Çerkezköy bakış - Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi yeni eylem planını açıkladı. Bursa’da düzenlenen toplantıda ‘Yerel Yönetimler ve Şehircilik Eylem Planı’ tanıtıldı. 101 maddeden oluşan eylem planını DEVA Partisi Genel Başkan Ali Babacan ile partinin Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Candan Karlıtekin anlattı.

DEVA Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Yunus Kara, açıklanan Eylem Planı hakkında açıklamada bulundu.

DEVA Partisi’nin Türkiye Cumhuriyeti tarihinde bir ilke imza atarak, bütün alanlarda çok teferruatlı, kuruşu kuruşuna hesaplanan Eylem Planları hazırladığını kaydeden Kara, şu ana kadar Tarım Eylem Planı, Afet Eylem Planı, Sosyal Politikalar Eylem Planı, Dijital Dönüşüm; Yarına Atılım Eylem Planı, Demokrasiye Geçiş Eylem Planı, Ekonomi ve Finans Politikaları Eylem Planı ve son olarak Yerel Yönetimler ve Şehircilik Eylem Planı’nın açıklandığını belirtti. Bütün Eylem Planlarında ilk 90 ve 360 günde hayata geçirilmesi planlanan adımların yer aldığını belirten Kara, “Bu Eylem Planlarının özeliği, bütün partilere açık olmasıdır. Yani büyük emekler harcanarak hazırlanan bu planların, bütün partilerin istifade etmesi için şimdiden açıklıyor ve halkın karşısına ayağı yere basan bu planlarla çıkıyoruz. Biz sadece şikayet etmiyor, çözüm üretiyoruz.” dedi.

“SİYASİ ROL KAPMA PEŞİNDELER”

Açıklanan Yerel Yönetimler ve Şehircilik Eylem Planı’nda “Siyasetin yerel yönetimler eliyle finanse edilmesini önleyeceğiz” gibi bir maddenin yer aldığının altını çizen Kara, Ramazan Ayı’nda Çerkezköy’de siyaset ile kurumların etik dışı uygulamalar gerçekleştirdiğini iddia ederek, bu gibi kuralların ne kadar gerekli olduğunu anladıklarını ifade etti.

“Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın üyeleri için düzenlediği iftar programında Tekirdağ’dan siyasi parti temsilcilerinin bulunmasına ve AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanlığı’nın ev sahibi gibi davranmasına anlam veremediğimiz gibi; Çerkezköy Belediyesi’nin düzenlediği iftar programlarında CHP Çerkezköy İlçe Başkanlığı’nın ev sahibi gibi davranıp iftar programını sahiplenmelerine de anlam veremedik” diyen Kara, “Çerkezköy’de siyasetin yerel yönetimler ve kurumlar tarafından nasıl suiistimal edildiğini açık bir şekilde görüyoruz. Bir tarafta üyelerin aidatlarıyla düzenlenen iftar programı, bir tarafta da halkın vergileriyle veya hayırseverlerin sponsorluğuyla düzenlenen iftar programı var. Fakat her iki tarafta da siyasi bir rol kapma çalışması olduğunu üzülerek gördük ve görüyoruz.” dedi.

101 maddeden oluşan ‘Yerel Yönetimler ve Şehircilik Eylem Planı’nı DEVA Partisi Genel Başkan Ali Babacan ile partinin Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Candan Karlıtekin anlattı.

“YERİNDE YÖNETİM İLKESİNİ ESAS ALACAĞIZ”

Türkiye’nin tek bir karar makamından, tek bir merciden yönetilemeyecek kadar büyük bir ülke olduğuna vurgu yapan Babacan, “Bu koskoca ülkenin, Ankara’nın Yenimahalle ilçesinin Beştepe mahallesindeki bir odadan yönetilmesi mümkün değil. Yönetilemiyor da zaten. Onun için yetkinin, merkezden yerele doğru mümkün olabildiğince devredilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunu söylerken kuşkusuz dış politika, milli savunma, yargı gibi alanlara girmiyoruz. Bunlar merkezi hükûmetin işi. Yerinden yönetim, ülke kaynaklarının yerinde, verimli ve etkin kullanılabilmesini beraberinde getirir. Yerinden yönetim; demokratik temsilin geliştirilmesini ve demokratik kültürün derinleştirilmesini sağlar. Tek tek bireylerin yönetimde daha çok söz sahibi olmasını sağlar. Onun için, gönül rahatlığıyla söylüyorum; DEVA Partisi iktidarında ‘yerinden yönetim’ ilkesini esas alacağız. Milletin memnuniyetini esas alacağız.” dedi.

“BELEDİYELERDE BİR AVUÇ VURGUNCUNUN RANT DEVRİNİ BİTİRECEĞİZ”

Ankara’nın tüm vatandaşlara eşit mesafede olmasını sağlayacaklarını belirten Babacan, “Ayrımcılıkla mücadele edeceğiz. Eşit yurttaşlık ilkesini hâkim kılacağız. Bu anlayışla, imar planları yapılırken, Alevi vatandaşlarımızın yoğun yaşadığı semtlerde Cem Evlerine mekân ayrılmasını mutlaka sağlayacağız. Belli başlı projeleri o bölgede oturan vatandaşlarımıza soracağız. E-devlet üzerinden oylamalarını sağlayarak tercihlerini öğreneceğiz. Bir işi yaparken önce mahalleliye danışacağız. Büyük ve önemli projelerin yarışmaya açılmasını ve halk oylamasını sunulmasını sağlayacağız. Tepeden inmeci olmayacağız. Belediyelerde dizginleri eline alan bir avuç vurguncunun rant devrini bitireceğiz. Tevfik Fikret’in tabiriyle, iştah veren tüm yağma sofralarını toplayacağız. Yasal önlemler alacağız. ‘Belediye’ kelimesini duyduğu anda gözünde dolar işareti oluşan insanları belediyelerin kapısından içeri sokmayacağız. Giderayak testiyi doldurma derdinde olanlar da bizi iyi dinlesin. Geçmiş dönemlerde yapılan iş ve işlemleri her türlü denetime tabi tutacağız. Siyasetin yerel yönetimler eliyle finanse edilmesini önleyeceğiz. İmar kaynaklı rantları vergilendireceğiz. Yolsuzluklarla kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

101 maddelik eylem planının ayrıntılarını DEVA Partisi Yerel Yönetimler ve Şehircilik Politikaları Başkanı Candan Karlıtekin paylaştı. Karlıtekin sunumunda şunları söyledi:

“ON YIL İÇİNDE DOĞAL AFET KARŞISINDA ZAYIF EV KALMAYACAK”

DEVA Partisi iktidara gelince her ailenin başını sokacak güvenli bir yuvası olacak. Kiralanabilir sosyal konut stokları oluşturacağız. On yıl içerisinde doğal afetlere maruz çürük ev kalmayacak. Hem kentte hem kırsal kesimde on yıl içerisinde doğal afetler karşısında zayıf konut bırakmayacağız.

Tamamlanmamış veya metruk yapıların doğurduğu görüntü kirliliği, halk sağlığı, güvenlik risklerini önleyeceğiz. İçişleri Bakanı yapamayacak ama biz yapacağız. O, hukuku delerek yapmaya çalışıyor, biz hukuk içinde kalarak yapacağız.

Atıklarını ayrıştıranlara anında para vereceğiz. Nasıl ki İstanbul’da önceki istasyonda indiğimizde para iadesi oluyorsa, dijital bir sistemle çöp ayrıştırma merkezleri kuracağız. İnsanlar oraya gidecek, attığı şişenin gramajına göre puan yazılacak. Bizden sonraki nesillere çöp bırakamayız.

Editör: TE Bilisim