Çerkezköy Bakış - TBMM’ye sunduğu Meclis Araştırması Önergesinde Candan Yüceer TUİK verilerine de değinerek, “TÜİK ‘in açıklamış olduğu 2018 yılı ölüm istatistikleri raporuna göre iyi ve kötü huylu tümörler nedeniyle gerçekleşen ölüm oranın yüksek olduğu iller arasında yüzde 24.6’lik oranla Trakya bölgesinde Kırklareli birinci sırada yer almaktadır.” dedi. Tekirdağ’da da kanser nedeniyle ölüm oranının çok yüksek olduğunun altını çizen Yüceer, “Trakya’da artarak devam eden kanser vakaları endişe verici düzeye gelmiştir.” diyerek meclis araştırması yapılmasının gerekliliğini ifade etti. Yüceer önergesinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun daha önce “Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun “Ergene’de lokal yoğun kirli bölgeler var. Ergene eylem planı kapsamında zaten gereği yapılıyor. Ergene Nehrinin temizlenmeye başlanması gibi. Sonuçlar önümüze gelsin inanın bizler sizlerden çok daha etkin çalışmaya başlayacağız. Belki basına yansıtmayacağız ama gereği ne ise yerine getireceğiz. Bizi de en çok rahatsız eden konulardan biridir kanser.” şeklinde açıklaması olduğunu öne sürdü.

“ERGENE’DE YAŞANAN KİRLİLİĞİ AÇIKLAYANLAR YARGILANIYOR”

Ergene Havzası’nda kanserojen kimyasalların toprağa, yeraltı ve yerüstü sularına, çeşitli gıdalara ve havaya ne ölçüde karıştığını, insan sağlığı açısından bir risk olup olmadığını belirlemeye yönelik Sağlık Bakanlığının bir çalışma yaptırdığını belirten Yüceer, “Bu çalışmaya ilişkin veriler aradan 3 yıl geçmesine rağmen açıklanmamıştır. Ergene’de yaşanan kirliliğe ilişkin Sayın Bülent Şık bir çalışma yapmış ve Ergene’de yaşanan kirliliği bir kez daha göstermiştir. Fakat Bülent Şık yargılanmaktadır.” dedi. CHP’li Yüceer önergesinde dönemin bakanlarının yaptıkları açıklamalara da yer verdi. Dönemin Bakanı Veysel Eroğlu’nun “Biz Haliç’i temizlemişiz, Ergene bizim için çocuk oyuncağı” dediğini ifade etti. Yüceer, “Bu ve benzeri açıklamalar hükümet tarafından yapılsa da hiçbir analiz sonucu açıklanmamakta dahası halk sağlığı için çalışanlar, endişe duyanlar yargılanmaktadır.” dedi.

CHP RAPORU: TRAKYA İNSANI NEREDE YAŞARSA YAŞASIN YÜZDE 90’I KANSER ADAYIDIR

Cumhuriyet Halk Partisi’nin 2018 yılında yayınladığı rapora yer veren Yüceer rapora göre, “Havzanın tek sulama nehri 4.sınıf su niteliğindedir. Gıda ve topraktaki ağır metaller toksit düzeydedir. İçme sularında istenilen değerlerin üzerinde ağır metal bulunmaktadır.  Trakya’da 365 günün 176’sında hava kirliliği değerleri, Dünya Sağlık Örgütü’nün sınır değerlerini aşmıştır. 2017 TUİK raporlarına göre Trakya’da bulunan iller iyi ve kötü huylu tümör ölümlerinde, iller sıralamasında ilk 5 sırada yer almaktadır. Türkiye ortalaması yüzde 19.6 iken Kırklareli ortalaması  yüzde 23.31’dir. Trakya’da dolaşım sistemi, sindirim sistemi hastalıkları Türkiye ortalamasının üzerindedir. Hastalıklar ve özürlü oranımız yüzde 33 ile Türkiye ortalamasının üzerindedir. Trakya insanı nerede yaşarsa yaşasın yüzde 90’ı kanser adayıdır” dedi.

ACİLEN GEREKLİ ÇALIŞMALAR YAPILMALI

Önergesinde Trakya’da yaşanan kanser vakalarının artık bir halk sağlığı sorunu teşkil ettiğini belirten Yüceer konuya acil müdahale edilmesi gerektiğini vurguladı. “Kanser vakalarının daha vahim bir hal alması beklenmeksizin gerekli çalışmalar yapılmalı ve sorunun kaynağı tespit edilmelidir. Dolayısıyla Ergene Havzasında yaşanan vahim bir halk sağlığı sorunudur ve buna yönelik bir acil eylem planı hazırlanması elzemdir” diyen Yüceer, Ergene Havzası’nda artan kanser vakalarının sebepleri ile buna yönelik sorunların ve alınacak tedbirlerin tespiti amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasının yerinde olacağı düşüncesinde olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim