Japonya Prensi Komatsu'nun Ekim 1887'de İstanbul ziyaretine karşılık olarak Temmuz 1889'da Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni, 16 Eylül 1890 akşamı Kuşimoto açıklarında kayalara çarparak battı. 69 denizci kurtulurken, 500'den fazla Şehit verildi.

Japonya ve Türkiye diplomasisinde başlangıç kabul edilen manevi mirasın 133. yılında, Tekirdağ Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Anıtı önünde anma programı yapılacak.

Türk-Japon ilişkilerinin mihenk taşı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cem Düzen, Ertuğrul Fırkateyni'nin Türk-Japon ilişkilerinin mihenk taşı kabul edildiğini dile getirdi.

Tekirdağ'da toz taşınımı etkili oluyor Tekirdağ'da toz taşınımı etkili oluyor

Tekirdağlıların idare ettiği bir gemi

Düzen, "Geminin özellikle Tekirdağ için önemli olan kısmı geminin süvarisinin Tekirdağlı Ali Yarbay olmasıdır, bunun yanı sıra gemi kaptanının yardımcısı Yarbay Cemil Bey ve dördüncü kaptan Yarbay Ömer Bey de Tekirdağlıydı. Tekirdağlıların idare ettiği bir gemi İstanbul'dan Japonya'ya hareket ederek Türk-Japon ilişkilerinin başlamasına katkı sağladı." dedi.

"Ertuğrul, bizim için önemli"

İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu da Ertuğrul Fırkateyni şehitlerinin her zaman hatırlanması gerektiğini belirterek, "Tekirdağ'ın en eski yerleşim yerinin, mahallesinin adı da Ertuğrul Mahallesi'dir. Ertuğrul ismini Osmanlı'nın kurucusu Ertuğrul Gazi'den alıyor. 1890'da Japonya'da batan fırkateynin ismi Ertuğrul. 1975'te Kıbrıs çıkarmasında en önemli geminin adı da Ertuğrul. Bu gemi Gazi unvanını da almıştır. Bu manada Ertuğrul bizim için önemli. Bizim için en önemlisi, 1928 senesinde harf inkılabı için Atatürk'ün Tekirdağ'a geldiği yatın adı da Ertuğrul'dur."

ertuğrul1

Kaynak: Tuba SÜVEREKLİ