Kapaklı İlçe Müftülüğü İslam’da Kadın; Kadına Şiddet ve Kadın Hakları konulu konferans düzenledi. Kapaklı Hacı Talip Sivrioğlu Camii’de düzenlenen seminerin konuşmacısı Haseki Eğitim Merkezi Öğretim Görevlisi Ali Rıza Temel’di. Temel; İslam’da Kadın ve Erkek ayrımı olmadığını, meseleye ‘İnsan’ olarak yaklaşıldığını söyledi.

Çerkezköy Bakış -
Kapaklı İlçe Müftülüğü tarafından İslam’da Kadın; Kadına Şiddet ve Kadın Hakları konulu konferans düzenlendi. Haseki Eğitim Merkezi Öğretim Görevlisi Ali Rıza Temel’in konuşmacı olarak katıldığı konferans dün saat 13.00’da Kapaklı Hacı Talip Sivrioğlu Camii Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.



“İLÇEMİZDE DE BU DURUMDAN MUZDARİBİZ”
Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Barın ve Kapaklı İlçe Müftüsü İsa Aktaş’ın da yer aldığı konferansa birçok vatandaş katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı okunmasıyla başlayan programın devamında Kapaklı Ulu Cami İmam-Hatip’i Yakup Temel Kur’an-ı Kerim Tilaveti okudu. Ardından bir konuşma yapan Kapaklı Müftüsü İsa Aktaş; Kadın’a şiddetin son zamanlarda yaygınlaştığını belirterek ‘Bu durumdan ilçemiz olarak da muzdaribiz. Türkiye ve Dünya’nın her yerinde kadına şiddeti kınıyoruz’ dedi.
“BİZİM NESLİMİZİN MEVLANA’YI TANIMASI LAZIM”
Konferansa başlamadan önce 17 Aralık gününün Mevlana’nın ölüm yıldönümü Şeb-i Aruz olduğunu anımsatan Ali Rıza Temel; Mevlana’nın ölüme yeniden doğuş olarak baktığını söyleyerek “Ölüm bir yokluk değildir” dedi. Temel, “Bizim neslimizin Mevlana’yı tanıması lazım” ifadesini kullandı.
MESELEYE İNSAN GÖZÜYLE BAKMAK
Ardından konuşan Ali Rıza Temel; konferanslarda gündemi takip ettiklerini belirterek 10 Aralık’ın İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi yayınlandığını hatırlattı. İslam Dini’nin kadına bakışının İnsan Hakları çerçevesinde olduğunu belirten Temel; “Biz, meseleye insan olarak bakarız” dedi.



“HERKES İNSANLIK ŞEMSİYESİ ALTINDADIR”
İnsan’ın 23 kromozom anne 23 kromozom babasından aldığını belirten Temel; “İnsanın yarısı annesi yarısı babasıdır. Eşitlik burada başlar” dedi. Kişinin oluşmasında anne babanın ortak katkısı olduğunu ifade eden Temel, “İslâm’a göre kadın erkek üstünlüğünün olduğu düşüncesi yanlıştır. İslâm’da kadın ve erkek eşittir. Ancak Kadın kadın, Erkek de erkektir. Fiziki olarak kadın daha narin olduğu için herkes kolunun kuvvetini kadında deniyor. İslâm’dan önceki Arap Yarımadası’nda, Eski Yunan ve Roma Medeniyetlerinde kadın hiç değer görmemiştir. Hatta birçok filozof tarafından o dönemde kadın ‘yaratılışta noksan olan varlık’ olarak tanımlanmıştır. İslâm’dan önce Arap Yarımadası’nda Hz. Peygamber dönemi öncesinde kadına ve kız çocuğuna değer verilmiyordu. Kadınlar harplere katılamadığı için, o dönemdeki şartlarda üretici olmaktan çok tüketici olduğu ve fazlalık olduğu düşüncesiyle değer verilmeyen kadınlardı. Kız çocukları diri diri toprağa bu yüzden gömülüyorlardı” şeklinde konuştu. Ali Rıza Temel; Kur’an-ı Kerim’de erkekler üzerine ayet bulunmamasına rağmen ‘Nisa Suresi’ni anımsatarak İslâm’ın kadına verdiği değeri vurguladı.
“İSLÂM’DA KADININ TİCARET HAKKI VARDIR”
1939 yılında Fransa’da bir kadının çek yazma hakkı olmadığını belirten Ali Rıza Temel; “İslam’da kadın ticaret de yapabilir. İlk eşi Hatice annemiz ticaret kervanları vardı. Özel mülkiyetleri vardı. Kadın mağdur olmasın diye, teminat olsun diye kadın hakkı vardı. Dünya çağdaş değildir. İçinde yaşadığınız dünya cinayet asrıdır. Öldürme asrıdır. İkinci dünya savaşında 60 milyon insan ölmüştür. Afganistan’da Taliban, işit denen cinayet odakları din adına yapıyorlar. Masum 150 çocuğu öldürmüşler. Bunun dinle imanla alakası yoktur. Bu bir cinayettir. İnsansız hiçbir şeyin anlamı yoktur. Dünya da insan olmazsa değeri yoktur. Dünyanın süsü insandır. İslam’da bir insanı öldürmek bütün insanları öldürmek gibi cinayettir. Özellikle kadın rahmettir” ifadelerine yer verdi.
Editör: TE Bilisim