Mehmet Akif ALDOĞAN/ Belgrad(Sırbistan)- ÇTSO’nun pandemi nedeniyle ara verdiği yurt dışı gezi ve iş seyahatleri yeniden başladı. Bu kapsamda ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva, ÇTSO Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan, yönetim kurulu üyeleri ve seyahate katılmak isteyen oda üyeleri Belgrad’a gitti.

Oda yönetimi, Belgrad programının ikinci gününde Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy’u ziyaret etti. Ardından Moskva Hotel’e gerçekleşen foruma geçildi. Buradaki programa büyükelçi Aksoy’un yanı sıra Çerkezköy heyeti, Türk-Sırp İş Adamları Dernek Başkanı Fatih karaca
ile Türk ve Sırp iş insanları katıldı.



“ÇERKEZKÖY, TÜRKİYE’NİN AVRUPA’YA VE DÜNYAYA AÇILAN EN ÖNEMLİ SANAYİ VE TİCARET MERKEZLERİNDEN BİRİDİR”


Çerkezköy TSO tanıtım sunumunun ardından bir konuşma yapan ÇTSO Başkanı Süleyman Kozuva, “Öncelikle, saygıdeğer protokol ve iş dünyanızın değerli temsilcilerinin misafirperverliğinde Muhteşem Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği bölgede Sırbistan’ın bu güzel tarihi başkenti Belgrad’da bulunmaktan duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Bu önemli ve başarılı olacağına yürekten inandığım iş gezimiz öncesinde odamız ve iş dünyamız hakkında minik bir bilgi paylaşımında bulunmanın yararlı olacağını düşünüyorum. Çerkezköy, Türkiye’nin Avrupa’ya ve dünyaya açılan en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biridir. Konum olarak İstanbul’un hemen yanı başındadır.... Deniz, hava, kara ve demiryolu ulaşımlarına sahiptir. Avrupa’ya açılan tüm gümrük kapılarına yakın bir bölgededir. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak 5 bin üzeri üyemiz ve 4 Organize Sanayi Bölgesi’nde ise yaklaşık 600 sanayici üyemiz mevcuttur. Ayrıca Türk sanayinin ilk 1000 büyük firması arasından 50’si yine Çerkezköy’de faaliyet göstermektedir. KOBİ’lerimiz, dünya standartlarında birer üretim, yatırım ve istihdam üssü olup Dünyanın dört bir yanına; metal, makine, alüminyum, elektrik, elektronik, plastik ve ambalaj gibi birçok sektörde binlerce ürün yelpazesiyle üretim ve ihracat potansiyeline sahiptir. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın bir ayağı Çerkezköy’de, bir ayağı Avrupa’dan Amerika’ya, Afrika’dan Asya’ya kadar tüm dünyada görüşüp tanıştığı, ikili anlaşmalar yaptığı karşılıklı kurumsal iş birliği anlaşmalarına imza atan “Kardeş Oda” misyonu ve küresel vizyonuna sahip girişimci bir Oda’dır. Bu güzel ülke Sırbistan’ın, köklü ve saygın bir maziye sahip, engin bir sanayiye, genç enerjik ve yüksek nitelikli işgücüne sahip olduğunun bilincindeyiz. Ve bugün burada sizlerle bir arada bulunmaktan dolayı gerçekten çok mutlu ve çok heyecanlıyız. Bu güzel iş gezimizde Sırbistan iş dünyasının değerli temsilcileri ile bir araya gelmek, birlikte üretim ve istihdama adım atabilmek, hatta birlikte üçüncü ülke pazarlarında yeni başarılara yönelecek iş görüşmelerinde bulunmak elbette bu görüşmelerin iki ülke ekonomisine ve sanayisine olumlu katkılar sağlaması en büyük arzumuzdur. Bu samimi dilek ve temennilerle şahsım, yönetim kurulu üyelerim ve iş dünyamızın temsilcileri adına misafirperverliğiniz için çok teşekkür ediyorum.” dedi.




“İKİLİ TİCARET HACMİMİZ REKOR KIRDI VE 2 MİLYAR DOLAR SEVİYESİNİ AŞTI”



Çerkezköy heyetine hoş geldiniz dileklerini ileten Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy, “Ülkemizin, Türkiye’nin en önemli en büyük sanayi odalarından birini Sırbistan’da ağırlamaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bugün Sırbistan ile ilişkilerimiz tarihimizin en iyi seviyesinde bulunuyor. Siyasj, ekonomik, ticaret ve kültürel anlamda Sırbistan ile ilişkilerimiz her gün daha ileri seviyeye geliyor. Fakat, ilişkilerimizin dinamosu ekonomik ve ticari ilişkilerimizdir. Geçtiğimiz yıl ikili ticaret hacmimiz rekor kırdı ve 2 milyar dolar seviyesini aştı. Bu yılın ilk çeyreğindeki verilere baktığımız zaman yüzde 30 ilerleme olduğunu görüyoruz geçen yıla göre. Türkiye’den gelen burada açılan firmaların sayısı bin 200’ü aştı. 10 sene önce Sırbistan’daki yatırımlarımızın toplamı 1 milyon dolardan şimdi 300 milyon doları geçti. Sırbistan’daki fabrikalarımızın sayısı 23 ve her geçen gün yeni istihdam yaratacak yeni yatırımlara imza atıyoruz. Bu rakamları özellikle verdim ki sanayi ve ticaret odası olarak daha çarpıcı olsun, resmi daha rahat görebilin diye.” dedi.



Toplantıda, Türkiye- Sırbistan İkili Ticaret Değerlendirmesi kapsamında Ticaret Müşaviri Yasemin Yüce bir sunum gerçekleştirdi. Ardından karşılıklı hediye takdimi yapıldı.


Sırbistan programı kapsamında, Çerkezköy heyeti, ikili görüşmelerde de bulundu.

Editör: TE Bilisim