Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağı 2024 çalışmaları nihayet sona erdi ve Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kanunun gelecek hafta TBMM gündemine geleceğini açıkladı. Öğretmenler tarafından merakla beklenen bu kanun, öğretmenlik mesleğinin tanımını netleştirmekten, öğretmenlere yönelik şiddetle mücadeleye, uzman öğretmen ve başöğretmenlik unvanlarına geçiş koşullarının düzenlenmesine kadar birçok önemli değişikliği içeriyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan taslak, daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen bazı maddelerin yerine yenilerini getiriyor. Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir?, Öğretmenlik Meslek Kanunu ne zaman değişecek? gibi soruların cevabını arayan öğretmenler için en önemli değişikliklerden biri, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanlarına geçişle ilgili.

Elektrik trafosunda yangın çıktı Elektrik trafosunda yangın çıktı

Taslağa göre, aday öğretmenlik dönemini tamamlayan ve en az 10 yıl öğretmenlik yapmış olanlar, 180 saatlik Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlayarak ve mesleki gelişim alanlarında belirlenen asgari çalışmaları yaparak uzman öğretmenlik sınavına başvurabilecek. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak ve uzman öğretmen sertifikası almaya hak kazanacak.

Başöğretmenlik unvanı için ise, uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmet şartı aranacak. Ayrıca, adayların 240 saatlik Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış ve mesleki gelişim alanlarında gerekli çalışmaları yapmış olması gerekecek. Başöğretmenlik sınavında da 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak ve başöğretmen sertifikası almaya hak kazanacak.

Yüksek lisans mezunları uzman öğretmenlik sınavından, doktora mezunları ise başöğretmenlik sınavından muaf tutulacak. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan öğretmenler, cezaları özlük dosyalarından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun eğitim camiasında büyük bir heyecan yarattığını belirten Bakan Tekin, taslağın, öğretmenlerin haklarını koruyan, mesleki gelişimlerini destekleyen ve öğretmenlik mesleğinin itibarını artıran bir düzenleme olduğunu vurguladı.

Kanun taslağının Meclis'te kabul edilmesinin ardından, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanlarına geçiş süreçleri ve diğer detaylar, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanacak yönetmelikle belirlenecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ