehitlere! Selam olsun, Çanakkale Gazilerine! Selam olsun yüreği Çanakkale Şehitlerimizin ideali ile atan gençlerimize! Tarih boyunca hiçbir millete nasip olmayan ve yüce Türk milletinin kahraman evlatlarınca verilen bir büyük mücadelenin adıdır Çanakkale... Şairin ifadesiyle, Bedrin aslanlarının kükrediği ateşten bir imtihandır Çanakkale. Kınalı kuzuların gül bahçesin girercesine şehadete atıldığı bir yerdir Çanakkale... Şimdi 18 Martlarda Türk ulusu Çanakkale şehitlerini yâd ederken kalpleri aynı hislerle dolmaktadır. Çanakkale, bir milletin, varlığını, bağımsızlığını devam ettirme savaşıdır... Kilometrekareye en fazla şehidin düştüğü bu bağımsızlık mücadelesinde tüm şehitlerimizi, gazilerimizi bu vatan uğruna feda edilmiş nice canları saygıyla, minnetle ve şükranla anmaktan gurur duyuyoruz. Ayrıca bugün Berat Kandili, Tüm İslam aleminin Berat Kandilini kutlar, saygılarımı sunarım” şeklinde konuştu.

GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİNİ BELİRTEN KONUŞMAYI YAPTI

Kurucu’nun konuşmasının ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Çözüm Akademi Okulları Sosyal Bilgiler Öğretmeni Merve Yüksel yaptı. Yüksel konuşmasında, “İzlerde çok iyi biliyorsunuz ki Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşının tarafı değil hedefi olarak görülmüştür. Çanakkale Boğazına demir atmış İngiliz ve Fransız donanmaları bu durumu bize açık ve net bir şekilde kanıtlamaktaydı. Çünkü onların gözünde 600 yıl üç kıtaya hükmetmiş Osmanlı Devleti artık son nefesini vermek üzere çırpınan bir hasta adam durumundaydı. Haklı olabilirlerdi, fakat unuttukları bir şey vardı. Çanakkale’de öyle bir inanç vardı ki, o inanç orada yoklukla varlığı yenecekti. Öyle alelade bir yokluk değil. Birkaç yokluk ve inanç örneği verecek olursak, pek çok kişi bilmez mesela orada düşman gemilerine karşı doğrultulmuş 2 bin top namlusundan aslında 1800 tanesinin sadece basit bir soba borusundan ibaret olduğunu. Çanakkale direnişimiz esansında bizim için siperlerde en değerli olan şey sadece cephane değildi. Mesela yaralıları tedavi etmek üzere kullanılan ağrı kesici morfinlerin sayısı o kadar azdı ki sadece iyileşme ihtimali olan askerlere vurulabilirdi. Şimdi cephede kurulmuş bir sıhhiye çadırını hayal edin çadırın içinde bir doktor. O çadırda parçalara ayrılmış, son nefesini vermek üzere olan oğluyla karşılaştığında oğlunun acılarını bir nebze olsun azaltmak için o morfinlerden birini dahi yavrusuna vuramayan bir baba.... Bekleyen ve iyileşme ihtimali olan başka yaralı askerler vardı. O doktorun dilinden sadece şu sözcükler dökülebilmiştir. "Onu gölge bir yere kaldırın" işte bir babanın çaresizce arafta kaldığı yerdir Çanakkale... Çanakkale, o sene mezun veremeyen mekteplerin nasırlamış taş duvarlarının, sevdiğine kavuşamayan genç kızların, belki de babasını hiç görmemiş öksüz ve yetim çocukların ve hatıraları yarıda kalmış bir gençliğin hikayesidir, tüm erkeklerini cephede şehit vermiş Ersizler köyü kadınlarının adıdır Çanakkale. Unutmayalım ki bir milletin asıl zenginliği hisse senetleri değil hissi senetleridir. Orada bize savaşı kazandıran şey hissi senetlerimiz olmuştur. Üzerimize saldırmış yedi düvelin unuttuğu şeyde bu olmuştur. Bu vatan uğruna bir damla dahi olsa kan dökmüş tüm gazi ve şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle yad ederim” ifadelerine yer verdi.

ŞİİRLER OKUNDU

Okulun öğrencilerinden Sena İlke Pala ile Ömer aslan Asbaşı ‘Dur Yolcu’ adlı şiiri okumasının ardından öğrenciler tarafından ‘Çanakkale geçilmez’ adlı tiyatro sahnelendi. Akabinde Barantürk Levent zeybek oyunu oynadı. Emrecan Deniz’in Mehmet Akif’i anlatmasının ardından Nujin Dilem Er ve Mert Memiş İstiklal Marşı’nı okudu. Eflal Arıöz’ün ‘Övün Ey Çanakkale’ adlı şiir ve Sudenaz Yavaş ile Muratcan Ölker’in ‘Çanakkale Şehitlerine’ adlı şiiri okumasının ardından Göknur Irmak Şahin ile Göktürk Arhan ‘Bayrak Şairi’ olan Arif Nihat Asya’nın eserini seslendirdi. Akabinde Müzik Öğretmeni Deniz Şahin Yakın önderliğinde hazırlanan koro büyük alkış aldı.
Program Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’a çiçek takdim edilmesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilisim