Çerkezköy Bakış - 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü etkinlikleri kapsamında Müjgan-Serkan Karagöz Özel Eğitim Uygulama Merkezi Konferans salonunda düzenlenen programa hayırsever Serkan Karagöz, Arçelik Motor İşletme yöneticisi İbrahim Yıldırım, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya, yönetim kurulu ve çok sayıda veli katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Hayırsever Serkan Karagöz, “Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk 3 yılında fark edilen bir gelişimsel farklılık olan otizmin görülme sıklığı ülkemizde hızla artmaktadır. Günümüzde doğan her 68 çocuktan biri için otizm tanısı konuyor. Otizm görülme sıklığından hareketle Türkiye için yapılan nüfus projeksiyonuna göre ülkemizde yalnızca 0-18 yaş grubu arasında halen yaklaşık 352 bin otizmli çocuğun ve gencin eğitim, sağlık ve sosyal hizmetlerden faydalanmak için beklediğini hepimiz biliyoruz. Otizmli bireylere sahip ailelere ve otizm tanısı konulmuş bireylere verilecek eğitimler çok önemli. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yürütülen bir takım çalışmalar var fakat bu çalışmalar görüyoruz ki eksik kalmış bir eylem planı. Bunun için mecliste otizm araştırma komisyonu kurulmasını talep ediyoruz.” dedi.

OTİZM ENGEL DEĞİL SADECE FARKLILIKTIR

Arçelik Motor İşletme yöneticisi İbrahim Yıldırım, Otizmin engel değil, sadece farklılık olduğunu belirterek, “Aslında farklılıkta zenginlik getiriyor. Dünyada bir sürü dünyaya kalıcı hizmetler yapmış otizmli bireyler var. Albert Einstein da bunlardan biri olarak gösteriliyor. Baktığımız zaman çocuklarımızın bazı yönlerinde kusurları olsa da bazı yönleri çok gelişmiş olabiliyor. Bu gelişmeye açık olan yönler ise sizin için büyük bir zenginlik olabilir. Önemli olan onlardaki bu cevheri keşfedebilmektir. Fark edebilmek ve yakınında olan bizler öğretmenleri ve aileleri olmak üzere onları bu gelişmeye açık yönlerini güçlendirmek için desteklemeliyiz. Farkındalık arttığı zamanda bu otizmli çocuklarımız hayatlarını daha güzel yaşayabilirler. Bazen bu çocuklarımızı bizde çevremizde fark edemiyoruz fakat onlara yardımcı olan siz aileleri ve değerli öğretmenlerine kolaylıklar diliyorum.” diyerek sözlerine son verdi.

“BİZ ENGELLİ OLMAYI KENDİMİZ SEÇMEDİK”

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ise şu ifadelere yer verdi: “Bizler engelli olmayı, engelli bir çocuğa sahip olmayı kendimiz seçmedik. Şimdi ise zihinsel ve bedensel engelli bireylerin hayatlarını daha iyi idare edebilmeleri için elimizden gelen kolaylığı ve farkındalığı oluşturmak için çabalıyoruz”

EL BASKILI TABLO YAPILDI

Otizme farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan sunumun ardından öğrencilere sembolik balık hediye edildi. Programın devamında ise öğrenciler ve katılımcılar ellerini boya kaplarına batırarak el izlerinden oluşan bir tablo meydana getirdi. Günün anısına saklanan çerçeve okulun bir bölümüne asıldı.


Editör: TE Bilisim