Çerkezköy Bakış - Göz sağlığı ile ilgili bilgi veren Özel Optimed Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ahmet Köker, “Gözlük kullanmak istemeyenlerin imdadına yetişen kontakt lensler, renkli gözlere sahip olmak isteyenler için de alternatif oluyor. Göz sağlığının korunması için lenslerin doktor kontrolünde kullanılması ise büyük önem taşıyor” dedi.
CİDDİ RAHATSIZLIKLARA YOL AÇABİLİR
Kozmetik lensler dahil, kontakt lenslerin rastgele satın alınmaması mutlaka göz doktoru önerisi ile kullanılması gerektiğini belirten Köker, “Lenslerin kişinin gözüne uygun olmadığında, doğru kullanılmadığında ya da başkalarıyla paylaşıldığında kornea ülseri, enfeksiyon ve görme bozukluğu gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğinin unutulmaması lazım” dedi.
CİSİMLERİ GERÇEK BOYUTUNDA GÖRMEMİZİ SAĞLAR
Köker “Bunun yanında gözlük gözümüzün yaklaşık 12mm önündedir. Bu nedenle miyop gözlükte cisimleri net ama biraz küçük, hipermetrop gözlükte ise net ama biraz büyük görürüz. Kontakt lens ise göz korneasının üzerine takıldığından gözle aynı hizadadır. Bu sayede cisimleri gerçek boyutlarında görmemizi sağlar. Kontakt lenslerimizin hayat standartlarımızı kolaylaştırması, tehlikeden çok konfor sağlaması için yapılması gereken dikkat edilmesi gereken kuralları bilmek ve uygulamak” bilgisini verdi.
LENS KULLANIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Lens kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda da bilgi veren Köker “Lens gözünüzdeyken kesinlikle doktorunuz önermediği hiçbir damlayı gözünüze damlatmayınız. Lens temizliği ve bakımı için çeşme suyu kullanmayın. Bu amaçla üretilmiş olan solüsyonları kullanın. Lenslerinizi her çıkarışta temizleyin, durulayın ve dezenfekte edin. Dezenfeksiyon sırasında lens kutusunu kapalı tutunuz. Aynı solüsyonu bir seferden fazla kullanmayın. Farklı lens bakım sistemlerini ardı ardına, bir arada kullanmayın veya gerekmedikçe lens bakım sisteminizi değiştirmeyin. Yalnızca göz doktorunuzun önerdiği sistemi uygulayın. Lens kullananların tırnaklarını temiz tutmalı ve fazla uzatmamaları, yumuşak lens yırtabileceği için asla dokundurmamaları gerekir. Lenslerinizi asla yüksek ısıya maruz bırakmayınız. Aseton, alkol, benzol gibi kimyasal solüsyonlar lensleri bozabilir. Sert lenslerin maddesi esnek, ama belli bir ölçünün üzerinde bükülmeyecek şekilde yapılmıştır. Lensin temizlenmesi sırasında fazla basınç uygulanması lensi kırabilir. Sürekli basınç lensi deforme eder ve optik açıdan kullanılmaz hale getirir. Yumuşak lensler solüsyonsuz açık havada bırakılırsa kuruyabilir be bozulur. Bu durumdaki lenslerin kullanılmaması gerekir. Kontakt lens kullananların sigara içmesi, özellikle gece boyunca gözde kalan lens kullananlarda sorunları artmasına yol açabilir. Lensler gözümüzde bir rahatsızlık yapmasa bile kullanım süresini aşmamaya çalışın. Kullanım tarihi dolan lensleri kullanmayın. Takiplerinizin sağlıklı yürümesi için lensinizin ambalajını saklayın. Lenslerin takıl olmaması gereken bir zamanda mecburen lensleri takmamak için yanınızda gözlük bulundurun. Yüzerken kontakt lensleriniz çıkarın. Sıcak ve kuru havaların normalden daha kısa sürede lenslerin kurumasına neden olduğu gözlenmiştir. Bu durumlarda gözünüzü daha çok kırpınız, lensin susuz kalmasını önleyecektir. Banyodan önce lenslerini çıkararak sabon ya da şampuan bulaşmasını önleyin. Gaz geçirgen sert lenslerin kullanımı sırasında gözlerin belli bir alışma süreci vardır. Bu esnasında ışığa karşı hassasiyet artabilir ve gerektiğinde güneş gözlüğü kullanabilirsin. Bu lenslere gözlerinizin alışabilmesi için doktorunuzun belirleyeceği kullanma sürelerine riayet etmelisiniz. Kontakt lens kullanırken sağlıklı bir görüşü korumak için düzenli olarak göz kontrolü yaptırmak gerekir” dedi.
GECE ÇIKARMADAN UYUYABİLİRSİNİZ
Kontakt lens kullanımı ile ilgili de konuşan Köker “Yumuşak lensler kullanımı en kolay lenslerdir. Daha önce hiç kontakt lens kullanmadıysanız bile yumuşak lensleri rahatlıkla kullanabilirsiniz. Yumuşak lensler yüksek oksijen geçirgenliğine sahiptir. Bu nedenle bazı yumuşak lensleri gece çıkarmadan uyuyabilirsiniz” dedi.
SADECE GÖZ RENGİ DEĞİŞTİRİLEBİLİR
Bozukluk olmadan yumuşak lensler ile sadece renginin de değiştirilebileceğini kaydeden Köker “Numarasız renkli kontakt lensler vardır. Ancak kontakt lens kullanıp, kullanamayacağınıza bir göz doktorunun karar vermesi ve kontakt lensi kullanımınız esnasında da bir göz doktorunun takibinde olmanız gerekir.  Yumuşak kontakt lensler çok konforlu olduğu için hastaların birçoğu birkaç saat içinde adapte olurlar. Bazılarında bu süre biraz daha uzayabilir ancak birkaç günü pek geçmez. Kontakt lens kullanırken makyaj yapılabilir. Ancak makyaj malzemesinin lense bulaşmamasına dikkat etmelisiniz. Lenslerinizi göz makyajı ve maskara öncesi takınız. Gözleriniz hassas ise, kontakt lensler ile beraber kullanabilecek özel makyaj malzemeleri kullanabilirsiniz” dedi. 
Editör: TE Bilisim