Devamsızlık sorunu sanat ve sporla çözüldü Devamsızlık sorunu sanat ve sporla çözüldü

Neden Mayıs Çukuru?

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, kış aylarına göre kahvaltı alışkanlığının değişmesi ve tavuk sürülerinin gençleştirilmesiyle birlikte fiyatlarda düşüş yaşandığını belirtiyor. Bu durum, sektörde "mayıs çukuru" olarak adlandırılıyor. Afyon, "Bu sene 'mayıs çukurumuz', 'mayıs kanyonuna' dönüştü." diyor.

Fiyat Düşüşü ve Değişimler

YUM-BİR verilerine göre, kafes yetiştiriciliğiyle üretilen ve 1 Ocak'ta tanesi 2,75 liradan üreticiden çıkan büyük boy yumurta, market raflarında tanesi 4, kolisi 120 liradan yerini alırken, 1 Nisan itibarıyla üreticiden aynı özelliklerdeki yumurtanın çıkış fiyatı 1,75, marketlerdeki 30'lu fiyatı 86 liraya kadar düştü.
Üretici ve Tüketici

Afyon, yumurtanın sadece fiyatıyla değil, faydasıyla anılmasını istediklerini belirtiyor. "Mayıs çukuru" döneminde üretimin daralmasıyla fiyatların yükseldiğini ifade eden Afyon, dengeye ulaştıktan sonra fiyatların tekrar düşüşe geçtiğini vurguluyor.

Planlı Üretim ve İhracat

Afyon, sektörün planlı üretim ve yeni ihracat pazarları bulma gibi adımlarla ilerlemeyi hedeflediğini belirtiyor. Üretimde yaşanan düşüşlerin, tüketicileri mutlu ettiğini ancak uzun vadede fiyatların artabileceğini ifade ediyor.

Kalkınma Yolu Projesi ve İhracat

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gayretleriyle ortaya çıkan Kalkınma Yolu Projesi, yumurta üreticilerine yeni pazarlar açma imkanı sunuyor. Afyon, bu sayede Irak'ın alım yasağından dolayı kapalı kalan pazarlara ulaşmanın mümkün olacağını belirtiyor.

Kaynak: Haber Merkezi