Yüceer’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

-Tekirdağ’ın bir gerçeği var. Bir maliyet hesabı var. Şu an  Tekirdağ’da TESKİ, Büyükşehrimiz suyu maliyetin yaklaşık yüzde 40 ucuzuna veriyor zaten

-Kayıp kaçak oranlarımızı azaltmamız lazım. Kayıp kaçakla seferberliğe varan bir mücadeleye girişmemiz lazım. Yeraltı suları kullanıyoruz. Suyumuzun yaklaşık yüzde 88,4’ünü yeraltından çıkarıyoruz

-Yer altı suyu çıkarmamıza ve enerji maliyetine rağmen, kendi öz kaynaklarımızla, başka yerlerden destek olarak, suyu yine ucuz şekilde vermeye çalışıyoruz.

-Yer üstü suyuna ihtiyacımız var. Baraja ihtiyacımız var. Birçok ile yapılan barajlar  Tekirdağ’a neden fazla görünüyor.

-Önemli olan bizim su kaynaklarımızı sürdürülebilir kılabilmemiz. Musluktan temiz güvenli su akıtabilmemiz.

Uyuşturucu operasyonunda 5 zanlı yakalandı Uyuşturucu operasyonunda 5 zanlı yakalandı

-Enerji maliyetimizi düşürdüğümüzde otomatikman bunu tabi ki su faturalarına yansıtacağız 
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, TESKİ Genel Müdürlüğü, 2024 Yılı Mayıs Ayı Olağan Genel Kurul Toplantısı,  Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı ve TESKİ Yönetim Kurulu Başkanı Candan Yüceer başkanlığında yapıldı. 

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen genel kurulda TESKİ Genel Müdürü Turhan Toprak tarafından, yapılan çalışmalar ile ilgili genel kurul üyelerine sunum eşliğinde bilgi verildi. TESKİ 2023 yılı İdare Faaliyet Raporu oy çokluğuyla kabul edildi. Toplantıda ayrıca gündem maddeleri görüşülerek karara bağlandı.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, olağan genel kurul toplantısının son derece verimli geçtiğini belirterek, “Önümüzdeki 5 yıl boyunca altyapısıyla, üstyapısıyla, su kanal planlamasıyla mevcut yapısal sorunların çözüleceği, vatandaşlarımıza daha sağlıklı daha güvenli ve sürdürülebilir alt ve üstyapı hizmetlerinin verileceği,  Tekirdağ tarihinden su arızası ifadesini yok edeceğimiz, yapısal anlamda bütün sorunları çözülmüş bir 5 yıl diliyorum” dedi. 

“SUYU ZATEN MALİYETİNDEN YÜZDE 40 UCUZA VERİYORUZ”

Candan Yüceer, bir basın mensubunun “Su ücretlerine yüzde 50 indirim yapacak mısınız” sorusu üzerine, “Biz hiçbir zaman diğer aday arkadaşlar gibi işte ‘Nisanda şu kadar ucuzlatacağız’ diyemedik, diyemeyiz de. Çünkü  Tekirdağ’ın bir gerçeği var. Bir maliyet hesabı var. Şu an Tekirdağ’da TESKİ, Büyükşehrimiz suyu maliyetin yaklaşık yüzde 40 ucuzuna veriyor zaten. Yani biz maliyetinin altında su veriyoruz hemşehrilerimize, vermek istiyoruz” dedi. 

“KAYIP KAÇAK ORANI AZALTILMALI”

Yüceer, şu değerlendirmelerde bulundu:
 “Sayıştay raporlarında, denetim raporlarında deniliyor ki bu kadar çok alt yapı yatırımı yapması gereken bir kurum, bu maliyetin altında su veremez diyor. Bu, ‘kamu zararıdır’ diyor. Ama biz bunu göğüsleyerek müşterilerimize daha ucuz su vermek istiyoruz. Ama bunu gerçekleştirmemizin bazı yolları var. Kayıp kaçak oranlarımızı azaltmamız lazım. Kayıp kaçakla seferberliğe varan bir mücadeleye girişmemiz lazım. Yeraltı suları kullanıyoruz. Suyumuzun yaklaşık yüzde 88,4’ünü yeraltından çıkarıyoruz. Biliyorsunuz enerji maliyetlerini. Şu an Türkiye’de iğneden ipliğe zam gelmeyen hiçbir şey yok. Elektriğe yüzde 120 zam gelmişti. Mazot aynı şekilde. Gıda aynı şekilde. Dolayısıyla Türkiye’de pahalı olmayan alım gücü kalmayan hiçbir şey kalmadı. Ama biz bu şartlara rağmen, yer altı suyu çıkarmamıza ve enerji maliyetine rağmen, kendi öz kaynaklarımızla, başka yerlerden destek olarak, yine ucuz şekilde vermeye çalışıyoruz.”

“GİDEBİLDİĞİ YERE KADAR SIRTLAYACAĞIZ”

Candan Yüceer, “Bu kadar yer altı suyu kullanan, maliyeti bu kadar yüksek olan, sanayisiyle, tarımıyla, aldığı göçle bu kadar sorun yaşayan ve su fakiri olan bir iliz. Buna rağmen en pahalı suyu vermiyoruz. 30 büyükşehir içinde bu kadar olumsuzluğa rağmen hala en pahalı suyu vermiyoruz, direniyoruz, direnmeye de devam edeceğiz. Gidebildiği yere kadar sırtlayacağız” diye konuştu. 

“BARAJA İHTİYACIMIZ VAR”

Candan Yüceer, su kaynaklarının mutlaka korunması gerektiğine işaret etti. 

Mutlaka yeni su kaynakları bulunması gerektiğini aktaran Yüceer, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Yer üstü suyuna ihtiyacımız var. Baraja ihtiyacımız var. Birçok ile yapılan barajlar  Tekirdağ’a neden fazla görünüyor. Neden  Tekirdağ fazla kamu yatırımı alamıyor. Bizim kadar göç almayan vergi ödemeyen bizim kadar sorunları olmayan iller neden bizden daha fazla yatırım alıyor sorusunu da sormak istiyorum. DSİ bir paydaş, Büyükşehir bir paydaş, kaynak yaratmamız lazım, krediler bulmamız lazım. Aslında ücretsiz vermek istiyoruz suyu ama gerçekler var. Bu gerçeklerle mücadele etmek zorundayız. Yenilenebilir enerji kaynaklarımızı çoğaltmalıyız. Ama en önemlisi su kaynağımıza sahip çıkmamız lazım. 
Biz zaten maliyetinin altında yüzde 40 indirimli veriyoruz. Önemli olan bizim su kaynaklarımızı sürdürülebilir kılabilmemiz. Musluktan temiz güvenli su akıtabilmemiz. İklim kriziyle, kirlilikle, bu nüfus yapısıyla, bu sanayiyle, tarımıyla, bu anlamda yapısal sorunlar var. Birinci önceliğimiz bu. Bu şartları yerine getirmeden, yani baraj yapmadan, su kaynakları yaratmadan, taşımadan gerekli kontrolleri yapmadan kirlilikle mücadele etmeden…  Tek akarsu Ergenemiz var. Zehir akıyor. Şimdi bunu temizlemeden… Yer altı suyuna mahkumuz. Yatırıma ihtiyacımız var. Enerji maliyetimizi düşürdüğümüzde otomatikman bunu tabi ki yansıtacağız faturalara. Faturalara tamamen yasalar dahilinde yönetmelikler dahilinde bu fiyatlar belirleniyor. Bunu keyfekeder belirleme şansımız da yok. Ama önemli şey vatandaşı sağlıklı güvenli suyla buluşturabilmek, geleceğimizi garantiye alabilmek. Bu şartları yerine getirdiğimizde inşallah faturalara yansıtacağız.”

“BOL KESEDEN VAATTE BULUNDU”

AK Partili Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ise Yüceer’in yerel seçim öncesi bol keseden vaatte bulunduğunu söyledi. 
Çetin, “TESKİ’nin yaklaşık 3.5 milyar lira borcu var. Adeta iflasın eşiğine gelmiş. Bütün yatırımlarını sadece kredi kullanarak yapan bir kurumdan bahsediyoruz. Sadece yer altı sularına yönelmiş bir TESKİ sürdürülebilir değil. DSİ’nin çalışmaları var ama yeterli değil. Ama TESKİ kendisi de yatırım yapmalı. Büyükşehir TESKİ planlama yapmalı” ifadelerini kullandı.

Muhabir: Tuba Turhan