Çerkezköy Bakış - Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen ve 300 binin üzerinde vatandaşı ilgilendiren konuya yaklaşık 100 kişi katıldı. Katılanların büyük çoğunluğu ise tepki göstererek ellerinde taşıdıkları dövizlerle salondan ayrıldı. Salonda kalan yaklaşık 50 kişiye ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilerinden oluşan mühendis, teknik ve iletişim uzmanlarından oluşan heyet bilgi verdi. Uzmanlar, kurulacak santralle hava kalitesinin bozulmayacağı için santralin sağlığa herhangi bir olumsuz etkisinin bulunmayacağını, tarım arazilerinin etkilenmeyeceğini, yer altı ve yer üstü sularının kirlenmesinin söz konusu olmayacağı vurgulandı.


ÇEVRE DOSTU
Uzmanlar, “Yeni nesil termik santraller çevre dostudur. Hava kalitesini bozmaz. Yeni nesil termik santraller ekolojik denge ve hassasiyetler ön planda tutularak projelendirilmektedir. Kurulacak yeni nesil termik santrallerde günümüz teknolojileri içerisinde en avantajlı ve çevreci teknoloji olan yeni nesil termik santral teknolojilerinin kullanılması planlanmıştır. En son teknoloji ile hayata geçirilecek bu santrallerin emisyon değerleri Avrupa Birliği standartlarına uygundur. Bir termik santralin emisyonu, 6 katlı bir apartmanın karbondioksit ve karbonmonoksit salım değerlerinden daha düşüktür. Verimliliği çok yüksek olan santrallerde baca gazı arıtma sistemleri mevcuttur. Termik santrallerin atık ısısıyla çevresindeki seralara ısınma sağlayacak. Kömürle termik santrallerde çevreci yöntemlerle elektriğe dönüşecek.”dediler.  


EKONOMİYE KAZANDIRILACAK
Uzmanlar, yenilenebilir rüzgar ve güneş enerjisinin dünyanın hiçbir yerinde ihtiyaç olan enerjinin yüzde 25’inin bile karşılamadığı, rüzgar esmezse pervanenin dönmeyeceği, kapalı havalarda güneşten elde edilen enerjinin olamayacağı ifade ettiler. Ayrıca, akıllı yerli kömür yeni nesil santrallerle Çerkezköy sınırları içerisinde bulunan kömür rezervlerinin santralle ekonomiye kazandırılacağını belirtildi.


TRAKYA’NIN ENERJİ İHTİYACI KARŞILANACAK
Kurulması planlanan termik santral ile Trakya genelinin neredeyse tamamının yerli ve milli imkanlarla elektrik ihtiyacının karşılanacağı öğrenildi.

 

Editör: TE Bilisim