Çerkezköy Bakış - Çok sayıda ÇOSB katılımcı firma temsilcisinin ve Bölge Müdürlüğü personelinin katıldığı eğitimde ilk önce yalın ve dijital dönüşüm yolculuğu ile ilgili sunum yapıldı. Ardından, Dijital Model Fabrika üzerinden uygulamalı yalın üretim eğitimlerinin işleyişine geçildi.

Katılımcılar, VR (Sanal) Gözlüklerle Dijital Model Fabrikaya bağlanarak çalışmalar gerçekleştirdi. Eğitimde, Dijital Model Fabrika için seçilen ürünün üretilmesi adına gerekli olan makinalar sanal gerçeklik ortamında, gerçek bir fabrika ortamındaymış gibi gözlemlenebildi.

Eğitimle ilgili şu görüşlere yer verildi: “Model Fabrika, işletmelerde operasyonel mükemmeliyet ilkelerinin, deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak, ölçeklenebilir bir şekilde yaygınlaştırmasını sağlayan bir araç (Ortak kullanıma yönelik bir yetkinlik merkezi) olarak tanımlanabilir. Model Fabrikaları, işletmelerin verimliliklerini ve rekabetçiliklerini arttırmak amacıyla kurulan diğer merkezlerden ayırt eden en temel özellik, deneyimsel öğrenme tekniklerini kullanarak, teori ve pratiği birleştirmeleri ve sonucunda yetkinlik kazanımlarını kalıcı hale getirmeleridir. Hem teorik hem de pratik eğitimlerin yer aldığı hizmet türüdür. Örgün eğitimden, çoklu dönüşüm programlarına kadar geniş bir yelpazede uygulanabilir. Etkin bir yöntem olduğunu herkes kabul etmektedir. Dijital Model Fabrika, gerçek bir ürüne yönelik tasarlanmış üretim sistemi üzerinden Model Fabrika müfredatının teorik anlatımının ve uygulamalarının yapılmasına olanak sağlar. Katılımcılar, gözlemlemenin ötesinde etkileşime geçebilirken, interaktif ortamda yalın dönüşüm sürecini deneyimleyerek öğrenmektedirler. Katılımcılar senaryolar dahilinde Model Fabrika’da bulunan nesnelerle etkileşime geçip, üretim operasyonu devam ederken izleyip proses akışını, işin ergonomisini anlayarak ve proses zamanlarını ölçebilmektedirler.”

Editör: TE Bilisim