Birçoğumuz sadece kışın hastalanabileceğimizi düşünüyoruz. Fakat yaz aylarında sıcaklıkların artması ile birlikte hem direkt sıcaklık ile ilgili hastalıklar hem de sıcaklığa bağlı olan enfeksiyonlar ortaya çıkabiliyor. Sıcağı seven enfeksiyonlar yazın hızlı bir şekilde yayılabiliyor, güneş çarpması gibi sağlık problemleri de sıkça ortaya çıkabiliyor. Bunların yanı sıra sıcak havalar ile birlikte beslenme alışkanlıklarımızda da değişimler meydana geliyor. Bu değişimler ise sağlığımızı olumsuz yönde etkiliyor. Peki sıcak havaların getirdiği tüm bu hastalık ve olumsuzluklar için neler yapmalıyız? İşte sıcak havalarda vücudumuzu hastalıklardan koruyacak öneriler. Her şeyden önce yazın en fazla yaşanan durum sıvı kaybıdır. Sıvı kaybı demek ise vücudun su ve mineral dengesinin bozulabileceği anlamına gelir. Yaz aylarında bu dengeyi bozmamak için günlük su miktarı yani 2- 2,5 litre su mutlaka tüketilmelidir. Kan şekerinin düşmesine neden olmamak ve metabolizmayı dinç tutmak için 3 ana ve 3 ara öğün olacak şekilde öğünleri gün içine yaymaya özen gösterin. Sindirim organlarını yormamak için ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durun. Yaz aylarında enfeksiyon riski daha yüksek olabileceği için hijyene oldukça fazla önem vermelisiniz. Gıdalar mutlaka serin yerlerde çok iyi bir şekilde muhafaza edilmelidir. Tüketilmeden önce mutlaka iyi bir şekilde yıkanmalıdır. Yaz aylarında bağırsak sağlığı oldukça önemli bir konu olarak karşımıza çıkar. Bu yüzden bağırsak sağlığının aktivitelerine yardımcı olabilmek için lifli gıdalar tercih etmeye özen gösterin. Sıcak havalar ile birlikte ortaya çıkan sağlık problemlerinden bir tanesi de baş ağrısıdır. Bu artışın birincil nedenleri arasında klima kullanımı olabilmektedir. Bu yüzden direkt olarak klima önünde uzun süre vakit geçirmeyin. Hem sindirim sisteminin hem de bağışıklık sisteminin desteklenebilmesi için egzersiz güneş altında olmayacak şekilde yaşamınıza dahil edin.
Sıcak havalarda enfeksiyon riski artabileceğinden dolayı girilen havuz veya denizin temiz olduğundan emin olun.
Güneşle temas edilecek durumlarda mutlaka koruyucu krem kullanın. Sıcak havalar güneş çarpması gibi hastalıklara sebebiyet verebilir. Bu yüzden güneş ile tamamen temas etmemeye özen gösterin ve vücudunuzu koruyun. Şemsiye, şapka gibi aksesuarlar kullanarak uzun süreler boyunca dışarıda kalmayın. Ani ısı değişimleri türlü hastalıklara sebebiyet verebilir. Örneğin dışarıda sıcak havada bulunduktan sonra birden klima altına geçmemelisiniz. Sıcak havalarda en dikkat edilmesi gereken durumlardan bir tanesi de kalp sağlığıdır. Çünkü sıcak havalar kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu yüzden kalp sağlığı özelinde olarak; hafif giysiler giyilmeli, alkolden uzak durmalı, meyve ve sebze tüketimine özen göstermelisiniz. Denize erken veya akşama doğru girmeli, yağlı gıdalardan uzak durmalısınız. Günlük su miktarını mutlaka tüketmelisiniz.   
Sıcakların aşırı yükselmesi, sağlık sorunu olmayan birçok kişiyi bile olumsuz etkiliyor. Hatta aşırı sıcaklar bazen yaşamı tehdit edici boyutlara ulaşabiliyor. Başta güneş çarpması, sıcak krampları gibi birçok rahatsızlık, sıcakların etkisi ile ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle aşırı sıcakların sağlığı olumsuz etkilememesi için önleminizi almanız çok önemli. Sıcak sendromlarının, hava sıcaklığı 32˚ C’nin ve nem oranı %60’ın üzerine çıktığında görülmeye başladığı göz önüne alındığında; “Gencim, bana bir şey olmaz” demek yanlış. Çocuk, genç ya da yaşlı herkesin bu konuya özenle yaklaşması çok önemlidir. Sıcak havalara dikkat edelim.