Çerkezköy Bakış - Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak, Çerkezköy Bakış Gazetesi’nin sosyal medya hesabından yayınlanan ve gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü gazeteci Fırat Keskinkılıç’ın hazırlayıp sunduğu “Gündeme Bakış” programının konuğu oldu. Özüpak, burada gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“BUGÜN TÜM TÜRKİYE EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARA KONUŞUYOR”
 

Yaklaşık 5 milyona yakın EYT’linin olduğunu ve bu sayının aileleriyle birlikte 15-20 milyonu ifaede etiğini belirten Özüpak, “Gelinen süreç nedir bugün tüm Türkiye emeklilikte yaşa takılanlara konuşuyor. Anayasal haklarını nereye çağına kulak verenler bize her ortamda dile getiriyor. Gelinen noktada ulaştığımız nokta evet önümüzde bir seçim arefesi bizim için kaçınılmaz bir sona yaklaştığımızın mücadelesi içerisinde olduğumuzu da biliyoruz. Hükümetimizden yana bir çalışma yapıldığı bilgisini aldık, fakat bir çalışma değil de neticelendirmesini bekliyoruz. Çünkü artık vaat verilmesi saf1hamızı çoktan geçtik. Bu dava 8 Eylül 1999'da 4447 sayılı kanunla ortaya çıkmış oldu. Yani bu süre zarfından bu zamana kadar mağduriyetler üst üste bindi. Vaat değil, biz çözüm istediğimizi 15 Mayıs'ta Maltepe mitinginde tekrar yine haykıracağız 5 milyon topluluğumuzla.

“HER SEÇİM ARİFESİNDE BİLİYORSUNUZ EYT TOZLU RAFLARDAN İNİVERİYOR”

Özüpak, “2019 yılında şu anki Çalışma Bakanımız, Aile Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Yardımcısıydı. Başkanı da sayın cumhurbaşkanımızdı. 2019 yılında bizim 20 yılımızda Ankara'da miting öncesinde bir görüşme yaptık kendileri ile Çankaya Köşkü’nde. Bir buçuk saat derdimizi anlattık. Yani emeklilikte yaşa takılanlara aylık bağlanma oranlarını, staj mağduriyetini anayasalardan mahrum bırakıldığımızı eşitlik ilkesine aykırı davranıldığında hepsini örnekleriyle dile getirdik. Evet şuan Çalışma Bakanı hem kendisinin akademik kariyeri anlamında bizi en iyi anlayabilecek bir Çalışma Bakanı. Bir görüşme bakan olduktan sonrasını yapmadık. Ama yaklaşık bir buçuk iki ay önce grup başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ile bir görüşme yaptı ekip arkadaşlarımız. Orada 2022 yılına içerisinde bir çalışma yapılacağını, ama çalışmanın nasıl ne şekilde, yeni mağduriyet mi doğuracak, ya da bu sadece her seçim arifesinde biliyorsunuz emeklilikte yaşa takılanlar tozlu raflardan iniveriyor aşağıya. Bu sadece çalışmada mı, sözde mi kalacak, yoksa icraata mı binecek, orada ser verilip sır verilmeyen bir görüşme oldu. Sadece adı çalışma. O çalışmayı biz yıllarca duyduk. O çalışmayı Faruk Çelik zamanında da duyduk. Sözler inandırıcı gelmiyor, icraat istediğimizi tekrar tekrar vurguladık.” ifadelerine yer verdi.

BİZİM TEK DERDİMİZİ ANLATMADIĞIMIZ SAYIN CUMHURBAŞKANIMIZ KALDI”

Sizin bir görüşme talebiniz oldu mu bakanlık tarafıyla sorusuna Özüpak, “Resmi yazımızla, makamını da arayışımızla görüşmek istediğimizi belirttik. Ama cevap gelmedi. Gelse bile artık biz neyi anlatacağız. Yani Çalışma Bakanımıza derdimizi anlattık, Muhammet Emin Akbaşoğlu grup başkanvekiline anlattık. Bizim tek derdimizi anlatmadığımız sayın cumhurbaşkanımız kaldı. Ona da bizleri emeklilikte yaşa takılanlara öyle bir lanse ediyorlar ki sanki biz hükümetimize muhalifmişiz gibi.  Sanki biz onlarla işte kapı açılmışta görüşmek istemiyormuşuz gibi. Hayır, her defasında bütün yayınlarda, her ortamda diyoruz ki sayın cumhurbaşkanımız bizi bizden dinlesin, bu mağduriyeti örnekleriyle gidelim derdimizi anlatalım. Ama maalesef yansıtılan, görüşmeyi bizler kabul etmiyormuşuz gibi lanse edilmesi de ayrıca mücadelemizde sekteye uğratma çabası içerisinde bir durum yaratılmaya çalışıyor. Ama biz dik duruşumuzla asla taviz vermeyeceğiz. Sonuna kadar da o kapıları da arşınlayacağız.” dedi.

“MASANIN BİR UCUNA OTURTMAK İSTİYORUZ”

“Bizim Çalışmamız var” diyen Özüpak, “Fakat bu çalışmanın bizlere yarattığı mağduriyetin tek çözümü var. 4447 sayılı kanunun geriye alehte işletilmesi maddesinin iptal edilmesi. Bakın biz tamamen 4447 sayılı kanun iptal edilsin demiyoruz. Bu emeklilikte yaşa takılanlar mağduriyetini doğuran maddenin geri alehte işletilmesinin iptali bizim sorunumuzu çözecek. Artı talebimiz 2008 yılında şu anki hükümetimiz tarafından çıkarılan 5510 sayılı kanunun aylık bağlanma oranların bizlere yarattığı mağduriyet, yaş haddinden önüne geçmiş durumda. Nedir emekli olacak arkadaşlarımızın asgari ücretle biraz üzerinde yatırılan primleri ile 30 yılın karşılığında bağlanacak maaşı 2 bin 500 lira oluşu.  Asgari ücret 4 bin 253, bize bağlanıyor 30 yıl karşılığında 2 bin 500 lira. Biliyorsunuz yine sayın cumhurbaşkanımız 1 Ocak'tan itibaren bu haliyle belirlediler. Kime yetecek. Yani ev ekonomisi, evi  geçindirmesini iki kişi çalışsanız dahi bugünkü Türkiye şartlarında imkansız olduğunu dile getiriyoruz ve talebimiz de insan onuruna yaraşır bir maaş sistemi ile bağlanacak maaş sisteminin düzeltilmesi talebi var. Onun dışında da işte 50 yaş Finlandiya, Almanya biz o şartlara taşımıyoruz ki. 2 bin 500 liradan bahsediyoruz. 50 yaşına gelmiş olan arkadaşım zaten şu anki ortamda yaş haddini doldurup da emekli olanların safası 60 yaşına kadar bekleyecek olan arkadaşlarım var. Onlar ne olacaklar. Zaten eşitlik ilkesine aykırı davranılmış, zaten yasaların öngörülebilirliği hiçe sayılmış. Anayasal haklardan mahrum bırakılmış ve formüllerle bir yol alınmaya çalışılıyor. Resmi makamlardan o formüllerle ilgili hiçbir şey duymadık. Sadece arkadaşlarımızı bilgilendirmek adına ben dile getiriyorum. Yetkili ağızlardan duymadığımız süreçte o formüllerle bizim için geçersiz. İki tane şartımızda bütün muhalefet partisi olsun,  hükümetimiz olsun formülümüz budur deyip te o masanın bir ucuna oturtmak istiyoruz.” dedi.

“TOPLULUĞUMUZ KARAR VERECEK”

Muhalefet partileri ile bir görüşmeniz oldu mu sorusuna Özüpak, “Ana muhalefet partisinden tutun, yeni kurulan bütün muhalefet partileri bizim haklılığımıza inanıyor. Evet kul hakkı diyenler, evet anayasal haktan mahrum bırakıldı, eşitlik ilkesine aykırı davranıldı diyenler var. Biz çözeceğiz diyorlar iktidara talipler sonuçta ve Türkiye'ye mal olmuş bir mağduriyetin de temsilcileri olarak daha 22-23 Şubat'ta Ankara'daydık genel başkanlarla da görüşme yaptık. Yakın zamanda da tabii Türkiye’mizin de gündemine maalesef dur durak bilmiyor. Her gün yeni bir şeylerle uyanıyoruz. Müsait oldukları vakit çözüm önerileri ile ilgili bir basın açıklaması yapacağız. Bütün kitlemiz bilsin neyin ne olduğunu görsün, kararımızı önümüz seçim arifesi diyoruz ona göre verecek. Biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyız ve vatandaşlık hakkımızı kullanırken, bize yapılan bize uygulayan, uygulanan ya da uygulanmak istenen süreçte topluluğumuz karar verecek.” ifadelerine yer verdi.

“KİM İNANACAK, BİZ İNANMAYACAĞIZ”

MHP ile görüşmeniz oldu mu? sorusuna Özüpak, “Yıllarca Milliyetçi Hareket Partisi'nin seçim beyannamelerinde yer aldık. Sayın Devlet Bahçeli bu sorunu çözecektir diye boy boy paylaşımlar, bildirgeler dağıtıldı. Cumhur İttifakını oluşturdular ve tabii biz sürekli gidip geliyoruz, görüşürüz bir STK olarak. Toplantılar yapıyoruz. İşte bizi her defasında çözeceğiz, şöyle yapacağız, böyle yapacağız, sabırlı olun cümleleriyle oyalandık. En son Grup Başkanvekili Erkan Akçay ile de yaptığımız belki 30-40 kişilik ekip arkadaşımla birlikte şu cümle oldu ‘Siz bizi iktidar yapacaktınız ki biz sizin hakkınızı verelim’ Hani vatandaş odaklıydınız, hani iktidarın ortağısınız, elinizde fırsatımız var, nasıl yani dedik oradaki o cümleye. Ve şu an beni muhalif olarak görüyorlar bu cümlelerimin karşısında. Biz doğruyu söylüyoruz, biz yıllarca sizinle görüştük. Söz verdiniz. Ama biliyorsunuz  bir de 2019 yılında emeklilikte yaşa takılanlar için bir komisyon kurulsun diye bir teklif verildi İYİ Parti tarafından. İlk başta o teklifin oylaması tamam denildi. İkinci oylamada Milliyetçi Hareket Partisi'nin hayır oyunun ve AK Parti'nin oylarıyla reddedildi. Bugün sorunumuz çözümlenebilirdi. Yine orada yoklardı. Şimdi önümüz seçim arefesinde tekrarından gene biz bildirgede mi yer alacağız. Kim inanacak, biz inanmayacağız.” dedi.

5 MİLYON KATILIM BEKLENİYOR

15 Mayıs’ta Maltepe’de bir miting yapacaklarını belirten Özüpak, “Yerel seçim öncesinde yaptık Maltepe mitingimizi 2 milyona yakın bir sayı ile gerçekleştirdik ve tüm siyasi partilerin 15 Mayıs'ta başvurusu yaptığımız, sonucunu ilerleyen zamanda bütün arkadaşlarınızla paylaşacağımız bir sürece girdik. Bütün genel başkanlara, buna hükümetimiz dahil, cumhur ittifakı, muhalefet partileri dahil ayırt etmeksizin bizzat davetiyeleri ekip arkadaşlarımla birlikte Ankara'da kendimiz sunacağız. O mitinge gelmeniz gerekli. Üstüne basa basa evet 22-23 Şubat'ta görüştüğümüz genel başkanlardan sözü aldık. Ama özellikle davetiyemizle o mitinge gelmek zorundasınız hedefimiz de 5 milyon dedik. Niye, her siyasi parti kendi gönüldaşlarıyla miting alanlarında yer alıyor. Ama biz öyle değiliz. Biz bütün siyasi partilerin gönüldaşlarını taşıyan, Türkiye’nin mozaiğini yansıtan bir topluluğuz. Kitleniz burada, kitleniz haykırıyor. Kitleniz mağduriyetimizin bitirilmesi istiyor.” diye konuştu.

“SEÇİM SÜRECİNDEN UMUTLUYUZ”

Özüpak, sözlerini şöyle sürdürdü: İnancımız tam, umudumuz var mücadelemiz var ve inanıyoruz ki bu mücadele özellikle bu seçimin çok ama çok büyük önem arz ettiğini ve Türkiye'ye mal olmuş bir mağduriyete en fazla sesi çıkan topluluk olarak bizi görmezden geleceklerini zannetmiyorum. Yerel seçimler oldu, yerel seçimlerde özellikle büyükşehirlerde EYT damgasını vurdu. Bunu seçim sonrasında yaptıkları toplantıda seçimi niçin kaybettik sonucunda 1 ekonomi çıkıyor, 2 EYT çıkıyor. Düşünün yerel seçim ve bu genel seçim. Topluluğumuz bilinçlendi, topluluğumuz vaat değil icraat istiyoruz cümlemizi sonlanması adına biz bu seçim sürecinden umutluyuz. Hala bir şey olmadı o zaman söz bizde, yetkide bizde, herkes sandığına gidecek, hakkına sahip çıkacak.

Özüpak, Çerkezköy Şubesinde dernek üyeleri ve siyasi parti ve STK temsilcileri ile de bir araya gelerek bilgilendirme yaptı.


 

Editör: TE Bilisim