Çerkezköy Bakış - Yaz mevsiminin ve tatillerin de başlaması ile havaların ısınması deniz ve havuz keyfinide başlatmış oluyor. Tüm bir senenin yorgunluğunu atma isteği; okulların kapanacak olması, yıllık izinler, kısa tatiller derken toplumumuzun büyük bir çoğunluğu deniz ve havuzun dâhil olduğu tatil planlamaları yapmaya başlıyor. Özel Reyap Hastanesi Çorlu Dahiliye ve Nefroloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Kahraman, “Yaz aylarının ve tatil planlarının vazgeçilmezi elbette havuz kenarları ya da plajlardır. Bu planlarda dikkat edilmesi gereken unsurlar ve korunulması gereken hastalıklar olduğunu unutmamak gerekir. Öncelikle ilk önlem güneşe karşı olmalıdır. Sıcak ve güneşli havalarda özellikle vaktin nasıl geçtiğini fark etmediğimiz plaj ve havuz kenarında güneşe karşı önlem almayı unutmayın, cildinize uygun güneş kreminizi mutlaka kullanın ve şapka ya da şemsiye gibi direkt güneş ışığından bizi koruyan yardımcıları kullanmayı ihmal etmeyin.” dedi.

KURULANIRKEN DİKKAT!

Doktor Kahraman, denizden ve havuzdan çıktıktan sonra yapılan kurulama işleminin de öneminden bahsetti. Kahraman, “Deniz ve havuz ile dolu bir tatil planlayanların ilk dikkat etmesi gereken ise plajların da deniz ve özellikle de havuz gibi ortak kullanım alanı olduklarından temiz ortamlar olmadığıdır. Kuma serilen havlu ile kurulanmak enfeksiyon etkenleri ile temas riskini artırır. Bu nedenle kurulanmak için kullanılan havlu ile şezlong üzerine ya da kuma serilen havlunun ayrı olmasına dikkat edilmelidir. Tatilde enfeksiyon kapmamak için havuz çevresi, duşlar, soyunma kabinleri ve şezlongların temizliğine dikkat edilmelidir. Günde en az bir kez bu alanların temizliği yapılmalıdır. Şezlonglar da ortak kullanım alanında olduğu için direkt temastan kaçınılmalıdır. Mutlaka üzerine örtü veya havlu serilerek kullanılmalı ayrıca şezlong için kullanılan ya da plaja serilen havlularla yüz ve vücut kurulanmamalıdır.” diye konuştu.

“KİRLENMİŞ SU YUTULMASI SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARINA YOL AÇABİLİR”

Kirlenmiş havuz ve deniz suyunun yutulması ile mikroplar sindirim sistemine ulaşmakta ve hastalıklar oluşabilir diyen Dr. Serkan Kahraman, “İyi temizlenmeyen ve sirkülasyonu fazla olmayan ya da çok kalabalık havuzlarda birçok hastalık tehlikesi vardır. Genital mantar enfeksiyonları, ishal, idrar yolu enfeksiyonu, hepatit A, göz, kulak ve cilt enfeksiyonları havuz suyunun neden olabileceği hastalıklardır. Deniz suyu tuzlu olduğu için hastalık yapıcı mikroorganizmaların yaşaması daha zordur. Ancak durgun, kirli ve yüzeyi köpüklü denizler de maalesef aynı havuzlar gibi enfeksiyon riski taşır. Hepatit A, birçok ishal ve bağırsak paraziti etkeni ağız yolu ile bulaşır. Kirlenmiş havuz ve deniz suyunun yutulması ile mikroplar sindirim sistemine ulaşmakta ve hastalıklar oluşmaktadır. Özellikle kapasitesini aşan havuzlarda ve çocuk havuzlarında bu risk çok fazladır. Genital mantarların en önemli nedeni nem ve ıslaklıktır. İyi temizlenmeyen ortak kullanım alanlarında bu hastalıklar çok daha kolay bulaşır. Islak mayo ile beklememek, havuzdan çıktıktan sonra duş alıp iyi kurulanmak ve mayoyu değiştirmek olası enfeksiyon riskini azaltacaktır.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim