Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Belediye Meclisi’nin Nisan ayı olağan toplantısı, Vahap Akay Başkanlığı’nda Veliköy Düğün Salonunda yapıldı. Mecliste 2021 yılı faaliyet raporu sunuldu. Başkan Akay, 2021 yılındaki çalışmalarla ilgili meclisi bilgilendirdi.

“BEN KABUL ETMİYORUM”

Bu bilgilendirmenin ardından ise gruplar adına ilk sözü AK Parti Grup Sözcüsü olan meclis üyesi Adem İçli aldı. İçli, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yapılan bazı eleştirileri “şuursuzca” olarak değerlendiren Akay’a sert tepki gösteri.  Bu sözü beklemediği belirten İçli, “Beklemediğim ve üzülerek dinlediğimiz bir cümleniz oldu ‘şuursuzca eleştirildik.’ Çerkezköy halkının eleştirilere şuursuzca denmesini ben kabul etmiyorum. Çerkezköy’ün takdirine ve vicdanına bırakıyorum. Vahap Akay olarak size yakıştıramadım.” dedi.



“PLANSIZLIK VE BECERİKSİZLİK VAR”

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin Stratejik Plan kitabından alıntılar yapan İçli, “Verilen sözlerin ne kadarı yapıldı.  Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Çerkezköy için 19 yatırım başlığı planı yapmış. Meydan altı projesinde ekonomik gerekçeler bahane edildi. Şimdi Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarih olarak yanılmıyorsam ağustos gibi burayı ihale etti. O günden bu yana böyle bir gerekçe yoktu. 3 yıllık Büyükşehir Belediyesi’nin burada verdiği taahhütte 2,5 yıl sonra başlaması, pandemi döneminde başlaması ayrı bir konu. Beceriksizlik ve plansızlık olarak görüyorum. Bu sözlerim Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne. Şu da bir gerçek Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ve Çerkezköy Belediyesi pandemiden daha büyük bir pandemi yaşattı Çerkezköy esnafına ve halkımıza. Bugün Çerkezköy halkı çamur, toz ve Atatürk Caddesinde bir tane insan bulamaz hale geldik. Esnaf kepenk kapatma durumuna geldi. Keşke iki etap halinde yapsaydınız da esnaf ve vatandaş bu duruma düşmeseydi. Plansızlık ve beceriksizlik var. Büyükşehir birçok projesini yapmadı. Atatürk Viyadüğü çok uzadı. Bu kadar mı beceriksiz bir takip süreci olur. Tepe TEM bağlantı noktası ile ilgili karayolları yapması lazım dediniz. Bu taahhüdü Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi verdi seçim döneminde. Takip etmesi gereken de sizsiniz. Çünkü seçim meydanında söylendi. Bildiğim kadarıyla ihale aşamasına geldi ama 3 yıl oldu.” dedi.

“ÇERKEZKÖY’ÜN HİZMETE İHTİYACI VAR”

Çerkezköy Belediyesi’nin de 3 yıldır yatırım yapmadığını iddia eden İçli, “Birçok vaat hayal oldu. Kızılpınar’da iki sokağa asfalt dökmüşsünüz. Üvey evlat mı Kızılpınar. Veliköy’de çok az çalışmalar, yetersiz. İki mahalle de bunu hak etmiyor. 3 yıl ve geçmişe yönelik 5 yıl. Yeni bir belediye başkanı olsanız bir nebze anlarım. Siz zaten belediye başkanıydınız. Hala çalışmalar, projeler diyorsunuz. Yani Çerkezköy’ün hizmete ihtiyacı var. Burada yaşayan her canlıdan siz ve biz sorumluyuz. Performansınızın yüksek olması ve bizim de sizden gurur duymamız lazım. Yapıyor musunuz bir şeyler, tabiki yapıyorsunuz hakkınızı yemeyeceğiz. İyi yönleri de var kötü yönleri de var.  Odaklandığınız iki yer var Atatürk ve Öztrak Caddeleri. Bizim sadece bu iki caddemiz mi var. Bizim gündemimiz sadece meydan altı otoparkımı. Çıkın sokağa kaldırımlara bakın. Yapılan asfaltların çöktüğü, arabaların ön takımlarının gittiği görün. Bütün Çerkezköy isyanda. Bu isyanın karşılığında duyduğumuz cümle şuursuzluk. Bu size yakışmadı. Bizler eleştireceğiz, sizler anlayışla karşılayacaksınız. Bizler takipçisi olacağız. Çerkezköy’ün geldiği durum ortada. Toprak, çamur ve toz. Atatürk Caddesine insanlar girmek istemiyor. Daha programlı bir çalışma olsa. Öztrak da bu hatayı yapmayın. Esnafımız zor durumda. Bugün sesi çıkan var çıkaramayan var. Esnaf genelde belediye ile kötü olmak istemez. Esnafın sözcüsü olacağız. Yapılan işlerin denetimi de kötü. Biraz daha yapılan işleri takip etmeniz lazım.” ifadelerine yer vererek başkan Akay’ı eleştirdi.

“ÇERKEZKÖY’ÜN CADDE VE SOKAKLARINDA GEZİLEMİYOR”

Ardından söz alan MHP’li meclis üyesi Koray Önsel’de başkan Akay’ı eleştirdi. “Faaliyet Raporunda elle tutulur bir şey yok” diyen Önsel, “Belediye seçimlerinin bugün ikinci dönemin 3 yılını tamamlamış bir belediye başkanının sunacağı bir faaliyet raporunda daha fazla hizmetler olacağını tahmin etmiştik. Çerkezköy Belediyesinin yol tamir işlerinin haricinde elle tutulur hiçbir şey yok. Belediye Başkanlığınız bitiği zaman arkanızı döndüğünde Çerkezköy’e e yaptık, bir eserimiz var diyeceğiniz bu 3 senelik dönemde bir şey göremiyoruz. 2019 yılı 14 Mart’ta proje tanıtımı yapmışsınız. Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nin açılışında konuşmuşsunuz. Bu 73 projeden 70 projeden bir şey yapılmamış 3 yılda. Eleştiri yapılınca pandemi ve ekonomik kriz diyorsunuz. Seneye putuni, sonra kimi bahane edersiniz. Bu işler bahaneyle yapılacaksa bu işin sonu yok. Sadece yerel yönetimler Çerkezköy’de yok. Yanı başımızda Silivri var. Takdirde ediliyor. Süleymanpaşa Belediyesi çalışıyor. Ama maalesef Çerkezköy’de bunları göremiyoruz. Ekonomik krizle ilgili basın toplantısında hem siz hem de Kadir başkan tekrar tekrar ifade ederek özür dilemeyiz, özrü hükümet dilesin ya da mensupları dilesin dediniz. 2020 yılının mart ayıra pandeme başladı. Pandemi ile beraber tüm dünya devletlerinde tedarik zinciri kırılması yaşandı. Maliyetler arttı. Tam düzeldik derken, Rusya’nın Ukrayna müdahalesi, akaryakıt ve enerji konusu. Bunlarda devletin sorumlu tutulmaması gerekir. Ağustos’ta ihaleye çıkmışsınız. 8 sene beklemişsiniz bu günü bulmuşsunuz ve şimdi ekonomik krize denk geldi diyorsunuz.  Çerkezköy’ün Cadde ve sokaklarında gezilemiyor.” ifadelerine yer verdi.



“BU ŞUURSUZ KELİMESİNİ NEDEN ÜZERİNİZE ALINDINIZ BUNU MERAK EDİYORUM”


İçli ve Önsel’in konuşmasının ardından Akay söz alarak cevap verdi. Akay, “Siyaset yapmak isteyen arkadaşlarımız varsa meydan orada, basın orada. Eleştirilere istediğiniz cevabı verebilirsiniz. O yüzden özellikle bu güne kadar meclis konuşmalarımda dikkati çekmişsinizdir. Birbirlerine her gün bakan insanlar olarak, yerel siyasetçiler olarak, genel siyasete dokunmadan değerlendirme yaptım.

Ben bugün basın açıklamamda, Çerkezköy’deki vatandaşlarımızın tamamının eleştirilerine kabulüm dedim. Ancak şuursuzca yapılan ve kendime göre bugün yorumladığım ve kendime göre gerekçelendirdiğim ekonomik kiriz gerekçelerini yaşadığım bu günlerde bunun üzerinden şuursuzca eleştiri yapan yöneticilerden bahsettim. Şuursuzca demek bilinçsizce demek. Bu şuursuz kelimesini neden üzerinize alındınız bunu merak ediyorum. Eğer şuursuz eleştirilerin içindeyseniz ve yönetici olarak kendinizi yorumluyorsunuz tabiki üzerine alabilirsiniz. Bilinçsizce yapılan açıklamalara karşı tepkimi ifade etim. Çerkezköy’de yaşayan tüm vatandaşlarımız beni eleştirme hakkına sahip tabiki.  Çerkezköy’de verilen sözler ile ilgili Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi ait değerlendirme yapıldı. Burası bir alan ama büyükşehirin konularını orada yapabilirsiniz. Adres burası değil, cevabını vermesi gereken kişi ben değilim. Bunu takip etmesi gereken kişiyim. Ekonomik gerekçeler 2,5 yıl sonra başlaması, pandemide herkes evdeyken yapsaydınız diyorsunuz. 2019 belediyelerin stratejik plan hazırlama zamanıdır. 8 Nisan 2019’da göreve geldik. 1 yıl sonra stratejik planı meclisten geçirdik. 10 ay belediyenin planlama çalışması var. Bu gerçekleşti ve bir plan öngörüldü ve 2 ay sonra 2020’nin başında dünyayı pandemi sarmış. Böyle bir öngörümüz olsa tabiki bunu yaparız. 2020 martında neredeyse bu günlere 2 senedir bunu tesiri altında kaldık. Belediye kamu çalışanları tatil edilmiş. Sokağa çıkamaz, meclis toplantısı yapamaz duruma geldik. Belediye ihale yapamamış böyle bir dönem yaşamışız. Bunları unutmuşçasına yorumlamayı samimi bulmuyorum. Şimdi meydanla ilgili öngörüm buydu. işin başı da sonu da ekonomik gerekçeler.” dedi.
Faaliyet raporu oy çokluğu ile meclisten geçerken, denetim raporu da meclise sunuldu.  Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından meclis oturumu, Salı saat 15.00’da toplanmak üzere kapandı.

Editör: TE Bilisim