Çerkezköy Bakış - İlkbaharın gelmesiyle ekim faaliyetlerinde yoğunlaşmanın başladığını ifade eden Akgün, bu yıl meyve ve sebze fiyatlarındaki artıştan dolayı ekim faaliyetlerinin artış gösterdiğine dikkat çekti.
Tohumculuk Kanunu ile Tohumculuk Sektöründe Yetkilendirme ve Denetleme Yönetmeliği uyarınca tohum, fide, fidan dağıtan gerçek ve tüzel kişilere bayi belgesi, üretenlere ise üretici belgesi alma zorunluluğu getirildiğini belirten Akgün, yetkisiz kişilerin açıkta fide, fidan, tarla-sebze tohumu satmalarının yasaklandığını kaydetti.

“LÜTFEN SERTİFİKALI ÜRÜNLERİ TERCİH ETSİNLER”

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki almadan tohum, fide ve fidan satan, ruhsatsız olarak ticari anlamda üretimini yapan kişi ve kuruluşlara idari yaptırım uygulandığını ifade eden Akgün, "Ekim yapacak olan vatandaşların da bu konuda bilinçlenmesi gerekiyor. Vatandaşlar üzerinde etiket ve bitki pasaportu bulunan tohum, fide ve fidan, Tarım ve Orman Bakanlığı’nca yetkilendirilmiş tohumluk bayilerinden ya da üretici belgesi olan üreticilerden almaları gerekiyor. Üreticiler, açıkta, yetkisiz kişilerden, etiketsiz, sertifikasız ve pasaportsuz tohum, fide ve fidan satın aldığında birçok sorunla karşılaşabiliyor. Satın alınan ürünler çürüyebiliyor veya hastalık ve zararlılara rastlanabiliyor. Bu durum verim kaybına neden oluyor. Vatandaşlar özellikle pazarlarda, AVM’lerde, sokak aralarında satılan fide veya tohumları daha ucuz diye satın alıyorlar. Ancak, aldıkları ürünleri ektiklerinde ürünler ya çıkmıyor, ya da çürüyor. Verdikleri para da boşa gidiyor. Vatandaşlardan ricamız lütfen sertifikalı ürünleri tercih etsinler" dedi.

Editör: TE Bilisim