Süper Dadı isimli televizyon programı ile tanınan Pedagog Gözde Erdoğan, Başakşehir Koleji tarafından düzenlenen etkinlikte öğretmenlere, velilere ve öğrencilere seminer verdi. Okula hazırlık sürecinin evde, hayatın da okulda başladığını kaydeden Erdoğan “Okula hazırlık evde başlar. Anne baba evde düzeni kurmazsa, hazırlamazsa okula hazırlık süreci sağlıksız başlar. Düzen kaygıyı azaltır, çocuk bir sonraki adıma kendisini hazırlar” dedi. Çocuğunun tek sorumluluğunun ders çalışmak olmadığını kaydeden Erdoğan, anne babalara da çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Televizyon ekranlarında yaptığı Süper Dadı isimli programla tanınan pedagog Gözde Erdoğan, Başakşehir Koleji tarafından düzenlenen etkinlikte öğretmenlere, velilere ve öğrencilere “Hayat Okulda Başlar” konulu seminer verdi.

OKULA HAZIRLIK EVDE BAŞLAR

Önceki gün saat 15.30’da Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen seminerde konuşan Gözde Erdoğan, okula başlama süreci ile ilgili bilgiler verdi. Okula başlama sürecinin biraz zorlu olduğunu kaydeden Erdoğan, “Okula hazırlık evde başlar. Anne baba evde düzeni kurmazsa, hazırlamazsa okula hazırlık süreci sağlıksız başlar. Düzen kaygıyı azaltır, çocuk bir sonraki adıma kendisini hazırlar” dedi.

OKULUN DEĞİL, ANNE BABANIN GÖREVİDİR

Çocuğu sıkboğaz etmek, sürekli müdahale etmek yerine önce çocuğun neye ihtiyacı olduğunun fark edilmesi gerektiğini kaydeden Erdoğan “Düzeni anne baba kurar. Okul bu düzeni devam ettirir. Anne baba okul varken çocuğunu erken yatırıp erken kaldırıyor. Okulun olmadığı zamanlarda buna dikkat etmiyor. Bu düzeni kurmak okulun değil, anne babanın görevidir” dedi.

ÇOCUĞUNUZA SORUMLULUK VERİN

Anne babaların çocuklarına sorumluluk vermesi gerektiğini söyleyen Erdoğan “Anne babalar çocuklarına ‘senin tek sorumluluğun ders çalışmak’ diyor. Çocuğunuzun tek sorumluluğu ders çalışmak değil. Bir çocuk 1 yaşında tek başına yemek yemeye başlayabilir. İlk sorumluluk 1 yaşında veriliyor aslında. Bu sorumluluklar, diş fırçalama, banyo yapma, el yüz yıkama, tuvalet alışkanlığı gibi sorumluluklarla artarak devam ediyor. Çocuğunuzun dişlerini fırçalaması, üstünü değiştirmesi, kirli kıyafetlerini kirli sepetine atması, odasını düzenlemesi sorumluluğunu verin” diye konuştu.

OKULDA BAŞARILI OLMANIN YOLU SORUMLULUKTAN GEÇER

Günümüzde ödevleri bile anne babaların yapmaya başladığını kaydeden Erdoğan “Ödev çocuklar için, okul çocuklar için. Okula gitmek zorunlu. Çocukların hayatı öğrenebilmesinin tek yolu okuldan geçiyor. Okulda başarılı olmanın yolu da sorumluluktan geçiyor. Daha tek başına yemeğini yiyemeyen çocuğun okulda başarılı olmasını beklemeyin. Kaşığın yükünü taşımayan çocuk kalemin, okulun yükünü taşıyamaz” dedi.



ORYANTASYONU ÖNEMSEYİN

Okula başlama sürecinde oryantasyan sürecinin de çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan “Çocuğunuz ilk defa okula başlıyorsa ya da geçmiş yıllarda önemli sorunlar yaşamışsa bu noktada çocuğa özel oryantasyon programı hazırlanması lazım. Anne bu programı
hazırlarken okulun rehberlik birimiyle işbirliği yaparak bunu koordine etmeli. Oryantasyonu mutlaka önemseyin. Okuldaki sorunların azalabilmesi için oryantasyon şart” dedi.

OKUL YEMEK ALIŞKANLIĞI KAZANILACAK YER DEĞİL

‘Çocuğum okula gitsin erken yatsın erken kalksın, okula gitsin yemek alışkanlığı düzelsin’ düşüncesinin yanlış olduğunu ifade eden Pedagog Gözde Erdoğan “Bunları yapmak okulun değil, anne babanın görevi. Okul yemek alışkanlığı kazanılacak yer değil. Öğretmene bu sorumluluğu yüklemeyin” dedi.

“ÇOCUĞUNUZU ŞİKAYET ETMEYİN”

Çocuğa sorumluluk verildiği zaman çocuğun dikkatinin de gelişeceğini kaydeden Erdoğan, “Eğitimci asla masa kullanmasın. Asla çocukla araya mesafe koymasın” dedi. Anne baba ve çocuğun birlikte oynayacağı aile oyununun da çok önemli olduğunu söyleyen Erdoğan “Çocuğunuzu dışarıya nasıl anlatırsanız dış dünya da çocuğunuza öyle bakar. Çocuğunuzu dış dünyaya karşı korumak istiyorsanız onun hakkında ne iyi ne kötü konuşmayın. Eşinize bile çocuğunuzu şikayet etmeyin” dedi.

ÇARESİZLİK DURUMUNDA ORTAYA ÇIKAR

Öfke ile ilgili de konuşan Erdoğan “Öfke dürtüseldir ve çaresizlik durumlarında ortaya çıkar. Öfke ile baş edebilmenin tek yolu karşıdakinin güçlü durmasıyla alakalı. Çocuk öfkeli olduğunda onu sakinleştirecek olan anne babadır” dedi. Seminerin sonunda Pedagog Gözde Erdoğan’a çiçek takdim edildi. Tüm öğrencileri sahneye davet eden Erdoğan öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.
Editör: TE Bilisim