Tepe İlkokulu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde konuşan Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış otizmli çocuklarda davranış problemlerini sıralayarak çözüm yollarını anlattı. Her davranışın hem içsel hem de dışsal nedenleri olduğunu belirten Yıkmış, sorunla mücadelede hem eğitimcilere hem de anne babalara görev düştüğünü söyledi.

Çerkezköy Bakış - Abant İzzet Baysal Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış ‘otizmli çocuklarda davranış problemleri ve çözüm yolları’ konulu seminerde eğitimciler ile anne-babalarla bir araya geldi.
TEPE OKULU’NDA DÜZENLENDİ
Çerkezköy Belediyesi’nin katkılarıyla Tepe İlkokulu Konferans Salonu’nda dün saat 10.00’da düzenlenen seminerin ilk bölümü sunum şeklinde tamamlandı. Sunum sonrasında Abant İzzet Baysal Üniversitesi Özel Eğitim Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Seminere verilen ara sonrasında Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış sadece eğitimcilere yönelik bir sunum düzenledi.   
“DAVRANIŞ YER VE ZAMANA GÖRE ANLAM KAZANIYOR”
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış otizm tanısı konulmuş bireylerle diğer bireylerin davranışlarının benzer yönlerini anlatarak davranışların yer ve zamana göre anlamlara göre anlam kazandığını söyledi.
“İÇSEL VE DIŞSAL NEDENLER ETKİ YAPIYOR”
Davranış farklılığını tanımlayarak sunumu sürdüren Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yıkmış davranış farklılığı değerlendirmesinde ince bir çizginin olduğunu söyledi. Davranışlar ortaya çıkmasında hem içsel hem de dışsal nedenlerin bulunduğunu belirten Yıkmış “Birey davranışını içsel ve dışsal nedenlere göre ortaya çıkarıyor. Davranış sonuçlarına bakıldığında bireyin davranışına hangi nedenin sebep olduğu anlaşılabilir” diye konuştu.
“AİLE İLE ÖĞRETMENLER ETKİLİ”
Araştırmalarda bakıldığında öğrenci gelişiminde ilkokulu 1-2. Sınıfa kadar olan zaman çok önemli olduğunu kaydeden Yrd.Doç.Dr.Ahmet Yıkmış “Araştırmalar bireyin davranış özelliklerini ilkokul 1-2. Sınıfa kadar tamamladığı görülüyor. Bu nedenle çocukların davranış özellikleri kazanmasında ailesi ile öğretmenlerinin büyük etkisi vardır.” ifadelerine yer verdi.
“BİRER DAVRANIŞ AVCISI OLUN”
Sunumunda anne-babalara da seslenen Yıkmış, anne-babaların birer olumlu davranış avcısı olması gerektiğini belirtti. Problemli davranışla mücadelenin bir ekip işi olduğunu anlatan Yrd.Doç.Dr. Yıkmış “Sonuç ancak her kesimin üzerine düşeni yapmasıyla alınabilir. Sadece bir tarafın mücadele vermesi yeterli gelmez” dedi.
Editör: TE Bilisim