Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol, birlikte basın açıklaması yaptı.

Bakan Işıkhan açıklamasında, Aziz milletimiz, işçi ve işveren taraflarımızın değerli temsilcileri, saygıdeğer basın mensupları hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. Asgari Ücret Tespit Komisyonumuz yeni asgari ücret miktarını belirlemek üzere çalışmalarını tamamlamış bulunuyor. Esas manada sosyal koruma ücreti olan asgari ücret politikalarının en alt sınırını temsil etmektedir. Öncelikle bu süreci olumlu hem makul yaklaşımları ile ortak mutabakat zemininde yürüten tüm paydaşlara sayın TÜRK-İŞ Ergün Atalay’a ve TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol’a komisyon üyelerimize teşekkür ediyorum. Komisyon çalışmalarımıza görüş ve tavsiyeleri ile destek olan tüm sendikalarımıza ilgili Bakanlıklarımıza çalışmaları sağlıklı bir şekilde icra edilmesini sağlayan mesai çalışanlarımıza şükranlarımız arz etmek istiyorum. En büyük teşekkürü hiçbir vatandaşımızı enflasyona ezdirmeme, işçiye işvereni de istihdamı da aynı anda koruma kararlılığımıza liderlik eden Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a etmek istiyorum. Şimdi 2024 yılı için geçerli olacak asgari ücreti paylaşmak istiyorum. Bildiğiniz gibi temmuz ayında net asgari ücret devletimiz tarafından verilen 500 TL asgari ücret destek ile birlikte 11 bin 402 TL olmuştu şimdi 700 TL’si asgari ücret olmak üzere net asgari ücreti 17 bin 2 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Bu rakamla net asgari ücrete önceki dönemde yüzde 49, önceki yıla göre kümülatif yüzde 100 artış yapılmıştır. Asgari ücrete reel olarak 3.5 kat artış sağlamış buluyoruz. Devletimiz tüm kurum ve kuruluşları ile işçisinin, işverenin tüm vatandaşların yanında yer almaya devam edecektir. İşvereni ve yatırımcısının el ele verdiği birlik ve beraberlik ruhu içerisinde kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir." dedi.

TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay ise taleplerinin 18 bin TL ve yılda 2 zam yapılması olduğunu, ancak 17 bin 2 TL olduğunu ifade ederek, şerh koyduklarını ifade etti.

Atalay, "Asgari ücret 9 milyonu ilgilendiren bir ücret. Önünde 11 milyonu ilgilendiren bir ücret. Çoluk çocuğu topladığınız zaman 30 milyonu ilgilendiren bir ücret. Biz burada her ne kadar TÜRK-İŞ masadaki arkadaşlar 3 tanesi bizim üyemiz olmamasına rağmen asgari ücretli gelsin Komisyonda anlatsın. Arkadaşlarımız enflasyonun durumunu anlatma imkanı buldular. 4’e yakın işveren örgütü var. Bazıları olanı söylüyor bazıları karnından konuşmaya devam ediyorlar. TÜRK-İŞ’in talebi 18 bin liraydı yılda iki kere bu müzakerenin yapılmasıydı." ifadelerini kullandı.

“İŞÇİ, İŞVEREN VE DEVLET BİR AİLEDİR”

TİSK Genel Başkanı Özgür Burak Akkol ise, “Uzun ve zorlu bir süreci geride bırakıyoruz. İşçi, işveren ve devlet bir ailedir. Esas olan ailenin birlik ve beraberliğidir. Bu masadan kalkıp çalışma hayatının odak noktaları için başka masalara oturacağız. Asgari ücret bir taban ücretti. Asgari ücret desteği için sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Bakanımıza teşekkür ediyorum. Belirlenen asgari ücretin ülkemiz adına hayırlı olmasını ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı

Asgari ücret normalde yılda bir kez açıklanıyor. Ancak son iki yılda temmuz ayında ara zam yapıldı.

TB3 SİHA bir testten daha başarıyla geçti TB3 SİHA bir testten daha başarıyla geçti

Son beş yıldaki asgari ücret rakamları şöyle: 

2019: 2 bin 20 lira
2020: 2 bin 324 lira
2021: 2 bin 825 lira
2022 Ocak: 4 bin 253 lira
2022 Temmuz: 5 bin 500 lira
2023 Ocak: 8 bin 506 lira
2023 Temmuz: 11 bin 402 lira

Muhabir: Tuba TURHAN