Çerkezköy Bakış - Kamu-Üniversite–Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kurulu tarafından 2016 yılı 2. toplantısında alınan karar doğrultusunda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Tekirdağ İl Müdürlüğü ile Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın katkısıyla “Trakya İlaç ve Biyomedikal Sektörü Üniversite Buluşması” Kapaklı’daki Hawthorn Suites By Wyndham Otel’de gerçekleşti.
Toplantıya Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Yüzer, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Kozuva, Çerkezköy organize Sanayi Bölge Müdürü Mehmet Özdoğan, İstanbul ve Trakya Üniversiteleri Eczacılık Fakültelerinden 20, NKÜ Tıp, Veterinerlik, Biyoloji, Biyomedikal Fakülte ve Bölümlerinden 20 akademisyen ile Tekirdağ, Kırklareli ve İstanbul illerinden 30 kadar firma katıldı.
 

HAYIRLI OLSUN

Burada açılış konuşmasını Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva yaptı.Toplantını hayırlı olmasını dileyen Kozuva, “Kendisini başarıya hedefleyenlerle, hedeflerinde başarılı olanlar bir araya geldiğinde işte böyle muhteşem ortamlar oluşuyor. Türkiye kamu-üniversite ve sanayi İşbirliği eylem planı çerçevesinde Tekirdağ Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ve odamız işbirliğinde büyük ve başarılı bir organizasyon daha gerçekleştiriliyor. Trakya’da faaliyet gösteren ilaç ve kozmetik sektörümüzün değerli temsilcileri ile üniversitelerimizin eczacılık, tıp ve biyomedikal bölüm temsilcileri işbirliği için bir araya geldi. Hepimiz adına olduğu gibi, ülkemiz adına da gurur verici, ümit verici ve heyecan verici bir buluşmadır bu. Hepimiz biliyoruz ki günümüz dünyasında gelişmiş ülkeler bu gelişmişliklerini işte bu tür buluşma ve ortak çalışmalar sayesinde gerçekleştiriyor. Akademide üretilen bilgiyi, sahada teknolojiye uygulamayı ve bu teknolojiyi üretime dönüştürerek ekonomiye aktarmayı başaranlar gelişmişliği de başarıyorlar.”dedi.
Kozuva, konuşmasını şöyle sürdürdü: Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizim hedeflerimizden biri de gelişen teknolojiye eş, hemen her alanda bu değişim ve dönüşüme yetki ve sorumluluklarımız çerçevesinde katkı sunarak paydaşlarımızla bu heyecan verici oluşumları ve organizasyonları gerçekleştirmektir. Bu anlamda, geçen ay sonuçlandırdığımız Türkiye’de örnek gösterilen “İşbirliği ile KOBİ’lerde Verimlilik Dönüşümü Projesi” gibi bugün de ilaç ve kozmetik sektörlerimizle üniversitelerimizin biyomedikal bölümlerinin buluşmasının heyecanı içerisindeyiz. Bu buluşmadan da başarılı sonuçlar elde edileceğine inancımız tamdır. Ülkemizdeki ilaç endüstrimizin yeterli Ar-Ge çalışması ve bu tür işbirlikleri ile hedefledikleri atılımı gerçekleştirmeleri üniversitelerimizin de biyoteknoloji alanındaki yenilikleri sektörümüze yerinde ve zamanında ulaştırmaları arzu ediyoruz.”dedi.
 

ÖNEMLİ İLAÇ FİRMALARI TEKİRDAĞ’DA

Ülkenin en önemli İlaç firmalarının Tekirdağ’daki tesislerde olduğunu belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Fahrettin Akçal, “Genel olarak ilaç sektörü dünyada en fazla Ar-Ge harcaması yapılan ve yüksek teknoloji ihtiva eden bir sektör durumundadır.  Dünya da Üniversite Sanayi İşbirliği en gelişmiş 5 ülkenin (Finlandya, A.B.D., İsviçre,İngiltere ve Singapur) 3' ünün (Finlandya,A.B.D. ve İsviçre) Rekabet Edebilirlik sıralamasında ilk 5’te yer aldığını görülmektedir.Bu veri de ülkemizde tüm sektörlerde Üniversite Sanayi İşbirliğinin geliştirilmesi gereğini ortaya koymaktadır.Bu nedenle Sayın Valimiz Mehmet Ceylan başkanlığında gerçekleştirilen Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği(KÜSİ) Planlama ve Geliştirme Kururlu 2016 yılı 2. toplantısında ilimizdeki ilaç firmaları ile üniversite akademisyenlerinin bir araya getirilerek akademisyenlerin çalışmalarının üretime dönüşmesi, bilgi birikimlerinin sanayiye aktarılması amacıyla İlaç Sektörü Üniversite Buluşması toplantısı  yapılması kararı alınmıştır. Bu kapsamda gerçekleştirilen bu toplantının üniversite ayağını, İstanbul ve Trakya Üniversiteleri Eczacılık Fakülteleri, Namık Kemal Üniversitesi Tıp ve Veterinerlik Fakülteleri ile NKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji ve Çorlu Mühendislik Fakültesi Biomedikal Mühendisliği bölüm akademisyenleri oluşturmaktadır. Bu toplantı Müdürlüğümüz ve Çerkezköy TSO birlikteliği ile düzenlenmektedir. Firmalar ayağında ise Tekirdağ, Kırklareli ve İstanbul illerinde faaliyet gösteren İlaç, Biomedikal ve Kozmetik firmaları katılım sağlamış olup, toplantıda Akademisyenlerin birikimlerin firmalara aktarılması, akademik çalışmaların ürüne dönüşmesi, akademisyen ve firmaların birbirlerinden ve çalışmalarından haberdar olması, çalışma ortamı oluşturulması hedeflenmektedir.”dedi.
 

TEŞEKKÜR ETTİ

Bu buluşmaya Tekirdağ’ın ev sahipliği yapmasından dolay büyük mutluluk duyduğunu belirten Vali Mehmet Ceylan, “Bu tür kaynaşmaların ilimize faydalar sağlanacağını inanıyorum. Katkısı olan herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Açılış Konuşmalarının ardından İlaç ve Biyomedikal firmaların tanıtımı yapıldı. Ardındandan ikili görüşmeler yapıldı.

Editör: TE Bilisim