banner265

banner571

Yaz ayının vazgeçilmez lezzeti

Dondurma, yaz ayının en çok tüketilen ve bizleri serinleten en hafif tatlıdır. Özellikle çocukların bu sıcak günlerde bolca tükettiği dondurmanın nasıl yapıldığını Paşa Dondurma sahibini Gökhan Pertev, anlattı.

Çerkezköy 04.08.2017, 18:53 04.08.2017, 19:00
Yaz ayının vazgeçilmez lezzeti
banner301

Çerkezköy Bakış - Yaklaşık 15 yıldır dondurma ustası olduğunu belirten Pertev, dondurmacılığı işinde usta olan Erkan Alkoç’tan öğrendim. Bu işe ilk Akçay’da başladım. İlk dükkanımızı 2010’da Saray’da açtım. 2017’de de Çerkezköy şubemizi açtık. İşimizi severek ve araştırarak yaptığımızdan dolayı Trakya’da bir marka haline geldik. Dordurmamızı yaparken amacımız insanların damak zevkine hitap etmektir. Mesela geçenlerde menengiç kahvesi içtim bu kahvenin neden bir dondurması olmasın diye düşündüm ve menengiç ile dondurma yaptım. “dedi.
 

‘SÜREKLİ YENİ LEZZETLER PEŞİNDEYİZ’

İnsanların farklılığı ve çeşidi çok sevdiğini belirten Pertev şöyle dedi: “Pastacı olduğumdan dolayı pasta konusundaki tecrübelerimi dondurma üretirken de kullanıyorum. Böylece daha farklı lezzetler keşfetme şansım oluyor ve sürekli yeni lezzetleri araştırıyorum. Dondurmanın lezzeti kesinlikle doğru malzeme ile anlaşılır. Mesela şuan karadut meyvemiz bittiği için o meyvenin dondurmasını yapmıyoruz. Bize özgü lezzetlerimizden bahsedecek olursam bunların menengiçli, nar çilekli, malibulu ve incirli dondurma olduğunu söyleyebilirim. Dondurmanın en büyük düşmanı rüzgardır. Rüzgardan dolayı dordurma çabuk erir  ve dondurma makinaları buzlanma yapar. İddia ediyorum dondurmam 45 derece sıcaklıkta 7-8 dakika dayanabiliyorken rüzgarda 1 dakika bile dayanamaz. Dondurmanın sıcaktan eridiği düşünülür ama rüzgar sıcaktan daha etkilidir.
 

‘SÜT BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ’

Biz sütü alırken hayvanlar ile ilgilenen kişiler ile görüşüyoruz. Hayvanın yediği yemlere kadar sorular soruyoruz. Hayvanların kesinlikle küspe, yem yemelerini istemiyoruz. Çünkü bu gelen sütün renginden bile belli oluyor. Süt kaynama aşamasına geldiğinde sütün yağı üzerine çökmüyorsa o sütü bir daha kullanmıyoruz. Bizim için önemli olan açık alanda otlamış gezen hayvanlardır. Trakya’da keçi bakımı yapanların sayısı az olduğundan dolayı genelde keçi sütü tercih etmiyoruz. Ama en lezzetli dondurma manda ve inek sütünü karıştırıp elde edilen dondurmadır.
 

‘EN SEVDİĞİM MÜŞTERİ ZOR MÜŞTERİDİR’

Kimi insanlar vardır hayatı boyunca klasik kakaolu ve sade dondurma yemiştir. Hatta bunu siyah beyaz dondurma olarak tabir eder. Böyle insanlarda ki önyargıyı kırmak çok zordur. Ama ben yeni lezzetler tattırma konusunda oldukça iddialıyım. Genelde güvendiğim bir dondurmamı tattırdığımda önyargılar ortadan kalkıyor.
 

‘YAPIMI EN ZOR DONDURMA’

Yapım aşamasında bizi en çok zorlayan dondurmalar kavunlu, limonlu ve bitter dondurmalardır. Kavunun yapısı daha sulu olduğundan dolayı dondurma içerisinde buz gibi hissedilebiliyor. Vatandaş bu durumu daha farklı yorumluyor. Limonlu dondurma da ise kimi zaman tat farklılıkları olabiliyor. Bundan dolayı da tepkiler aldığımız oluyor. Ama biz kesinlikle işimizi layığı ile yaptığımızı düşünüyoruz. Glikoz gibi ürünlerden kaçınıyoruz. Tamamen doğal yöntemlerle meyvemiz, şekerimiz ve sütümüz ile en iyi dondurmayı yapmaya çalışıyoruz. İnsanlar dondurma külahlarının bize ücretsiz geldiğini düşünüyorlar. Bu nedenden dolayı inanılmaz bir külah tüketimi var. Yıllık külah maliyetim 12 bin lirayı bulabiliyor.
 

ŞEKER HASTALARINA ÖZEL DORDURMA

Önümüzdeki süreçlerde bal kabaklı ve irmikli birde talep doğrultusunda şeker hastalarına özel diyabetik dondurma yapmayı düşünüyoruz. Dondurmacılık basit değildir, mesai gerektirir. Bizim mesleğimizde en sıcak tatil Eylül aylarında yapılır. Ben meslek hayatım boyunca yaz tatili yaptığımı hatırlamıyorum. Bizim en büyük farkımız sıcak kanlı ve müşteriyi damak zevkine göre yönlendiriyor olmamızdır. Bazı insanlar dondurmacıların üstlerinin kirli olmasından dolayı rahatsız olur ama bu bizim için çalıştığımızın göstergesidir. Biz bu lekeleri gördükçe mutlu ve gururlu oluyoruz. Dondurmayı ilk olarak dükkan sonra dondurma ardından işletme sahibi satar.”

Kaynak: Çerkezköy Bakış
Yorumlar (1)
umit demir 4 yıl önce
Paşa dondurma gibisi yoktur genellikle her hafta 3 kere ailem ile gelirim müşteri memnuniyeti olarak da çok memnunuz 40 yaşındayım belki hayatimda gokanin dondurması gibisini yemedim hayırlısı olsun kardeşim :)))
Namaz Vakti 19 Ekim 2021
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Trabzonspor 9 21
2. Hatayspor 9 19
3. Fenerbahçe 9 19
4. Beşiktaş 9 17
5. Karagümrük 9 17
6. Galatasaray 9 17
7. Alanyaspor 9 17
8. Altay 9 15
9. Konyaspor 9 14
10. Adana Demirspor 9 12
11. Kayserispor 9 11
12. Gaziantep FK 9 11
13. Sivasspor 9 10
14. Başakşehir 9 9
15. Antalyaspor 9 9
16. Öznur Kablo Yeni Malatya 9 9
17. Göztepe 9 8
18. Giresunspor 9 8
19. Kasımpaşa 9 6
20. Rizespor 9 1
Takımlar O P
1. Ümraniye 9 21
2. Ankaragücü 9 21
3. Erzurumspor 9 18
4. Eyüpspor 9 17
5. Kocaelispor 8 16
6. Bandırmaspor 9 15
7. Tuzlaspor 8 14
8. Samsunspor 8 11
9. Gençlerbirliği 8 11
10. Menemenspor 9 11
11. İstanbulspor 8 10
12. Denizlispor 9 10
13. Altınordu 9 10
14. Adanaspor 9 9
15. Manisa FK 9 9
16. Boluspor 8 8
17. Bursaspor 8 8
18. Balıkesirspor 8 6
19. Ankara Keçiörengücü 8 4
Takımlar O P
1. Chelsea 8 19
2. Liverpool 8 18
3. Man City 8 17
4. Brighton 8 15
5. Tottenham 8 15
6. M. United 8 14
7. West Ham 8 14
8. Everton 8 14
9. Brentford 8 12
10. Wolverhampton 8 12
11. Leicester City 8 11
12. Arsenal 8 11
13. Aston Villa 8 10
14. Crystal Palace 8 8
15. Southampton 8 7
16. Watford 8 7
17. Leeds United 8 6
18. Burnley 8 3
19. Newcastle 8 3
20. Norwich City 8 2
Takımlar O P
1. Real Sociedad 9 20
2. Real Madrid 8 17
3. Sevilla 8 17
4. Atletico Madrid 8 17
5. Osasuna 9 17
6. Rayo Vallecano 9 16
7. Barcelona 8 15
8. Real Betis 9 15
9. Athletic Bilbao 8 13
10. Valencia 9 12
11. Espanyol 9 12
12. Villarreal 8 11
13. Mallorca 9 11
14. Elche 9 9
15. Celta de Vigo 9 7
16. Cádiz 9 7
17. Granada 8 6
18. Levante 9 5
19. Deportivo Alaves 8 3
20. Getafe 9 2