ÇERKEZKÖY BAKIŞ - Golden Palas Otel Restaurantı’nda düzenlenen kahvaltıya Denizbank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik, Denizbank Genel Müdürlüğü  Taşıt ve Konut Kredilerinden Sorumlu Bölüm Müdürü Hakan Varol, Denizbank Çerkezköy Şube Müdürü Murat Çek ve banka görevlilerinin katılımcıları bilgilendirdiği toplantıya Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz ve çok sayıda Çerkezköylü emlakçı katıldı.
“KORSANLARA DUR DİYELİM’’
Katılımcıların Denizbank personeli tarafından kurulan masalarda bilgilendirildiği toplantıda konuşan Çerkezköy Emlakçılar Derneği Başkanı Serkan Karagöz,  emlakçılar için bankadan  cazip kredi paketleri beklediklerini belirterek, “Bankaya giden korsan emlakçıları şikayet edelim. Derneğimize de üye olmayan arkadaşları derneğimize üye olmaya,  birlik ve beraberlik içinde hareket etmeye davet ediyor, yanımıza bekliyoruz.’’ Dedi.
“AYNI İŞİ YAPIYORUZ’’
Başkan Karagöz’ün ardından kürsüye gelen Denizbank Trakya Bölge Müdürü Ahmet Çelik, bankacı ve emlakçıların temelde aynı işi yaptığı değerlendirmesinde bulunarak, “Müşterilerimize ürettiğimiz hizmeti satıyoruz. Banka olarak da işimizi işin ehliyle yapmak en keyifli olanı, işin ehli olmayan emlakçılarla bu işi yapmayı biz de istemiyoruz. Bu bir birliktelik işi, bu bir iş ortaklığı modeli. Siz elinizde olan konutları satacaksınız, biz de ihtiyacı olana kredi vereceğiz.’’ Diye konuştu.



“ARAÇLARDA KOLAYLIK SAĞLADIK, SAĞLAYACAĞIZ DA’’
Çelik emlak sektörü ve bankacılık ilişkilerini  birlikte nasıl daha kolay yapabileceği hakkında bilgi alışverişinde bulunacaklarını belirterek, “Bizler siz emlakçılara bir takım avantajlar da yaratmaya çalıştık, araç satın almanızda da bir takım kolaylıklar sağlayacağız. Daha önceden bu tür kolaylıklarımızdan yararlanan emlakçılar oldu.’’ Dedi.



“6,5 MİLYON KONUT YIKILACAK’’
Son olarak kürsüye gelen Denizbank Genel Müdürlüğü Taşıt ve Konut Kredilerinden Sorumlu Bölüm Müdürü Hakan Varol Türkiye’de 20 milyon civarında konut stoğu olduğu bilgisini vererek, “Konut stoğunun yüzde 60’lık kısmı ya deprem  yönetmeliğine ya da imara aykırı yapılmış durumda. 2023’e kadar Türkiye’de 6,5 milyon adet konut yıkılacak ve yerine yenisi yapılacak. Diğer taraftan yıkılmayacak, fakat güçlendirilmesi gereken en az 2 milyon konut daha var. Bu sebeple konut stoğunun önümüzde 10-15 yıl içerisinde yarısı yenilenmiş olacak. Bu da siz emlakçılar ve biz bankacılar için önümüzdeki yıllarda büyük bir pazarın olduğunu gösteriyor.’’ İfadelerini kullandı.



“BİRLİKTE DAHA ÇOK EKMEK YİYECEĞİZ’’
“Türkiye’de 800 bin konut açığı söz konusu’’ diyen Varol, şöyle devam etti: “İnşaat sektörünün hızla ilerlemesi gerekiyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’de 600 Milyar TL’lik bir mortgage söz konusu. Bu kadar büyük bir pasta varken, önümüzdeki dönemde de bu rakamın daha da artması bekleniyor. Dolayısıyla emlakçı ve bankacı olarak bu sektörden daha çok ekmek yiyeceğiz. “
“RUSYA’NIN EN BÜYÜK BANKASINA SATILDIK’’
Varol Denizbank’ın Türkiye’nin 6’ıncı büyük bankası olduğunu vurgulayarak, “Kısa süre önce de bankamızda ana sermayedarın değişikliği söz konusu oldu. Bundan önce Belçika ve Fransız ortaklığı olan bankanın satılmasına ilişkin Haziran ayında imzalar atıldı. Bunun sonucunda banka Rusya’nın en büyük, Avrupa’nın ise 2’inci büyük bankası Sber Bank’a satıldı. Şuan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) onayı bekleniyor. Bankamızın 47 milyar TL’lik bir aktif büyüklüğe ve 5 milyonluk bir müşteri hacmiyle, 1,5 milyon üzerinde de bir kredi kartı müşterisine sahip. Buna ek olarak 600 şubemiz var, yılsonuna kadar da 800 şube sayısına ulaşmayı bekliyoruz.’’ Diye konuştu.



DEKO MORTGAGE HAKKINDA BİLGİ VERDİ
 Varol emlakçılara özel ‘Deko Mortage’ adında bir hizmetleri olduğunu belirterek “8 soru soruyoruz, bunlara alınan yanıtlarla birlikte kredi alabilecek noktada olan müşteriye kredi veriliyor.  Bu internet üzerinden uygulanan bir sistem, bunun için emlakçıların ek bir ücret vermesine gerek yok sadece bankamıza üyeliği olması yeterli.’’ ifadesini kullandı.
“DERNEKLERE ÜYE OLMAYANLARA PRİM ÖDEMESİ YOK’’
3 yıldan bu yana emlakçılarla çalıştıklarını dile getiren Varol, şunları kaydetti: “Ülkede 50 bin civarı emlak ofisi var. Önemleri de her geçen gün artıyor. İş böyle olunca da BDDK tarafından bankalara yıl içerisinde denetlemeler yapıldı. Bu denetlemeler tamamıyla bankaların kullandıkları konut kredileri ve emlak ofisleri aracılığıyla kullandıkları konut kredileriydi. Bu denetlemeler sonucu bankalara belli kurallar koyuldu. Bunlardan biri de bankanın çalışacağı emlak ofisinin ilgili bir odaya ya da derneğe kayıtlı olması zorunluğudur. Bankalar bu nedenle derneklere üye olan emlak ofsilerine prim ödemesi yapıyor, kayıtlı olmayanlara yaptığı takdirde ise BDDK tarafından çok ağır cezalara maruz kalıyor. Gelecek dönemde de rekabet kurulu aracılığı ile emlakçılara denetleme yapılacak.’’
AFİLİ BANKACILIĞA DİKKAT ÇEKTİ
Varol 5 milyon müşterileri içerisinde 100 bin müşterinin ayrıcalıklı olduğu bilgisini vererek, “Emlakçılar da bu grup içinde yer alıyor. Afili müşteriler şubede öncelikli numarayla öncelikli hizmet alır, yemeğe çıktığınızda size özel indirimler olur. Kendinize konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi alırken özel avantajlar sunuyoruz.’’ Bilgisi verdi.
“MÜŞTERİYİ GETİRİN, AVANTAJLI ARAÇLARI GÖTÜRÜN’’
“Her emlakçı ofisinin önünde muhakkak araç olmalı’’ diyen Varol, şöyle devam etti: “Çeşitli markalarla anlaşma yaptık. Emlakçılarımıza 15 bin TL kazanç sağladık. Bu kampanyayla birlikte 1000 tane emlak ofisine araç kazandırdık. Şimdi aşağıda otelin önünde araçlarımız var, orada farklı modellerde araçlar var. Bunları almak isteyen emlakçılara kolaylık sağladık. Ayda 3-4 müşteriyi bankamıza konut kredisi için yönlendiren emlakçılara ceplerinden para çıkmadan araba vereceğiz, tabii bazı modeller için cüzzi miktarda ödeme yapılacak. Ortalama indirimleri 5-6-7 bin TL civarı ve kasko hediyesi var. Buna ek olarak da  her  12 ayda kredilerin düzgün ödendiği takdirde 13’üncü taksidi banka ödüyor. Yani 48 ayda 3 taksidi biz ödemiş oluyoruz.’’
TARAFTAR RÜZGARI ESTİ
Konuşmaların ardından hediye çekilişi yapılan toplantıda 4 büyük takım için forma verildi. İlk çekilişi Fenerbahçeli Başkan Karagöz, Fenerbahçe forması için gerçekleştirirken, formayı kazanan isim ise Rıdvan Küçük oldu. Çekilişte Trabzonspor, Beşiktaş ve Galatasay formalarını kazanlar ise sırasıyla şöyle oldu: “Ziver Macit, Nihat Macit ve Muzaffer Er.’’
Hadiye çekilişleri sırasında Çerkezköy Emlakçılar Derneği’ne bir televizyon da hediye edilirken, diğer televizyon hediyelerini kazananlar ise Halil İbrahim Tekdemir ve Zafer Çalışkan oldu. 100 TL’lik Teknosa hediye çekilişini kazanan talihli ise, Mustafa Demirel oldu.
Editör: TE Bilisim