Çerkezköy Bakış- Trakya Manevraları Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’ın Midye-Saray-Çerkezköy ve Çorlu bölgelerinde icra edilen askeri tatbikattır.
Atatürk Avrupa’da başlayacak büyük bir savaşa karşı 1930’lu yılların başından itibaren ülkeyi ve orduyu hazırlamaya başlamıştır. İkinci Dünya Savaşı öncesinde Türkiye Cumhuriyeti bir yandan hızlı bir ekonomik kalkınma sürecini başlatırken diğer yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin güçlendirilmesi için orduyu modern silah ve araçlarla donatarak savaşa hazır olduğunu gösteren büyük manevralar yapmayı da ihmal etmemiştir. 17 Ağustos’ta başlayıp 20 Ağustos 1937’de biten Büyük Trakya Manevraları, büyük savaşın artık kaçınılmaz olduğu bir dönemde Türk ordusunun savaş gücünün moral ve motivasyonunun en üst düzeyde olduğunu bütün dünyaya gösteren geniş kapsamlı bir askerî harekâttır.
Manevraları izlemek üzere Yugoslavya, Romanya, Yunanistan, İran, Irak ve Afganistan Genelkurmay Başkanları ile diğer devletlerin Türkiye’de bulunan askerî ataşeleri davet edilmişlerdir.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Ağustos 1937 yılında gerçekleşen ve “Trakya Manevra” olarak icra edilen tatbikatı Çerkezköy’den takip etti. O güne ait tarihi fotoğrafları Çerkezköy Belediyesi’nin internet sitesindeki galeriler bölümünde yer alan “Atatürk Çerkezköy'de” isimli dosyada (http://www.cerkezkoy.bel.tr/galeriler/ataturk-cerkezkoyde/) yayımlandı. Trakya manevraları ile ilgili geniş bilgiye https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/trakya-manevralarinda-ataturk/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Kaynak: Çerkezköy Belediyesi- ataturkansiklopedisi.gov.tr

Editör: TE Bilisim