Çerkezköy Bakış- Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi’nde, kursiyerler birçok konu üzerinde eğitip yaptıkları mesleklerde ustalık ve usta öğreticiliği belgesi almaya devam ediyor.

Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı meslek alanı arıcılık dalının mesleki eğitim uygulaması programına dahil edilmesi ile ilgili bilgi veren Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ali Uzun, “31. mesleki eğitim kurulu kararı ile mesleki eğitim programı uygulanan alan sayısı 33 ve dal sayısı 181 oldu.

Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanı/arıcılık dalı yeni kapsama alınan mesleklerden birisidir. Mesleki eğitim programı kapsamının genişlemesi her meslek özelinde; kalite, standartlaşma, verimlilik, belge zorunluluğu ve istikrar sağlamaktadır. Ayrıca meslekte çalışanların da o işle ilgili mesleki belge sahibi olma zorunluluğu veya eğitim alma şartı oluşmuş demektir.

Bu durum işletme sahipleri açısından çok büyük öneme sahiptir. Herhangi bir meslekte yürütülen faaliyetin başlayabilmesi için ustalık belgesi gerekmesi ve çalışanların da o meslekte yeterli bir mesleki belgesinin olması veya mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırarak çırak öğrenci olmaları gibi şartları sağlamıştır. Sayılan kriterler işletmelerin faaliyete başlayabilmesi için yasal şartları belirlemektedir. Belirtilen çerçevede oluşmuş bir işletme açısında bu durum yeni fırsatları ve güçlü bir pozisyonu içinde barındırmaktadır.

Olumlu ve üretken bir bakış açısı ile işletmeler her geçen zaman diliminde; teknoloji, nitelikli iş gücü ve kazancın artması yönlerinde ilerleme kat edeceklerdir.” ifadelerini kullandı. 

İŞLETMELERE YENİ FIRSAT KAPILARI AÇILDI

Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi hakkında da bilgi veren Uzun, “Hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı alanı yeni kapsama alınan bir meslek alanı olduğu için; 25.10.2020 tarihinden önce AKS (Arı Kayıt Sistemi) de kaydı olan adayların başvurmalarıyla doğrudan ustalık belgesi düzenlenmektedir. Ustalık belgesi sahibi olan adaylar okulumuza müracaat ederek usta öğreticilik/iş pedagojisi kursuna katılarak başarılı olmaları halinde usta öğreticilik belgesi alabilirler. Usta öğreticilik belgesi sahibi olan işletme sahipleri gerekli yasal koşulları sağlamalarıyla, çırak öğrenci yanlarında çalıştırabilirler.” dedi.

Mesleki eğitim merkezinin çırak öğrencilik sistemi orta öğretim düzeyi olan lise kademesinde yapılan bir eğitim olduğunu kaydeden Uzun, “Öğrencilerimiz herhangi bir meslekte bir işletme ile sözleşme kapsamında kayıt yaptırdıklarında haftanın bir günü teorik eğitim için okulu, geri kalan günlerde de işletmenin belirlemiş olduğu çalışma düzeninde çalışarak üçüncü yılın sonunda kalfalık, dördüncü yılın sonunda ise ustalık belgesi alabilmektedirler. Öğrencilerimiz lise fark derslerin eğitimini de aldıklarında mesleki eğitim merkezi programından lise diploması da alabilmektedirler. Yani mezun öğrencimiz 4 yılın sonunda hem ustalık belgesi hem de lise diploması sahibi olarak nitelikli bir meslek elemanı olarak iş hayatına arz edilmektedir.

En az ortaokul mezunu 14 yaşını tamamlamış çocuklar okulumuza kayıt yaptırdıklarında devletimiz tarafından iş kazası ve meslek hastalığı kapsamında sigorta altına alınmaktadır. Öğrencilerimize işletme tarafından asgari ücret altına alınmaktadır. Öğrencilerimize işletme tarafından asgari ücretin yüzde 30’undan az olmamak üzere ücret ödenmektedir. Bu ücret işletmelere göre veya sınıf seviyelerine göre daha da yüksek olabilmektedir. İşletme tarafından ödenen ücretin 2/3 kısmı devlet katkısı olarak işletmeye yeniden iade edilmektedir. Bu durum işletme için düşük maliyetle bir personel çalıştırmayı sağlamanın yanında istenilen özellikte bir meslek elemanı yetiştirmeye de uygun olmasıdır.

Öğrencilerimizin senede 1 ay ücretli izinleri olup, yarıyıl ve yaz tatili esnasında bunu kullanabilmektedirler. Özetle arıcılık mesleğinin mesleki eğitim uygulaması kapsamına alınması; işletmelere yeni bir fırsat kapıları açmıştır, meslekte sadece ehliyetli olan ustaların çalışabilmesiyle, verimlilik/kalite ile düzen ve intizam da oluşacaktır.” şeklinde konuştu.   
Çerkezköy Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ali Uzun, arıcılık kursunu başarıyla bitiren kursiyerlere ustalık belgelerini takdim etti.
 

Editör: TE Bilisim