Çerkezköy Bakış - Çerkezköy’de pazartesi başlayan ve gece de etkili olan sağanak yağış sonrası, Pınarça ve Çorlu Derelerinin debisindeki yükseklik, taşkın riskini beraberinde getirdi. Gün içerisinde su seviyesinin yükselmesi ve yağmurun yağmaması sonucu olası bir sel felaketi de yaşanmadı. Önceki gece olası bir yağmur ihtimaline karşı belediye ekipleri hazır bir şekilde bekletildi.

“KADER OLMAKTAN ÇIKARILMASI GEREKİYOR”


Metrekareye 50 ile 100 kilogram yağışın düşmesi sonucu Pınarça ve Çorlu Dereleri’nin taşkın için kritik seviyeye kadar yükseldiğini fakat gerek Çerkezköy Belediyesi gerekse TESKİ’nin aldığı önlemler ve tedbirler sayesinde hiçbir vatandaşın canına ve malına, evine ve iş yerine zarar gelmediğini belirten Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay “Çerkezköy’de yaşayan vatandaşlarımıza geçmiş olsun. Her yağmurdan sonra Çerkezköy’ün su taşkın
riski ile karşı karşıya kalmasının artık kader olmaktan çıkarılması gerekiyor” diyerek yetkilileri göreve çağırdı.

“KİMSENİN CANINA VE MALINA ZARAR GELMEDİ”   


Salı günü sabah saatlerinde Çayırdere, Hallaçlı tarafından gelen Çorlu Deresi’nin eninin Ambardere Mevkii’nde yer yer 50 metreye kadar ulaştığını ifade eden Akay “Ayrıca Çorlu Deresi ile Pınarça Deresi’nin birleşme noktasında, iki suyun birleştiği bölgede hem Çorlu Deresi hem de Pınarça Deresi taşkın seviyesine kadar ulaştı. Ancak gelen yağmur sularının yavaşlaması ile öğleden sonra saat 15.00 itibari ile su seviyesi azalmaya başladı. Alınan önlemler sayesinde hiçbir vatandaşımızın, hemşerimizin canına ve malına, evine ve iş yerine zarar gelmedi. Çalışmalarda görev alan tüm çalışma arkadaşlarımı kutluyorum. Hepsinin ellerine sağlık” dedi.



“ÇORLU DERESİ’NİN ISLAHI ÖTELENDİ”


Yaklaşık 1 senedir Çorlu Deresi’nin Kızılpınar ve Veliköy istikameti ile şehir içi bölgelerde DSİ’nin sallama kepçeleri ve Çerkezköy Belediyesi’nin dere açma çalışmalarının önemini bir kez daha gördüklerini ve anladıklarını ifade eden Akay “22 Aralık 2012 tarihinde yaşanan sel baskınından sonraki ve 21 Ekim 2013 tarihinde yaşanan aynı sıkıntılardan sonraki DSİ’nin açıklamalarda Çorlu Deresi’nin Çerkezköy içinden geçen 10 km.’lik bölümünün 2014 yılı başında ihaleye çıkacağı açıklamaları yerel gazetelerde durmaktadır. Dönemin DSİ yetkililerinin Çorlu Deresi’nin Muratlı’ya kadar olan 70 km.’lik ıslah çalışmalarının ilk etabı olan Çerkezköy etabının 2014 yılı başında ihaleye çıkacağı açıklanmış ancak arkası getirilmemiş ve bugüne kadar sürekli Çorlu Deresi’nin ıslahı ötelenmiştir” dedi.

“2013’TE BİTİRİLECEĞİ SÖZÜ VERİLMİŞTİ”


Mayıs 2013’te temeli atılan Pınarça Deresi ıslah çalışmasının 29 Ekim 2013 yılında bitirileceği sözünün dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu tarafından verildiğini fakat hala çalışmaların tamamlanamadığını kaydeden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Islah projesinde yer alan Hükümet Caddesi’ne yeni köprü yapımına dahi başlanılmamıştır. Bu köprünün ne zaman yapılacağı tüm Çerkezköy halkı tarafından merak edilmektedir” dedi.

“ÇORLU DERESİ İLE İLGİLİ ADIM ATILMADI”


27 Mayıs 2013 tarihinde Çerkezköy’de yayınlanan gazetelerde dönemin DSİ Genel Müdürünün Çerkezköy’e önem verildiği açıklamalarının yer aldığını ifade eden Akay “Ancak gazetelere verilen beyanat dışında Çerkezköy’e hiçbir önem verilmemiş, Çorlu Deresi ile ilgili adım atılmamıştır. DSİ yetkilileri bundan sonraki süreçte Çorlu Deresi ile ilgili adım atacaklar mıdır? Yoksa vatandaşlarımız ve bizler her yağmurdan sonra taşkın korkusu ile yaşamaya devam mı edeceğiz?” dedi.

“SORUMLULARIN AYIBIDIR”


Yaklaşık 1 yıl önce DSİ yetkililerinin söyledikleri Ambardere Baraj Projesi ne aşamada olduğunu da soran Akay “Bunların biran evvel, vakit geçirilmeden Çerkezköy kamuoyu ile ve ilçede yaşayan vatandaşlarımız ile paylaşılmalıdır” dedi. Çerkezköy’de yaşayan vatandaşların artık bıçağının kemiğe dayandığını belirten Akay “Bu konuda vatandaşlarımızın hassasiyetleri artmış ve DSİ’den biran evvel yıllardır ötelenen yatırımların yapılmasını beklemektedir. Nüfusu 120 bini bulan bir sanayi kentinin 2015 yılında su taşkını korkusu ile yaşaması, Çorlu Deresi’nin ıslah edilmemesi artık sorumluların ayıbıdır. Başta DSİ ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı olmak üzere tüm kurumlardan su taşkını tehdidine karşı duyarlı olmalarını ve sorunu çözmelerini bekliyoruz. Çerkezköy Belediyesi olarak biz üzerimize düşeni fazlası ile yapmaya her an hazırız” dedi.
Editör: TE Bilisim