MECLİS DÜN TOPLANDI

Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda dün saat 15.00’da başlayan ilk oturum Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında yapıldı. Açılış ve yoklamanın ardından gündemin ikinci maddesinde yer alan Çerkezköy sınırları içeresinde muhtelif parsellerdeki Belediye hisselerinin satışının müzakeresi görüşüldü. İlgili gündem maddesi oy birliği ile
İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edilirken,  bir sonraki gündem maddesinde yer alan dolu bulunan bir adet belediye kadrosunda derece değişikliği yapılması oy birliği ile kabul edildi.

BİR ÇOK TALEP KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

Gündemin dördüncü maddesinde yer alan Plan ve Proje Müdürlüğü’nün 23 Haziran  2016 tarih ve 221 sayılı Fevzipaşa Mahallesi 138 ada 1 parsele ait 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ve eklerinin incelenerek onaylanması talebi, İstasyon Mahallesi 1587 ada 2 parsele ait 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği ve
eklerinin incelenerek onaylanması talebi, 1/1000 ölçekli Çerkezköy 6. Etap Revizyon Uygulama İmar Planına ve Veliköy Sanayi İmar Planına Plan Notu eklenmesi talebi, Kızılpınar 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Plan Notları Değişikliği talebi ve Recep Eş, Kenan Yoleri ve Ali Yoleri’nin Kızılpınar Mahallesi 308 ada 16-17-18 parsellere ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ve eklerinin incelenerek onaylanması talebi oy birliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi.

GARİP: ÇEKİNCELERİMİZİ SÖYLÜYORUZ

Gündemin dokuzuncu maddesinde Bony Tekstil İşletmelerinin Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi 1478 ada 1 parsele ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliği ve konut alanı olan yerin ticaret alanına çevrilmesi görüşüldü. Yapılan ön bilgilendirmenin ardından Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Dr.Remzi Garip, grubu adına söz aldı. İlgili talebin hem kendileri hem de grubu açısından önemli olduğunu söyleyen Garip “Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi hudutları içerisinde 36 dönüm yer kaplayan ve mevcut planlarda orta yoğunluklu konut alanı tamamı ticari alana dönüştürülmek isteniyor. Onlarca imar değişikliği gibi bir imar tadilatı isteğidir. Grubumuz prensipte bu imar plan tadilatının yapılmasına karşı değildir. Bu imar plan tadilatına olumlu bakmakla birlikte çekincelerimizi arz ediyoruz” dedi.



“NEDENİ VAR”

Söz konusu imar plan tadilatının diğer imar plan tadilatlarından farklı olduğunu kaydeden Garip şöyle devam etti: “Bizim görüşümüze göre bunun da nedeni arazi sahibinin plan tadilatını yaptırmak için belediyemize şartsız menfaat sağlamasıdır, menfaat sağlamış olmasıdır. Bana göre yeni olmayan, fiyatı da belli olmayan bir adet greyder belediyemize meclisin huzuruna getirilerek bu meclis bu bağışa evet demiştir. O anda hepimiz mutluluk duyduk. Fakat o gün greyder bağışı ile ilgili dilekçe okunduğunda, bu konunun nerden çıktığını sorduk. Sebep nedir diye sayın belediye başkanına sorduğumda kendileri hiçbir sebebin olmadığını, belediyenin ihtiyacı olduğunu, bağışın arkasında başka bir şey aranmaması gerektiğini söylemişlerdir.”

“ŞARTLI BAĞIŞ YAPILDI”

Greyder bağışının şartlı bir bağış olduğunu savunan Garip “Bu bağış ikna yoluyla belediyeye kazandırılan greyder karşılığında daha sonra huzurumuza gelen imar tadilatıdır. Nisan ayı Büyükşehir Belediye Meclis Toplantısı’nda aynı imar plan tadilatı 1/5000’lik nazım imar plan tadilatı değişikliği görüşüldü. İmar Komisyonu’na havale edildi. Ben orada bu bağışın bu imar komisyonuyla imar tadilatıyla gelmesinin büyük sakıncaları olduğunu ifade ettim. Orada da bu imar tadilatına asla karşı olmadığımı ama bunun karşılığında belediye adına da olsa bir şey alınmasının yanlış olduğunu ifade ettim. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu Başkanının da red oyuna bizim de red oylarımızla 1/5000’lik değişiklik talebi Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nden oy çokluğu ile geçmiştir.” diye konuştu.

“İRTİKAP SUÇU İŞLENDİĞİ İZLENİMİ VERİYOR”
Söz konusu talep hakkında Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nde konuşma yaptığını anlatan Garip “Tadilatın anlaşmalı ve sakıncalı bir tadilat olduğunu söyledim. Görünürde belediyemize menfaat sağladığı açık ve net şekilde anlattım. Bu fiilin TCK’da görevini kötüye kullanarak irtikap suçu işlendiği izlenimi verdiğini açıkça ifade ettim. Oy çokluğuyla kabul edildi.” ifadelerine yer verdi.

“PAZARLIK YAPILDI”

Söz konusu alanla ilgili plan tadilatı talebi için pazarlık yapıldığını sabunan Garip şöyle devam etti: “İlgili firma tarafından 22 Ocak tarihinde yapılan başvurada belediyeye greyder bağışında bulunulmak isteniyor. Ocak ayındanda Nisan ayına kadar bir olgunlaşma dönemi var. Bize göre bu olgunlaşma dönemi pazarlık dönemidir. Belediyemize greyder hibe etme istediği nisan ayı toplantısında önümüze geliyor. Benim böyle bir şey olabileceğini tahmin ettiğim için piyasada bazı duyumlar aldığım için bu nedenle sebebin ne olduğunu sordum. Şartsız hibe olduğu söylendi ve oy birliğiyle karar verildi. Aynı gün içerisinde 1 Nisan 2016 tarihinde meclis kararıyla talep kabul edildi. Greyder bağışının kabul edilmesi sonrasında belediye tarafından firmaya Büyükşehir’de değişiklik yapılmasında bir sakınca olmadığı yönünde yazı veriliyor. Sonrasında da ilgili firma temsilcisi Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’ne başvuruda bulunuyor. Bu bağışla yapılacak olan imar plan tadilatı arasında bir bağlantı var mı? Kronolojik sıralamaya baktığımızda buna şartsız bir bağış diyebilir miyiz?

“PAZARLIĞI KİMLERİN YAPTIĞINI BİLMİYORUZ”

Tekirdağ’da alınan kararın bir cezai müeyyide karşılığı olacağını Büyükşehir Komisyonu’nda dile getirdim. Buna rağmen bu işi bilenler birkaç tane belediye başkanı ile birçok belediye meclis üyesi salonu terk etti. Oylamaya katılmadı. Bu oylamanın bir sonucu olacağını düşünerek dışarı çıktılar. Greyder pazarlıklarını kimlerin yatığını bilmiyoruz? Aramızda bilenler, meclisin içinden ve dışından mutlaka var. Ama meclis üyelerinin birçoğunun greyder meselesinden o gün haberi olduğuna kanaat getirdim. O gün, greyder bağışı sonrasında böyle bir plan tadilatı talebi geleceğini bilseydim greyder bağışına evet yönünde oy kullanmazdım.”

“GREYDERİ GERİ VERELİM”

Meclise greyder başından dönülmesi yönünde teklif sunan Garip “Bu değeri çok olmayan greyderi bu meclis tekrar karar alıp geri iade etmeli ve sonra da gönül rahatlığı ile imar tadilatı gerçekleştirilmelidir. Çerkezköy Belediyesi kendi imkanları ve kredilerle greyder alabilir. Bu şekilde muhtamel yargılamadan muaf kalırsınız” ifadelerini kullandı.



AKAY: ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ’NE ŞARTSIZ BAĞIŞ YAPILMIŞTIR

Remzi Garip’in konuşmasını tamamlaması sonrasında Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay konuştu. Nisan ayı meclis toplantısına değinerek konuşmasına başlayan Akay “Çerkezköy Beledyesi’ne şartsız bağış yapılmıştır. Bu da dilekçelerle sabittir. Kendi konuşmanızda burada mevzuat açısından hiçbir sakınca olmadığını ifade ettiniz.

“KİMSEYE MENFAAT SAĞLADIĞIMIZ YOK”

Kimseye menfaat sağladığımız yok. Bu meclis ve kendi makamımızda dahil kismseyle pazarlık yapmıyoruz. Böyle bir niyetimiz de asla yok. Olayın içinde şaibe var kelimesini de asla kabul etmiyorum. Ortada zerre kadar şaibe yoktur ve herşey herkesin gözü önünde olmaktadır. Kimseyle bir pazarlık yapılmamıştır ve bize gelen şartsız talebini meclise sunduk. Bakılması gereken noktayı başka taraflara çekerek hiç kimseyi yönlendirmeyin. Olayın özüne bakın, 1/5000’lik plan tadilatında büyükeşhir meclisi bir karar almıştır. Büyükşehir imar dairesi bu konuda olumlu yazı vermiş ve meclisten geçmiştir. Bu 1/1000’lik plan için buraya gelmiştir. 1/1000’lik ve 1/5000’lik planda bir şey var mıdır buna bakacağız. Olayları başka tarafa çarpıtmanın Çerkezköy’e ve kimseye faydası yoktur. Dolayısıyla pazarlık ve şaibe var demek bu meclise yakışmıyor. Çok da fazla sölenecek bir şey yok.

“MEVZUAT DIŞI BİRŞEY YOK”

Kamuoyunun ve meclisin gözü önünde oluyor. Meclisin ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Neye karşı olduğunuzu hala anlamış değilim. Mevzuatın dışında hiçbirşey gelişmemiştir. Siz şartsız bağışın Çerkezköy belediyesine bağışlanmasına takmışsınız ve takılmaya devam edin” dedi.

YURT DIŞI GEZİSİNE KATILACAKLAR

Başkan Vahap Akay’ın yaptığı açıklamaların ardından ilgili gündem maddesi İmar ve Bayındırlık komisyonuna oy birliğiyle havale edildi. 10.gündem maddesinde Gazi Mustafa Kemal Paşa Mahallesi 220 ada 55 nolu parselin yolda kalan kısmının Belediye sorumluluğunda kalan 414 metrekare miktarındaki kısmın kamulaştırma talebi İmar ve Bayındırlık Komisyonuna havale edildi. Hukuk İşleri Müdürlüğünün teminat mektubu müzakeresi oy birliği ile plan ve bütçe komisyonuna havale edilirken, gündeme ek gündem maddesi olarak eklenen gündem maddelerinin kabulü komisyona havale edildi. Almanya, Hollanda ve Belçika’ya düzenlenecek fuara on meclis üyesinin gitmesi oy birliği ile kabul edildi. İlgili gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, komisyona havale edilen maddelerin 16.30’da görüşülmesi için önerge verdi. Önergeye AK Parti ve MHP’li Meclis üyelerinin red oyu verirken, Akay’ın önergesi oy çokluğu ile kabul edildi

OTURUM ARASINDA GERGİNLİK ARTTI

İlk oturumun tamamlanmasının ardından bazı Ak Partili meclis üyeleriyle CHP’li meclis üyeleri arasında sözlü tartışma yaşandı. Ak Parti Meclis Üyesi Dr.Remzi Garip’in ‘Bundan sonra herkes Ak Parti grubu olarak muhalefimizi görecek’ şeklindeki ifadesi sonrasında tartışma daha da alevlendi. Sözlü tartışma büyümeden diğer meclis üyelerinin araya girmesiyle sona erdi.

KOMİSYONLAR TOPLANAMADI

Toplantının 2’nci oturumu saat 16.30’da yapıldı. AK Partili Meclis Üyelerinin katılmadığı toplantıda komisyonlara havale edilen konular görüşüldü.  CHP’li komisyon üyelerinin katılımıyla toplanan bütçe komisyonunda ‘belediye hizmetlerinin tüm iş ve işlemlerinde ve belediye aleyhine yürütülen ilamlı takiplerde icranın geri bırakılması kararının alınabilmesi adına Bankalardan 5 milyon TL’ye kadara defaten veya birden fazla teminat mektubu alınması, teminat mektubunu şekli, süresi ve diğer hususları belirlemek için belediye başkanına yetki verilmesi’ hususunda oybirliği ile karar alındığı belirtilirken komisyonun kararı da meclis tarafından mevcut oybirliği ile kabul edildi. Komisyonlara havale edilen diğer konular ise komisyonların toplanamaması nedeniyle bir sonraki meclis toplantısında görüşülecek.

MECLİSTEN KAÇARAK HİZMET EDEMEZSİNİZ

Toplantının sonunda konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, AK Partili meclis üyelerinin toplantıya katılmama kararına tepki göstererek “AK Partili meclis üyeleri komisyon toplantısı öncesi detaylı bilgi alamadıklarını gerekçe göstererek toplantıya katılmama kararı aldılar. Bu detaylı bilgi alınıp alınmasının esası nedir onu anlatmak istiyorum. Biz bu meclis grubunun Cuma günü oluşacağını söyledik. Önümüzdeki hafta bayram tatili var. Bayram tatilinden sonra büyükşehir belediye meclisine gitmesi gereken kararlar var. Ağustos ayı meclisin tatil ayı. TEDES gibi kararlar bu meclisten geçemeze 2 ay öteleneceğinden dolayı meclis üyelerini ön bilgilendirme yapmak adına bir teklifte bulunduk. Bu teklifi grup başkanına ilettik. Hatta grup başkanı evet çok iyi olur dedi. Toplantı öncesinde ve toplantı arasında görüşmeler yapılsın diye meclis toplantısında paylaşmıştık. Grupla da paylaşmıştık. Ardından bugün yaşadığımız manzara ile karşı karşıya kaldık. Her şeyin altında bir şeyler arama ihtiyacında olan sözcü. Ben şunu merak ediyorum. ‘Meclisi, komisyonları çalıştıralım, meclisin görevi ve vazifesi bu meclisi çalıştırmaktır’ bakış açısı ile görevimiz buyken bu meclisten kaçmanın esas gerekçesi nedir ben bunu çok merak ediyorum. Bugün buradan gitmenin gerekçesi nedir? Asla ve asla ‘Biz bilgi alamadık’ değildir. Fikri olan varsa, konuşma ihtiyacı olan varsa, mikrofon burada konuşacak. Meclisten kaçarak, milletten kaçarak bu Çerkezköy’e hizmet edemezsiniz. Bu muhalefet anlayışının Çerkezköy’e zerre kadar faydası yoktur. Kime faydası vardır. Kimler için yapılmıştır. Bu soru işaretleri ile meclisi kapatıyorum” dedi.

BAYRAM SONRASI YENİDEN TOPLANACAK

Komisyonlara havale edilen konuların görüşülememesi nedeniyle meclis 11 Temmuz Pazartesi günü saat 10.00’da yeniden toplanarak komisyon raporlarını görüşecek.
Editör: TE Bilisim