Çerkezköy Bakış - Geçtiğimiz günlerde Samsunlu hemşerileri bir çatı altında toplamak amacıyla kurulan Tekirdağ Samsun Dernekler Federasyonu’nun kurucu başkanı Bilal Acar, kendisine destek veren çevre il ve ilçe dernek başkanları ve üyeleri ile birlikte Kapaklı Samsun Havzalılar Derneği’nde basın toplantısı düzenledi.

“İMZALI KAĞIT VERDİĞİNİ HATIRLATTIM”

Yaşanan bazı gelişmelerden dolayı basın açıklaması yapma gereğinde bulunduklarını ifade eden Tekirdağ Samsun Dernekler Federasyonu Kurucu Başkanı Bilal Acar, “Bildiğiniz üzere Tekirdağ’da yoğun bir Samsunlu hemşeri nüfusu var. Hemşerilerimizin isteği üzerine Tekirdağ’ımızın Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı, Saray ve Kırklareli’mizin Vize İlçesi’nde bulunan Samsun derneklerimizin bir araya gelmesi için Samsun Dernekler Federasyonu’nu kurma kararı aldık. Biz bu çalışmalara başladığımızda başka arkadaşlarımız da bu çalışmalara başladı aynı anda. Biz diğer arkadaşlarla defalarca bir araya geldik tek çatı altında toplanmak için. Bir defa sözlü olarak anlaştık, el sıkıştık, söz verdik. 2 defa da yazılı olarak anlaştık. Tabii bu anlaşmaları biz 50-100 kişinin içinde yaptık. İlk yaptığımız anlaşmada 4 kişi kendi aramızda yaptık. İkinci yaptığımız anlaşmayı yaklaşık 50 kişinin içinde yaptık. Üçüncü yaptığımız anlaşmada yaklaşık 100 kişi vardı. En son yaptığımız 2 tane anlaşmada Tekirdağ’da bulunan tüm derneklerimizi bir iftar yemeğinde buluşturarak orada sandık kurup sadece dernek başkanlarımızın oy kullanması ve burada çıkan sonuca göre Samsun Dernekler Federasyonu’nun kurucu başkanı Hasan Acar ya da Bilal Acar olacak diye karar verecektik. Tarihimizi 17 Nisan 2022 olarak aldık. İftar yemeğinin akabinde dernek başkanlarımızın oy kullanması ve akabinde federasyonun tanıtımını yapacaktık. Bu konuda anlaşmamızı yaptık. En son yaptığımız anlaşmada biz Hasan Acar ile beraber programın yapılacağı otele gittik. Hazırlıklarımızı yaptık, konuştuk. Programa bir gün kala Hasan Acar beni aradı ve buluştuk. Kendisi kazanamayacağı bir seçime girmeyeceğini, o programı da hiç kimseye yaptırmayacağını söyledi. Ben de kendisine bunun yakışmadığını, şeref sözü verdiğini, imzalı kağıt verdiğini hatırlattım. Kendisi verdiği hiçbir sözü tutmayacağını, o programa da gelmeyeceğini söyledi. Ben de ısrarla kendisini sandığa çağırdım. Gel sandığa derneklerimiz karar versin, Samsunluların birliğine zarar vermeyelim dedim. Bütün ısrarlarımıza rağmen kendisi o gün o programa gelmedi. Biz hazırlıklarımız yaptık, sandığımızı kurduk, kendisi gelmedi. 11 tane derneğimiz geldi. 11 derneğimizle biz karar defterimizi işledik” dedi.

“BUNLARIN AMAÇLARI TAMAMEN FARKLI”

Samsun Dernekleri Federasyonu’nun kurulması ile ilgili gerekli müracaatları yaptıklarını ifade ederek sözlerine devam eden Bilal Acar, “Bugün sosyal medyaya düşen bir habere göre başka bir Hasan Acar’ın kurucu başkanlığında 5 tane dernek federasyon kurulması için başvuruda bulunulduğunu öğrendik. Tekirdağ’da araştırmalarımıza göre 14 tane federasyon kurabilecek resmi dernek olduğunu tespit ettik. 11 tane dernek ilk akşam bizimle beraberdi, sonra bir derneğimiz de bize katıldı. Dışarıda 2 tane dernek kaldı. Bunların bir tanesi Saray Samsunlular Derneği bir tanesi de Kapaklı Samsunlular Derneği. Saray Samsunlular Derneği’nin yaklaşık elliye yakın davaları ve kayyum atama davası olduğu için biz federasyonumuza katılmasını uygun görmedik. Kapaklı Samsunlular Derneğimiz de bizden zaman istedi. Biz de kendisine verdiğimiz tarihte gelirse beraber olacağımızı söyledik. Kendileri verdiğimiz tarihte gelmediler. Biz sürecimizi başlattık. Peki 5 tane dernek nereden çıktı? Saray’daki Samsunlular Derneği ve Kapaklı’daki Samsunlular Derneği Çerkezköy’de tamamen faaliyetleri ayrı olan bir tane spor kulübü, bir tane folklar ekibi derneği ve bir tane de dışarıdan bir dernek katılarak Samsun Dernekleri Federasyonu kurulması ile ilgili müracaat etmiş arkadaşlar. Bu tarafta 12 tane Samsun il ve ilçe dernekleri bir tarafta 5 tane dernek. Bunların içinde sadece Kapaklı Samsunlular Derneği gerçek anlamda dernekçilik yapan dernek. Diğer derneklerin faaliyetleri tamamen halkla ilişkisi olmayan, amacına uygun olmayan dernekler. Çerkezköy’den 2 tane dernek katılmış, birisi spor kulübü derneği, birisi folklor derneği. Bunların amaçları tamamen farklı. Biz bunlarla ilgili dilekçemizi vereceğiz. Tabii insanlar merak ediyor 2 tane federasyon nasıl olur? Resmi olarak 2 federasyon kurulabilir ama isimleri ayrı olur. 5 tane derneği bir araya getiren federasyon kurabiliyor” dedi.

“SAMSUNLULARIN BÖLÜNMEMESİ İÇİN ÇOK MÜCADELE VERDİK”

Samsunluların bölünmemesi için çok mücadele verdiklerini ifade eden Bilal Acar, “Yaklaşık 15 gündür sahurlara kadar toplantılar yaptık. Hasan Acar’ı ısrarla çağırdık seçime gelmedi. Yaptığımız görüşmelerde şunu söyledim kendisine, eğer berabere kalırsak seçimi seni kazanmış sayacağım diye. Bunun sözünü de verdim kendisine. Ona rağmen sandığa gelmedi. Bu saatten sonra yapacak bir şey yok. Biz Samsun Dernekler Federasyonu ile ilgili gerekli müracaatlarımızı yaptık. Devletin yetkili kurumları buna karar verecek. Lakin şu anda onaylanmış bir federasyon yok. Bu önümüzdeki süreçte resmi yazı bize gelecek, biz de sizlerle paylaşacağız. Bizim beraber hareket ettiğimiz dernekler Çorlu Samsunlular Derneği, Ergene Samsunlular Derneği, Ergene Havzalılar Derneği, Çerkezköy Samsunlular Derneği, Çerkezköy Vezirköprülüler Derneği, Çerkezköy Karanarlılar Derneği, Kapaklı Alaçamlılar Derneği, Kapaklı Havzalılar Derneği, Kapaklı Vezirköprülüler Derneği, Kapaklı Havza Çamyatağı Derneği, Saray Vezirköprülüler Derneği, Vize Samsunlular Derneği bizimle beraber hareket etmiştir. Samsunluların yüzde doksanı bizimle beraber. Hasan ağabey beraber olmak isterdik. Kendisine her türlü teklifi yaptık. Buna rağmen ısrarla seçime gelmedi. Yani derneklerimize, topluma güvenmedi. Kendisi Samsun derneklerini siyasi amaçla kullanmak istedi. Bende bu konuda kendisinin karşısında oldum. Derneklerin siyasete alet edilemeyeceğini, kendisinin bu derneklerimizi siyasette kullanamayacağını söyledim. Samsunluların belki 1 tane, belki 10 tane belediye başkanı adayı ya da meclis üyesi adayı olacak. Sadece bir kişinin tekelinde Samsunlular olamaz. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Ben bizimle hareket eden Samsun il ve ilçe dernek başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Samsunlu hemşerilerime buradan şunu söylemek istiyorum, Samsunluların birliği, beraberliği için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Tekirdağ’da bulundan yaklaşık 60 bin Samsunlu için elimizden ne geliyorsa federasyon olarak yanlarında olacağız. Bu süreci de yakında takip edeceğiz” şeklinde konuştu.

“ORTADA FARKLI ŞEYLER VAR”

Bilal Acar konuşmasını şöyle sürdürdü, “Biz açıklamamızı yaparken hangi derneklerin yanımızda olduğunu, dernek başkanları yanımızda olarak resim çekip paylaştık. Yalnız karşı taraf hangi dernekler yanında, isim yok, görüntü yok sadece valilikten bir evrak resmi paylaşmışlar. Başka bir şey yok. Ortada farklı şeyler var. Saray’da bir iftar yemeği oldu. İftar yemeğinde bir akşam önce anlaşmamıza rağmen orada iftar yemeğinden sonra dernekleri bir araya getirip yani katakulleye getirip orada dernek başkanlarımızdan imza alınmaya çalışıldı. Ben orada bu oyuna gelmeyen dernek başkanlarımıza teşekkür ediyorum.  Kapaklı’da 5 tane derneğimiz var. Bunlardan 4 tanesi bizim yanımızda. Çorlu’daki deneklerimizin tamamı bizim yanımızda. Saray’da 5 bin Samsunlu varsa bunun 4 bin 500 tanesi bizim yanımızda. Vize’deki derneğimizin tamamı yanımızda. Çerkezköy’de de faaliyetini gerçek anlamda yürüten 2 tane derneğimiz var. Bu 2 dernek de bizim yanımızda. Yani Tekirdağ’da Samsunluları temsil eden derneklerin yüzde 95’i bizim yanımızda. Bizim dışımızda kalan tek bir tane kendi faaliyetlerini yürüten Kapaklı Samsunlular Derneği.”  

“KORSAN FEDERASYONA HAYIR”

Açıklamasında Samsunlulara mesaj da veren Bilal Acar, “Mesajımız şu olsun, korsan federasyona hayır. Bu bizim karşımızda oluşturulmak istenen federasyon korsan bir federasyondur. Yani Samsunluları temsil etmeyen bir federasyondur. Federasyonun kurulması için en az 5 tane dernek olması gerekir. Bu derneklerin içinde bir tane gerçek anlamda dernek var. Onun için korsan bir girişim var. Biz korsan bir federasyona hayır diyoruz. Gerçek anlamda faaliyet gösteren Kapaklı Samsunlular Derneği eğer yanımızda yer almak isterse kapımız açık” dedi.

Editör: TE Bilisim