Kalyon, “Maalesef ülkenin bugüne kadar birikimlerini bundan sonra alacakları borçlara karşı teminat olarak göstermek hatta ve hatta ipotek etme anlamına geliyor. Bunun adı Varlık Fonu değil, ipotek listesi” diyerek eleştirdi.

Çerkezköy Bakış -
Ülkenin en büyük kamu kuruluşlarının Varlık Fonu’na devredilmesini eleştiren Kalyon “Aslında bu kanun geçen yıl çıktı. Biraz da 15 Temmuz’un hengâmesi arasına denk geldiği için ne yazık ki Meclis’te de doğru dürüst bir görüşme sahnelenemedi. Fon deyince aklıma nakit kaynak gelir. Onun için de varlık fonları bütçesi fazla veren veya çok kıymetli madenleri olup da bunu pazarlayan böylece elinde ne yapacağını bilmediği nakit kaynağı ülkeler bunu oluşturuyor. Elimizde petrol var, gelir sağlıyoruz ne yapacağız. Madenlerimiz var, gelir sağlıyoruz, ne yapacağız. Hep bu esasa dayanmıştır. Dünyada ilk defa böyle bir imkânı olmadan böyle bir fon oluşturuluyor. Bu bir fon değil, maalesef iflas etmiş ülkenin bu güne kadar ki birikimlerini bundan sonra alacakları borçlara karşı teminat olarak göstermek hatta ve hatta ipotek etmek anlamına geliyor. Fon diye bir şey yok” diye eleştirdi. 

DENETİM SAF DIŞI EDİLİYOR

Kalyon, “Daha buraya nelerin katılacağı da belli değil. Hükümet maalesef yeni oluşturduğu her müessese ve kurumda denetimi saf dışı etmeye çalışıyor. Efendim denetim var. Sen kendi kendine bir denetim yapıyorsan ben buna denetim diyemem ki. Bizde kurulu müesseslerimiz var. En önemlisi Sayıştay’dır. Osmanlı döneminden kalmıştır. Bir kurumu Sayıştay denetiminden uzak tutuyorsanız, o zaman ciddi manada orada bir denetim olduğunu söylemek mümkün olmaz” ifadelerini kullandı.

YERALTI KAYNAKLARI BAŞKALARINA TAHSİS EDİLEBİLECEK

Varlık Fonu’na “Böyle bir fon olmaz, bu bir ipotek listesi” diyen Kalyon şunları söyledi: “Hangi müesseslerimizi yarın alacağımız borçlara karşı teminat olarak gösteririzin listesi. Adına fon demişler. Bu borçlar için teminat. İpotek edilecek malların listesinden başka hiçbir şey değil. Hangi müesseslerini buraya devredileceği tamamen Bakanlar Kuruluna bırakılmış. Eskiden Ziraat Bankası’nı özelleştirmek isteseydiniz, Meclis’e götürmeniz gerekirdi. Şimdi buna ihtiyaç yok. Yarın bu fonun kapsamı içine hangi kurumların gireceğini kimse bilebiliyor mu? bilmiyor. Dünyadaki en büyük bor rezervi Türkiye de. Özelleştirilmemesi için kanunlar var. Şimdi ne olacak. Buraya devredildi. Yeri gelecek tek kelime edilmeden bor madenleri başkalarına tahsis edilebilecek, peşkeş çekilebilecek. Kimsenin ruhu da duymayacak. Böyle bir çalışmaya rıza göstermemiz, mümkün değil. Bu fon düzgün kullanılırsa fayda getirebilir, ancak hükümetin ekonomi politikalarını sil baştan yeniden tanzim etmesi şartıyla. Artık parayı toprağa gömmekten vazgeçerlerse… Yeni alacakları borçları o borcu ödeyecek olan yatırımlara tahsis ederlerse o zaman bu faydalı bir fon olabilir. Bu Varlık Fonu’nun ümit ederim ki, düzgün işlemesini hükümet sağlar. Eğer sağlamazsa ülkede kıymet verdiğimiz ne varsa tamamen elimizden çıkar”
Editör: TE Bilisim