Çerkezköy Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzman Doktoru Haluk Esmeray, bahar aylarında çocukların hastalıklardan korunma yöntemlerinden bahsetti. Doktor Esmeray çocukların hasta olan kişilerden ve kapalı alanlardan uzak durmaları gerektiğini ifade ederken, çocukların hastalıklardan korunmasının en önemli ve etkin yolunun sık sık ellerin yıkanması olduğunu kaydetti.

Özel İrmet Hospital Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları doktoru Haluk Esmeray çocuk hastalığına ilişkin konuştu.

“ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONUNA NEDEN OLUR”


Uzman Doktor Haluk Esmeray yaptığı açıklamada bahar aylarının gelmesi ile çocukların mutlaka dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Doktor Esmeray, “Bahar aylarının gelmesi ile birlikte ısı ve nem değişiklikleri söz konusu olur. Bu dönemde çeşitli virüslerin neden olduğu üst solunum yolu enfeksiyonları görülmektedir. Bu virüsler genellikle hapşırık, halsizlik, öksürük, burun akıntısı,  hafif ateş şeklinde belirtilerle seyreden üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur. Alerjik hastalıkların bir kısmı da bahar aylarında artış gösterebilir.” dedi.

ÖNCE NEYE ALERJİ OLDUĞU BİLİNMELİ


Baharla gelen alerjik rahatsızlıkların tedavisinde öncelikle çocuğun neye karşı alerjisi olduğunu saptamanın önemine değinen Esmeray, ailelerin, çocuklarını en az 6 aylık periyotlarda doktor kontrolünden geçirmeleri gerektiğine dikkat çekerek “Çocukları, belirtilen üst solunum yolu enfeksiyonlarından korumak için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, hasta kişilerle temasının önlenmesidir. Bu amaçla kalabalık ve kapalı ortamlara girilmekten kaçınılmalıdır. Okul içinde bulaşmayı en aza indirmek veya önlemek amacıyla hasta çocuğun okula gönderilmemesinde büyük yarar vardır. Bir çocukta bulaşıcı bir hastalık tespit edildiğinde okul yetkililerinin haberdar edilmesi gereklidir.” ifadelerine yer verdi.

“EL YIKAMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRILMALI”


Esmeray çocuklarda el yıkama alışkanlığının kazandırılması gerektiğine de vurgu yaparak, “Çocukların ortak kullanım alanlarında hijyen koşullarına dikkat edilmesi önemlidir. Sınıfların düzenli olarak temizlenmesi ve havalandırılması gerekir. Çocukları düzenli el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır. Tüm hastalıklardan korunmada el yıkamanın çok önemli rolü vardır. Doğru el yıkama bulaşıcı hastalıkların yaygınlaşmasını önemli ölçüde azaltır. Hastalık ortaya çıktığında çocuk doktorunun görüşleri alınmalıdır. Klinik tablonun farklılığına göre önerilen tedavi de farklı olacaktır. Üst solunum yolunun virüs etkenli enfeksiyonlarında semptomatik tedavi yeterli olmaktadır. Ateşin düşürülmesi, tıkalı burun yollarının açık tutulması, sıvı alımının arttırılması önerilmektedir.” diye konuştu.
Editör: TE Bilisim