Röportaj: Gökhan Babayiğit-Uğur Arslan

15 Temmuz 2016 darbe girişiminin yaşandığı kara gecede, Tugay-Emniyet-Sokak üçgeninde Çerkezköy’de yaşananları, an bean takip eden Çerkezköy Bakış Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mehmet Akif Aldoğan, o gece yaşananları Çerkezköy BAKIŞ Gazetesi okurlarıyla paylaştı.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’nin hayati çağrısını Çerkezköylüler’e ulaştıran Çerkezköy BAKIŞ Gazetesi Sorumlu Yazı işleri Müdürü Mehmet Akif Aldoğan, tarihe geçen geceyi şöyle anlattı:

15 Temmuz Cuma günü, ertesi gün yayınlanacak gazeteyi tamamlayıp, baskıya verdikten sonra evlerimize gittik. Tam akşam yemeği için sofraya oturmuşken, televizyonlarda ‘tanklar İstanbul’da köprü kapattı’ haberleri yayınlanmaya başladı. İlk etapta, bir terör saldırısına önlem gibi algılanan bu görüntülerin, bir darbe kalkışması olduğu ortaya çıkınca, sofrayı olduğu gibi bırakıp, gazeteye geldim. 

DARBE KARŞITI YAYINLARA BAŞLADIK
Haber Merkezi’ndeki arkadaşları da arayarak, hızlı bir şekilde gazeteye gelmelerini istedim. Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Murat Öğe’yi arayarak, askeri darbe girişimi olduğunu anlattım. Görüştüğüm bazı yetkililerin, darbecilerin ilk hedefinin basın yayın organları olacağını ifade ettim. Bunun üzerine Murat Bey’in bize talimatı “Bugün halkın sesi olma günüdür. Biz vatanımızın, Türkiyemizin yanındayız. Biz Cumhurbaşkanımızın yanındayız. Dim dik duracağız ve darbecilere çok sert yayınlarla karşılık vereceğiz. Bu akşam bize düşen görev budur.” Şeklinde oldu.  

ÖLECEKSEK BUGÜN ÖLELİM
Çalışma arkadaşlarımızla kısa bir değerlendirme yapıp, hiçbir şekilde geri adım atmamaya ve darbeye karşı çıkma anlamında bir gazeteci olarak bütün argümanları kullanmaya karar verdik. “Her gün ölünmez, öleceksek vatan için bugün ölelim” cümlesiyle yayınlara başladık. 

HER YERDEYDİK
O gece, tüm arkadaşlarımız Çerkezköy’de bulunan kamu kurum ve kuruluşlarının tamamında görev yerlerini aldı. Hükümet Konağı, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, Çerkezköy Adliyesi, 3’ncü Zırhlı Tugay Komutanlığı, İlçe Jandarma Komutanlığı’nda alınan tedbirleri görüntüledi. Tüm kamu kurum yöneticileriyle irtibat halindeydik. 

TUGAY KOMUTANININ TELEFONU ‘RAHATLATTI
Hiç kuşkusuz, Çerkezköy’de bütün gözler 3. Zırhlı Tugay Komutanlığı üzerindeydi. Tugay’da bir kalkışma olup olmayacağı, en çok merak edilen konuların başında geliyordu. Yanında bulunduğumuz bir yetkili, Tugay Komutanımız Tuğgeneral Yılmaz Yıldırım ile bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşme bittikten sonra bize dönerek “Çok şükür Tugay’da, bütün birliklerin kontrolü Tugay Komutanımızın elinde. Komutanımız, gereken bütün önlemleri aldıklarını ve kalkışmaya müsaade etmeyeceklerini söylediler” açıklamasını yapınca, herkesin yüreğine su serpmiş oldu. 

SİLAHINI TESLİM EDENİ VURURUM
Aynı saatlerde, Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü, istirahatliler dahil, bütün polisleri göreve çağırmış ve Hükümet Konağı ile Polisevi başta olmak üzere, bütün kamu kurumlarını koruma altına almıştı. O esnada, otomatik silahlarıyla elleri tetikte bekleyen polislere amirlerinin “Buraya gelirlerse tereddüt etmeden vurun. Silahını, darbecilere teslim edeni, Allah şahittir, ben vururum” dediğini duydum.   

SOKAĞA ÇAĞIRDIK
Biz bu sırada, çok hızlı bir şekilde gelişmeleri internet ortamında okuyucularımızla paylaşmaya devam ettik. Gazetemizin imtiyaz sahibi Murat Öğe’nin olayın her anında bize desteği sonsuzdu. Sürekli aradı. Bilgi aldı, bilgi verdi. Sürekli irtibat halindeydik. Darbecilerin ekmeğine yağ sürecek hiçbir yayınımız olmadı. Sokağa çıkın çağrılarını sık sık Apple-Android uygulamalarımızdan ve sosyal medya hesaplarımızdan dile getirdik. Bu olay, bütün ayrılıkları gideren, Çerkezköy’ün bütünleşmesini sağlayan bir olaydı.

TEREDDÜT ETMEDİK
Görüntü ve fotoğraflar anında Haber Merkezimize iletildi. Çok hızlı bir şekilde organize olup, tereddüt etmeden Demokrasimize sahip çıktık. Darbe karşıtı yayınlarımızı sürdürdük. Yazdığımız ve yayınladığımız her kelimeyi özenle seçtik. Bize ulaşan tüm bilgileri an be an internet sitemizden takipçilerimize duyurduk. Bu arada, bize ulaşan istihbari bilgileri de anbean Çerkezköy İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleriyle paylaştık. 

DARBECİLERİN EKMEĞİNE YAĞ SÜRMEDİK
AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe’nin “Bu hain darbe girişimine karşı, bütün halkımızı meydana çağırıyoruz” şeklindeki açıklamasını internet sitemizden duyurup, bunu seri haberlerle desteklemeye devam ettik. Belediye Meydanı’nda gördüğüm bazı arkadaşlar, “Ordu yönetime el koydu” şeklindeki haberleri bize gösterip, “Nasıl böyle sorumsuzca yayın yapabiliyorlar. Böyle haberler, darbecilerin ekmeğine yağ sürüyor.” Diyerek, Çerkezköy Bakış Gazetesi’nin internet sitesindeki “Darbe girişimi Çerkezköy'ü sokağa döktü” manşeti için teşekkür ediyorlardı. Biz gece boyunca, peş peşe haberlerle, çok sert bir şekilde darbeye karşı yayın yapmaya devam ettik.

GECE BASKISI YAPTIK
Meydanlardaki heyecanı dakika dakika Çerkezköy Halkı ile paylaştıktan sonra, gece saat 04.00 sıralarında Haber Merkezi’ne döndük. Ve yıldırım hızıyla, gazeteyi yeniden ve yeni haberlerle basmaya karar verdik. Ve 16 Temmuz günü, gazeteyi  “Darbe Girişimi Çerkezköy'ü Sokağa Döktü” manşeti ile mükerrer baskı yaparak çıkardık. Saatler 07.00’ı gösterdiğinde, gazetenin basımı tamamlanmıştı. Dağıtıcı arkadaşlarımız, Haber Merkezi’ndeki muhabir arkadaşlarımızın da desteğiyle, gece baskısını okuyucularımıza ulaştırdı. Darbe girişimini ve darbe karşıtı mücadeleyi o günün gazetesine taşıyabilen Türkiye’deki tek yerel gazete olduk. Evet, Türkiye’deki yerel gazeteler arasında, gece baskısıyla, darbe girişimini ve halk ayaklanmasını haber yapan tek gazete Çerkezköy Bakış Gazetesi olmuştur. Bakış Gazetesi bu yönüyle tarihi bir sayı çıkarmış ve tarihi bir misyon üstlenmiştir.  Bakış Gazetesi okuyucuları, o akşam saat 03.30 sıralarında yaşanan gelişmeleri, yaklaşık 4 saat sonra gazete basılı olarak okuma imkanı buldu.  


 

ALLAH YARDIM ETTİ
Sabah olduğunda eve sadece üstümüzü değiştirmeye gittik. Üstümüzü değiştirdik ve tekrar akşama kadar gündemin nabzını tutarak, darbe girişimine karşı durduk. Vatandaşlarımızı provakasyonlara gelmemeleri konusunda uyardık. Allah yardım etti, olağanüstü bir tempoda çalıştık. 24 yıllık meslek hayatımda daha önce hiç böyle bir şey yaşamamıştım. Çerkezköy Bakış Gazetesi mensubu olarak çok mutluyum çok gururluyum.

BİRBİRİMİZE GÜÇ VERDİK
Bir büyüğümün gazetecilik ile ilgili söylediği “Gazetecilik heyecan ve hareket mesleğidir... Gazetecilik memurluk değildir... Bu meslekte mesai ve gece-gündüz mefhumları düşünülemez... Gazetecilik, böyle düşünenleri bünyesinden atar.” Düsturu ile bizimle birlikte çalışan arkadaşlarımızla birbirimize güç verdik. Bu süreçte, birlikte çalıştığımız Muhabirinden, Kameramanına, İnternet Editörü’nden Baskı Ustalarına, Sayfa Editörü’nden Dağıtıcılarımıza, üstün gayretleri dolayısıyla ayrı ayrı teşekkür ediyorum. 

İşte bazı başlıklarımız:
 “Darbe girişimi Çerkezköy'ü sokağa döktü”, “Yurt genelinde SELA okunuyor...”, “Kaymakam Gürbüz: Sabaha kadar meydanlardayız”, “Çerkezköy'den İstanbul'a tank sevkiyatı”, “Tugay eski komutanı Ozan da gözaltına alındı”, “‘13 bin kişi’ ile Demokrasi Nöbeti”, “Tanklar kışlaya geri döndü”, “5 yargıç için gözaltı kararı”, “Öğe: Demokrasi nöbeti sürecek...”, “Vali Ceylan ‘02.30’da Çerkezköy’e geldi”, “Tugay önünde gece 01.00 hareketliliği”, “Darbeye karşı omuz omuza”, “Gitmeseydi, Çerkezköy’de ‘KATLİAM’ olabilirdi”, “Gözaltındaki 5 yargıç serbest bırakıldı”, “F-16'lar Çerkezköy'de devriye geziyor”, “Öğe'den itidal çağrısı”, “Açığa alındılar...”, “Saray Emniyetinde gözaltılar”, “Öğe: Bu millet sizi affetmeyecek”, “Kurumlar mercek altına alındı”, “Çerkezköy'de FETÖ tutuklamaları”, “7’den 70’e nöbete devam”, “Tedbiren görevden alındılar”, “Çerkezköy Demokrasi Şöleni’ne hazırlanıyor”, “Kapaklı’da mehteranlı Demokrasi Nöbeti”, “Erdoğan’ın yanındayız!..” 

 
Editör: TE Bilisim