Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ‘Engelsiz Alan Bayrağı’ projesi kapsamında tüm kamu kurumlarının engellilere uygun düzenlemesi için başlatılan çalışmanın sürdüğünü söyledi. Çetinkaya, ayrıca minibüslerin engellilere uygun hale getirilmesi için Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanlığı’na taleplerini bildirdiklerini anlattı.

Çerkezköy Bakış - Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya düzenlediği basın toplantısında çalışmaları hakkında bilgi verdi.
“TÜM KURUMLARA YAZILAR YAZILDI”
TSD Çerkezköy Şubesi’nde cumartesi günü saat 13.00’da düzenlenen basın toplantısında Mali Sekreter Şengül Civan da hazır bulundu. Kent Konseyi organizasyonunda sürdürülen ‘Engelsiz Alan Bayrağı’ projesi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Hayrettin Çetinkaya “Yönetimimizden Şengül Civan Kent Konseyi’nde Engelliler Meclis Başkanlığı görevinde bulunuyor. Kamu kurumlarında engellilere yönelik düzenleme talebimiz Çerkezköy Kaymakamlığı ile Çerkezköy Belediyesi’ne ulaştırıldı. Çerkezköy Kaymakamlığı ile Çerkezköy Belediyesi de talep yönünde kurumlara birer yazı göndererek engellilere yönelik eksiklik varsa düzenleme yapılmasını bildirdi. Artık bundan sonrası kurumlarında eksiklik bulunan sorumlu müdür ve amirlere kaldı.” dedi.
“TAKİBİNİ SÜRDÜRECEĞİZ”
Dernek olarak çalışmanın takibini yapacaklarını anlatan Çetinkaya “Bizler eksikliklerin giderilmesi konusunda üzerimize düşeni yerine getirmeye hazırız.” diye konuştu. Erişebilirlik Yasası’nın 2017 yılı itibariyle yürürlüğe gireceğini anlatan Çetinkaya şöyle devam etti: “Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte kurumların engelliler için uygun halde bulunması gerekiyor. Aksi durumda engelliler kurum müdür veya amiri için şikayette bulunabiliyor. Yasa da sorumlu olarak kurumun müdür veya amirini gösteriyor.”
“HEPİMİZİ İLGİLENDİRİYOR”
Çetinkaya, kamu kurumlarında engellilerin yaşamını kolaylaştıracak taleplerin kendileri dışında çocuklu bayanlar, hamile kadınlar ve yaşlı vatandaşları da yakından ilgilendirdiğini ifade ederek “Bizler sadece kendimiz için değil, çocuklu bayanlar, hamile kadınlar ve yaşlı vatandaşların da yaşamını kolaylaştırmak için üzerimize düşeni yapıyoruz. Bu talepler için bizlere farklı bir gözle bakılmasını istemiyoruz. Kamu kurumlarından bu konuda duyarlılık bekliyoruz” dedi.
“ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPMAYA HAZIRIZ”
Çerkezköy genelindeki kamu kurumlarında yaptıkları incelemelerde engellilerin yaşamına yönelik birçok eksiklik bulunduğunu kaydeden Çetinkaya “Özellikle engelli rampası, asansör ile engelli araç park yerleri konusunda eksiklikler bulunuyor. Asansörler engellilere uygun hale getirilmeli, bu yapılırken de sadece tekerlekli sandalyeli değil tüm engelli gruplarını kapsayacak şekilde bir düzenleme yapılmalıdır” diye konuştu.
“TALEPLERİMİZİ ANLATTIK”
TSD Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, geçtiğimiz günlerde Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin programına da değindi. Toplantıya TSD Çerkezköy Şubesi olarak katıldıklarını anlatan Çetinkaya “UKOME’ye taleplerimizi sıraladık. Bu taleplerimizi önümüzdeki günlerde UKOME’ye yazılı olarak bildireceğiz” dedi.
“TEK KARTLA HER YERE ULAŞABİLMELİYİZ”
Çetinkaya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kendilerine verilen engelli kart ile Tekirdağ genelinde her yere ulaşmayı istediklerini söyleyerek “Engelliler olarak bu kartla tüm Tekirdağ geneline ulaşmak istiyoruz. Ancak uygulamada bazı aksaklıklar yaşanıyor. Bu aksaklıkların giderilmesini istiyoruz. Engellilerin ücretsiz ulaşımını sağlamasına imkan veren engelli kart her ilçede geçerli olmalı” ifadelerine yer verdi.
“MİNİBÜSLER ENGELLİLER İÇİN UYGUN DEĞİL”
Ulaşımda Çerkezköy’de yaşadıkları sıkıntıları anlatarak sözlerini sürdüren Çetinkaya “Çerkezköy’deki yolcu minibüsleri engelliler için uygun değil. Bundan dolayı da hem engelliler olarak bizler hem de şoför esnafı sıkıntı yaşıyor. Bu durumun da düzeltileceğine inanıyoruz. Çalışma yapılırken de tüm engelli kategorileri göz önünde bulundurulmalıdır. Ses ve görüntülü yönlendiricilerin de araçlarda bulunmasını istiyoruz.” diye konuştu. 
PARK YERİ MAVİYE BOYANMALI
Çetinkaya, engelliler olarak ayrıca engelli araçları için park yeri konusunda da sıkıntı yaşadıklarını belirterek “UKOME’den engellilere park yeri belirlenmesini bu yerin de maviye boyanmasını istiyoruz.” dedi.
Editör: TE Bilisim