Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak hayatta kalmak için Türkiye'ye sığınan Suriyeli aileler, geçim derdinin yanında geride bıraktıkları sevdiklerinin ve memleket hasretinin acısıyla da mücadele ediyor.

Çerkezköy Bakış -
Çerkezköy’de Halep'ten gelen Ashram ailesi de sevdiklerini vatanlarında bırakarak komşu ülkeye sığınmak zorunda kalan Suriyeli ailelerden sadece biri.

ÇERKEZKÖY’DE YAŞAM KURDU


Matbaa ustası Ala Aldin Ashram (29), öğretmen eşi, annesi, kardeşi ve 2 yaşındaki çocuğuyla Halep'te mahallelerinde bomba patlaması ardından babasını bırakarak Türkiye'ye sığındı. Bir süre kampta kalan Ala Aldin ve ailesi, 13 ay önce Çerkezköy'de kendilerine bir yaşam kurdu. Konu komşunun desteğiyle Gazi Osman Paşa Mahallesi'ndeki yeni hayatlarına alışmaya çalışan Ala Aldin ve ailesinin aklı, Halep'te bıraktıkları babalarında. Ala Aldin Ashram, Türk komşularının gurbet acısını dindirdiğini, komşularının desteğiyle yaşama tutunmaya çalıştıklarını söyledi.

“‘BABAN ÖLMÜŞ’ DEMELERİNDEN ÇOK KORKUYORUM”

Kendilerinin Çerkezköy'de huzur ve güvende olduklarını ancak babasından gelebilecek kötü bir haberin ihtimalinin dahi yürekleri ağızlarında bir yaşam sürmelerine neden olduğunu belirten Ashram, şunları söyledi:

“İÇ SAVAŞA RAĞMEN BİR SÜRE SURİYE’DE YAŞADIK”


“Vatanımızı terk etmedik ancak Esed rejimi masum onca insanı öldürdü, sıra bize gelecekti. Komşularımız, akrabalarımız öldü. Ailemin de canını düşünerek Türkiye'ye sığındık. Hayat bizi hiç bilmediğimiz bir yere getirdi. Komşular çok iyi. Türk halkının misafirperverliği anlatılamaz ve tarif edilemez boyutta. Başka bir kültürde yaşamak kolay olmazdı zaten ama burası kültürümüze yakın ve bize sahip çıkan bir Türkiye var. Burada bomba seslerinden uzakta bir düzen kurduk. Her şeye rağmen huzurumuz var.

“BABAM SURİYE’DE YAŞIYOR”


İmam olan babam halen Suriye'de yaşıyor. Hem camiyi bırakamadı orada yaşıyor zaten hem de emeklilik hakkını elde etmek için orada. Oradaki durumun gün geçtikçe kötüye gittiğini anlatıyorlar. Terk ettiğimiz evimizin de bombalandığını ve yıkıldığını söylüyorlar. Suriye'deki durum bizi korkutmaya devam ediyor. Telefonum çaldığında Suriye numarasını gördüğümde içimi korku kaplıyor, cevaplamam biraz zaman alıyor, açıp açmamak konusunda tereddüt ediyorum. Kötü haber almaktan korkuyorum, bugün yarın arayıp 'baban ölmüş' diyecekler diye çok korkuyorum.”

“SURİYE’DE KALSAK SAĞ KALMAZDIK”


Ala Aldin'in annesi Fatma Kayaly da Türk komşularından gördüğü desteği hiç unutamayacaklarını ifade ederek, "Suriye'de kalsak sağ kalmazdık" sözleriyle Suriye'deki savaş ortamını özetliyor.

“ÇERKEZKÖY’DEKİ YAŞAMA ALIŞTIK”


Fatma Kayaly, Çerkezköy'deki yaşamlarına alıştıklarını, Türk komşularıyla pazara gittiklerini, onlara Suriye yemekleri öğretip kendilerinin de Türk yemeklerini öğrendiklerini belirterek, 1 hafta sonra da Çerkezköy'de dünyaya gelecek torununu mutlulukla beklediklerini kaydetti.
Editör: TE Bilisim