Güneş Işığının Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Güneş ışığı; dalga boyuna ve karşılaştığı deri yüzeyinin özelliklerine göre deriden kısmen geri yansıyabilen, dokuda dağılabilen veya deri altına geçebilen fiziksel bir ajandır. UV ışınlarına maruz kalmak, ciltte kızarıklık, yanık, kırışıklıklar ve hatta cilt kanseri gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Güneş Işınlarının Deri Üzerindeki Etkileri

Fotokarsinogenez: UV ışınlarına maruz kalmak DNA hasarına, onkogenlerin mutasyonuna ve tümoral gelişmeyi baskılayıcı genlerin baskılanmasına neden olabilir, bu da deri kanserlerine yol açabilir.

Fotoyaşlanma: Güneşin zararlı etkileri sonucunda deride renk değişiklikleri, kırışıklıklar, deri kabalaşması gibi belirtiler görülebilir.

İmmünsupresyon: Güneş ışınlarının deri üzerindeki etkisi bağışıklık sisteminde baskılanmaya neden olabilir.

Güneşten Korunma Yolları

Gölgede Durmak: Güneşten korunmak için gölgede durmak önemlidir, ancak gökyüzünde dağılan UV ışınlarına karşı da korunmak gereklidir.

Giyim: Giysiler güneşten korunmada güneş kremlerinden daha etkilidir. Islanmadığı sürece giysiler güneşten koruma sağlar.

Metrobüs yoluna giren otomobilin sürücüsü yaralandı Metrobüs yoluna giren otomobilin sürücüsü yaralandı

Güneş Koruyucu Kullanımı: Geniş spektrumlu, suya ve terlemeye dayanıklı, irritasyon yapmayan ve yeterli SPF’ye sahip güneş koruyucuları düzenli olarak kullanmak önemlidir.

Kaynak: Beyaz Haber Ajansı