Çerkezköy Bakış - Darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY mensuplarının kriptolu yazışma programı "ByLock" un kullanımına ilişkin detaylar yer aldı.

DETAYLARA YER VERİLDİ

Darbe girişiminin ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinden ihraç edilen eski 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın da aralarında olduğu 42'si tutuklu 60 sanık hakkında hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede, başta İngilizce olarak yazılan uygulama sonrasında "Turquoise" adlı güncellemeyle Türkçeleştirilerek, örgütün Türkiye yapılanmasında yaygınlaştırılan gizli yazışma programı "ByLock"un örgütün elebaşı Fetullah Gülen'in "Tüm üyeler ByLock programı üzerinden görüşmeler yapsın, normal telefonla görüşme yapanlar hizmete ihanet etmiş olur." talimatıyla kullanılmaya başlandığına dikkat çekildi. Bylock'un, flaş bellek ile kurulum dosyasını telefona kopyalama ile başlayan bir mesajlaşma programı olduğunun belirtildiği iddianamede, tanımlamayla giriş şifresi oluşturulduktan sonra sisteme başka bir ülkenin serverı üzerinden bağlantı sağlanabildiği, bu bağlantının genellikle ABD üzerinden gerçekleştirildiği kaydedildi.

VERİ TABANI KANADA’DA

İddianamede ByLock'un veri tabanının Kanada'da olduğuna işaret edildi. Bylock üzerinden gönderilen mesajların, mesajı gönderdikten sonra alıcı tarafından silinmemiş ise 24 saat içerisinde mesajın sistem tarafından otomatik olarak silindiği kaydedilerek, Fetullah Gülen'den gelen mesajların, emir ve talimatların bölge imamlarına, bölge imamları vasıtasıyla il ve ilçe imamlarına ByLock (Turquoise Türkçe Versiyonu) üzerinden ulaştırıldığının bilindiği ve örgüt içerisinde gizliliğin en üst seviyede olduğunun anlaşıldığı kaydedildi.

SADECE ÖRGÜT ÜYELERİ KULLANIYOR

İddianamede özel bir yazılım olarak üretilen ByLock'un özel bir server üzerinden sadece FETÖ/PDY mensuplarınca kullanılabildiğine vurgu yapıldı. İddianamede, "Örgüt mensuplarının deşifre olmadan kendi aralarındaki haberleşmeleri sağlamaları amacıyla kullanımına sunulan ByLock isimli kriptolu program üzerinden haberleşmeyi sağladıkları anlaşıldığı, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü mensuplarının kullanmış olduğu ByLock isimli kriptolu programın kurulum dosyası olmadan internet üzerinden temininin mümkün olmayacağı, yani bu programa erişimin ancak örgüt üyeleri arasında birbirlerine kurulum dosyasını bluetooth, flash bellek gibi digital ortamdan vererek sağlanacağı kesin ve net olduğu, dolayısıyla ByLock isimli programa FETÖ/PDY silahlı terör örgütü içerisinde faaliyet göstermeyen bir kişinin ulaşmasının mümkün olmayacağı açıktır." değerlendirmesinde bulunuldu.

TALİMAT DOĞRULTUSUNDA HAREKET

Gizliliği en üst seviyede tutan FETÖ/PDY'nin devletin birçok kurum ve kuruluşları içerisine sızdığına işaret edilen iddianamede, örgüt mensuplarının kendilerini kamufle ederek bulundukları yerlerde örgüt adına eylem ve faaliyetlerine devam etmeye çalıştıkları, soruşturma kapsamında yakalanan ve ByLock programını kullandıkları anlaşılan kişilerin de FETÖ/PDY terör örgütünün hiyerarşisi içerisindeki talimatlar doğrultusunda hareket ettiklerinin değerlendirildiği aktarıldı.
Editör: TE Bilisim