Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Toplum Sağlığı Başkanı Olcay Palak, 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla yazılı açıklama yaptı. Anneliğin tüm toplumlar arasında tartışmasız kutsal bir görev olarak kabul edildiğini belirten Palak “Çünkü annelerimiz toplumların geleceğini aydınlatacak yeni nesillerin yetiştiricisidir. İşte annelerin bu kutsal görevinin başlangıcı bebeğin doğumudur ve en önemli nokta ise bebeğin ilk yarım saat içinde anne sütü ile tanışmasıdır” dedi.
EK BESİN VERİLMESİNE GEREK YOK
Doğumdan sonra çocuğun biyolojik ve psikolojik ihtiyaçlarının beslenme ile karşılandığını kaydeden Olcay Palak “Bu nedenledir ki  anne sütü bebeklik döneminin yegane besini olduğundan ötürü bir toplumun geleceğinin temel taşları arasındadır. Yaşamın ilk 6 ayında tek başına anne sütü ile beslenen bebekler normal büyür ve gelişirler. Bebeğe hiçbir ek besin verilmesine gerek yoktur” dedi.
EN UYGUN BESLENME YÖNTEMİ
Emzirmenin, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemi olduğuna dikkat çeken Palak “Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için şart koşmakta ve her yıl ekim ayının ilk haftasını “Dünya Emzirme Haftası” olarak kutlamaktadır” dedi.
ANNE SÜTÜNÜN FAYDALARI
Anne sütünün faydalarından da bahseden Palak, “Anne sütü yeni doğan bebek için doğal, taze ve en ideal besindir. Anne sütü her zaman temiz ve mikropsuz olup kolaylıkla sindirilir. Anne sütü daima hazırdır; ekonomiktir, özel harcama gerektirmez. Anne sütü alan bebeklerde karın ağrısı ve kabızlık daha az görülür. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen sarı süt (kolostrum) bebeği hastalıklardan korur. Anne sütü bebekle anne arasında özel sevgi bağı kurulmasını sağlar. Anne sütü alan bebekler diğer besinlerle beslenen bebeklerden daha zeki olurlar. Yapılan araştırmalarda anne sütü alan  bebekler diğer bebeklere göre  zekasını +8-10 puan artırdığı görülmüştür. Ayrıca ilk 6 ay anne sütü alırken demir eksikliği anemisinden (kansızlıktan) korunurlar. Emzirmek bebek sağlığı yanı sıra anne sağlığını da korur. Doğumdan hemen sonra emzirme olayı anne rahminin ilk büyüklüğüne dönmesine yardımcı olur; bu da kanamanın azalmasını sağlayıp anneyi anemiden (kansızlık) koruyabilir. Emzirme annede over (yumurtalık) kanseri riskini azaltmakla birlikte olasılıkla meme kanseri riskini de azaltır” dedi.
BEBEĞİNİZİ EMZİRMEKTEN UTANMAYIN
Doğumdan hemen sonra emzirmeye başlayan annenin önceleri az miktarda gelen sütünün, bebeğin emme uyarısı ile kısa zamanda artacağını ifade eden Palak “Bebeğinizi emzirirken utanmayın ve sıkılmayın. Kendinizi rahat bir şekilde bırakarak sadece bebeğinizle bütünleşerek emzirin. Doğumdan sonra ilk 30 dk. İçinde bebeğin emzirilmeye başlatılması gerekmektedir.  Doğumdan sonraki ilk 3-4 gün içinde anne memesinden salgılanan süte “Ağız Sütü” denir.  Bu ağız sütündeki koruyucu faktörlerin bebeğe aktarılmasına ve süt salgısının arttırılmasına yardımcı olacaktır. Sütün yeterince gelmesi için emzirmenin sık sık yapılması gerekir. Bebek her istediğinde emzirilmelidir. Yeni doğan bebekler genellikle günde 8-10 öğün emmek isterler. Öğün sayısı daha sonra giderek azalır. Sık emzirme bol süt gelmesini sağladığı gibi göğüslerin şişmesini ve acımasını da önler” dedi.
EMZİRME İLE İLGİLİ UYARILARDA BULUNDU
Emzirme konusunda uyarılarda da bulunan Palak “Anne emzirmeyi bilse de bazı uyarılarda bulunmak yerinde olur. Basit bir kural gibi gözüken ellerin yıkanması, bebeğin mikrop almasını ve hastalanmasını önlemede etkili bir yöntemdir. Meme başının temizlenmesi, emzirmeden önce temiz su ile silme veya bebek emzirildikten sonraki en son sütü ile temizleme şeklinde olmalıdır. Karbonatlı su, sabunlu su kullanmak çatlaklara ve yaralara neden olduğundan kullanılmamalıdır. Anne, bebek ile rahat bir ortamda olmalıdır. Emzirirken bebeğin vücudu anneye yakın olmalı, baş ve vücudu düz bir şekilde tutulmalı, gerekirse omuz ile birlikte poposundan desteklenmeli ve burnu anne memesi hizasında olmalıdır. Emzirmede sadece meme başını değil, meme başı çevresindeki koyu renkli bölgeyi de çocuğun ağzına alması ve çenesinin memeyi bastırması ve böylece destek olması sağlanmalıdır. Emzirildikten sonra bebek dik olarak omuza dayandırılıp yuttuğu hava çıkartılmalıdır” dedi.   
KAÇ AYA KADAR VERİLMELİ?
Anne sütü kaç aya kadar verilmesi gerektiği konusunda da konuşan Palak “Bebek ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenmelidir. Daha sonra 2 yaşına kadar uygun ek besinlerle emzirmeye devam edilmelidir. Anne sütünün yeterliliği en kolay çocuğun kilo almasından anlaşılır. Ayrıca tok çocuk rahat uyur, huzurludur. Sağlıklı bir bebek anne sütü yeterli ise doğumdan 6 aya kadar her ay 400-800 gram ağırlık kazanır. 6-12 ay arasında ayda 300-500 gram ağırlık kazanır. Çocuğun ağırlık artışı azalıyorsa anne sütü az geliyor demektir. Sütünüzün yetip yetmediğini belirleyen denemeleri yapmadan 6 aydan önce sütüm yetmiyor diye hemen mamaya veya çay, süt gibi sıvılara başlanmaması gerekmektedir” dedi.
İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ
Sağlıklı ve mutlu bir bebeğe sahip olmak için bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenilmesi, 6. ayda ek gıdalara da başlanarak, 2 yaşına kadar emzirilmeye devam edilmesi gerektiğini kaydeden Çerkezköy Toplum Sağlığı Başkanı Olcay Palak “Meme başında çatlak olmaması için her emzirmeden sonra meme ucuna bir iki damla kendi sütünüzden sürün. Bir memeyi bebeğin memeyi az emerek tam boşalması sağlanmazsa göğüs iyi boşaltılmazsa memeler şişer, deri kızarır ve sertleşir. Bu durumda bebeği daha sık emzirerek  ve bir memedeki kalış süresini en az 20 dakika tutarak sütün boşalması sağlanır.  Sık sık emzirme, istekle emzirme süt bezlerini uyararak süt yapımını arttırır. Her annenin sütü yararlıdır. İlk birkaç gün anne sütü gelmiyor diye hemen mama biberonunu bebeğe vermeyiniz. Emzirme işleminden sonra bebeğin gazını çıkarınız. Bebeği her ağladıkça emziriniz. İlk haftadan itibaren bebeğe 1 yaşına kadar D vitamini, 4. aydan itibaren de demir desteği yapılmalıdır. Aile Sağlığı Merkezlerinde Sağlık Bakanlığı tarafından destek ilaçları ücretsiz olarak verilmektedir” dedi.
BEBEĞİNİZİ DÜZENLİ OLARAK EMZİRİN
Emziren annelere de seslenen Palak “Kayıtlı olduğunuz Aile Hekimine başvurarak danışmanlık almanız önemlidir.  Emzirme konusundaki her türlü sorunuza yanıt alabilirsiniz. Emzirme sırasında anne ile bebek arasında aynı zamanda bir duygusal bağ oluşur ve bu güven bağının, bebeklerin çocukluk dönemlerini dahi olumlu yönde etkilediği saptanmıştır. Her açıdan sağlıklı bir anne ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için bebeğinizi düzenli olarak emzirin” dedi.
Editör: TE Bilisim