Çerkezköy Bakış - Kırklareli İl Özel İdaresi desteği ile yürütülen "Salep Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında salep yumruları ekim törenine, Pınarhisar Kaymakamı Mehmet Kılıç, Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ile üreticiler katıldı.

Aksoy, konuşmasında, salebin endemik bir bitki türleri arasında yer aldığını söyledi. Salebin doğadan toplanması yasak bir bitki olduğunu anımsatan Aksoy, tarımda ekonomik değerinin çok yüksek olduğunu belirtti.

Yapılan projeler ve çalışmalarla birlikte Evciler köyünü salep üretimi en fazla köy olarak üretime kazandırmayı amaçladıklarını ifade eden Aksoy, bu alanda üreticilere yönelik yayım faaliyetlerinin devam edeceğini dile getirdi.

Salep orkidesinin üreticilerle tanıştırılması amacıyla İl Özel İdaresi desteği ile yürütülen proje kapsamında salep yumrularını toprakla buluşturduklarını aktaran Aksoy, şunları kaydetti: "Salep ekonomik değeri ve talebi oldukça yüksek bir bitki olup, yumrularının toz haline getirilmesiyle içecek, dondurma,

pastacılık ve kimya sektörü gibi birçok alanda kullanılmaktadır. İhracı yasak mallar listesinde yer alan salep mevzuatlar çerçevesinde üretilmekte olup bitkinin soğanlarının doğadan rastgele toplanması ve her türlü formunun ihraç edilmesi yasaktır. Bakanlığımızca yayımlanan Gıda Amaçlı Salep Üretimi Genelgesi kapsamında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olan çiftçilerimiz, salep bitkisinin yurtiçinde üretilmesi ve tüketilmesi kaydıyla, belirtilen hükümler çerçevesinde gıda amaçlı salep bitkisi üretimi yapabilecek."AA

Editör: TE Bilisim