Çerkezköy Bakış - Çerkezköy’de 21 Mart Türk Dünyası ve Toplulukları Haftası (Nevruz) kapsamında Çerkezköy Kaymakamlığı tarafından program düzenlendi. Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru ile eşi Elif Duru, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Emniyet Müdürü Harun Özcan, İlçe Jandarma Komutanı Serkan Engin, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, öğrenciler, okul müdürleri, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.

“NEVRUZUN TÜRK MİLLETİNİN KÖKLÜ BİR BAYRAMI OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ”

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar ile devam etti. İlk olarak konuşan Türk Ocakları Çerkezköy Şube Başkanı Burak Candaş, “Baharın gelişini, doğanın yeniden dirilişini, uyanışını bize müjdeleyen Nevruz Bayramı bugün. Nevruz yani yeni gün bayramımızı aynı zamanda da Ergenekon’dan çıkışımızın 4659’uncu yılını bugün burada hep birlikte kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Nevruz eski takvimlerimizde yılın ilk günüdür. Türk milleti tarihten beri nevruzu yeni bir başlangıç, içinde bulunan sıkıntılardan bir kurtuluş olarak ağır kış şartlarından çıkış günü olarak görmüştür. Her yıl nevruzla birlikte büyük Türk coğrafyasında birliğin, dirliğin, barışın, huzurun hakim olması için ümitler yeniden yeşerir. Baharın gelişi ırmaklarımızın çağlaması, toprağın uyanışı ve bereketini sunması nevruzun bize hatırlattıklarıdır. Tarihten kökenine baktığımızda ise nevruzun Türk milletinin köklü bir bayramı olduğunu görüyoruz” dedi.

 “85 MİLYONUN ÖZETİNİ BİZ ÇERKEZKÖY’DE BARINDIRIYORUZ”

Candaş’ın ardından konuşan Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, “Atlantik’ten Çin Seddi’ne, Balkanlardan Orta Asya’ya tüm zamanlarda kutlanmış Nevruz Bayramı’nız kutlu olsun. Baharın gelişini, baharın müjdeleyicisi olarak M.Ö önce 8. yüzyıldan günümüze kadar bu bayram kutlanıyor. Türkler tarafından kutlanıyor ve Türklerle birlikte yaşayan bütün kardeşlerimiz tarafından ele ele, gönül gönle kutlanıyor. Baharın gelişi, birlik beraberlik, sevgiyi saygıyı, yeniden doğmayı, yeniden yaşama sarılmayı, üzerimizdeki ölü toprağı atıp yaşama sevinci ile dolmanın bir adıdır Nevruz. 21 Mart aynı zamanda gece ve gündüzün eşitlendiği, yani kışın bittiği tabiatla bütünleşmenin başladığı bir gündür. Ve bu her zaman coşkuyla, sevgiyle, birli ve beraberlik içinde kutlanmış. Biz tarihten getirdiğimiz süreçlere baktığımızda tabiatla iç içe yaşamışız. Tabiatın bütün renklerini 16 Türk bayrağının her birisinde yansıtmışız. Bütün renkler bizim. Alı, yeşili, sarısı, beyazı, siyahı her rengi bizim. Her tonu kucaklamışız ve birliğimizin, dirliğimizin çimentosu olarak kabul etmişiz ve bu coğrafyada kutlandığı gibi Orta Asya coğrafyasında, Balkanlar coğrafyasında kutlanmış, birliğimizin, dirliğimizin bir sembolü olmuştur. Biz bu bayramları niçin yapıyoruz? Bir milleti millet yapan en önemli değer kültürüdür, tarihidir, dilidir, geçmişidir, gelenek görenekleridir. İşte kültür dediğimiz unsurların içindeki en önemli bileşenlerden bir tanesi de bayramlardır. Bu bayramlar sayesinde biz birbirimizi kucaklarız. Sevgimizi saygımızı yeniden tazeleriz ki gelecek kuşaklara iyi bir ülke, iyi bir vatan, zengin, refah bir vatan, refah bir devlet bırakalım diye. Ve biz bu günleri de gelecek nesillere aktarıyoruz. Aynı zamanda bayramlar geçmişimizi hatırlama, yani ecdadımızı hatırlama, ölümü hatırlamadır aynı zamanda. Geçmişimizi, ecdadımızı hatırladığımız gibi bugünümüzü değerlendirip gelecek nesilleri de bayramları aktarmak ve bu coğrafyada ana yurdumuzda olduğu gibi bütün Türk dünyasında bu bayramların birleştirici, kaynaştırıcı özelliklerini yavrularımıza nakış nakış işlemeliyiz. Bu coğrafyada Hakkari’den Edirne’ye kadar 85 milyonun birlik bayramıdır bu. 85 milyonun özetini biz Çerkezköy’de barındırıyoruz. Ülkemizin 81 ilinden Çerkezköy’ümüzde insanlarımız yaşıyor. Ve uyum içinde yaşıyor” dedi.

TÜRKÜLER SESLENDİRİLDİ

Konuşmaların ardından Türk devletleri bayraklarının geçiş töreni yapıldı. Ardından türkülere geçildi. Pakize Narin Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Mehmet Salih İnan tarafından nevruz duasının yapılmasının ardından ilçede görevli öğretmenler tarafından türküler söylendi. Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Melike Dalgıç’ın ‘Memleketim’ ve ‘Kalenin dibinde taş ben olaydım’ türkülerini seslendirmesinin ardından Ticaret Sanayi Odası Trakya Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Yasemin Hamzalı da ‘Ben bu yıl yârimden ayrı düşeli’ türküsü ile ‘Ayrıldım Güler miyim’ türküsünü seslendirdi. Çerkezköy BİLSEM Müzik Öğretmeni Serkan Köksal, ‘Bağa gel bostana gel’ türküsünü seslendirmesinin ardından Çerkezköy Pakize Narin Anadolu Lisesi Müzik Öğretmeni Mehmet Salih İnan ‘Bayram gelir elime elimize’ adlı türküyü seslendirdi. Ticaret ve Sanayi Odası Anadolu Lisesi Coğrafya Öğretmeni Fikret Puza’nın ‘Gımıldan’ ve ‘Bulaşık almış koyunlarını’ adlı türküleri seslendirmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Ortaokulu Müdürü Neşe Gür ‘Çırpınırdın Karadeniz’ türküsünü seslendirdi. Neşe Gür ‘Gel yanıma gel’ türküsünü seslendirirken Coğrafya Öğretmeni Fikret Puza’nın sahneye çıkarak dans etmeye başlamasının ardından Puza’ya Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru, Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Enver Bayram, Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, Çerkezköy Kent Konseyi Başkanı Tuncay Üstünol da eşlik ederken, salonda alkış tufanı koptu.
Son olarak öğretmenler ‘Türkiyem’ türküsünü seslendirdi. Trakya yöresine ait halk oyunları gösterisinin sunulmasının ardından horon ekibi sahne aldı.

NEVRUZ ATEŞİNİN ÜSTÜNDEN ATLANDI

Akabinde Kaymakam Duru, Başkan Akay ve protokol üyeleri ve katılımcılar, yakılan nevruz ateşinin üstünden atlarken, yumurta tokuşturma ve demir dövme geleneklerini de yerine getirdi. Program fidan dikimi ile sona erdi.

Editör: TE Bilisim